изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:55 EEST
Държавният глава: Достойното представяне на двете български кандидатури в надпреварата за генерален секретар на ООН    
НовиниПрезидентът Росен Плевнелиев поздрави Антониу Гутериш с избора му за генерален секретар на ООН и му пожела успех във високоотговорната мисия. Пред журналисти в Албена той заяви: „Още от самото начало ние всички си давахме сметка за силата на неговата кандидатура – един изключително успешен министър-председател, модернизирал, променил държавата си за добро, един изключително способен дипломат от световна класа, който доказа уменията си в много тежки кризисни ситуации по света, познавайки отвътре работата на ООН. Успех! На добър час!



Начинът, по който Антониу Гутериш бе избран – с исторически брой гласове „за”, викога досега не е имало такъв висок резултат, би трябвало отново да ни каже колко силна беше неговата кандидатура и ние бяхме наясно с това”, каза държавният глава.
Той благодари на Ирина Бокова и Кристалина Георгиева за изключително достойното представяне. „Абсолютно не съм съгласен, че това, че Гутериш печели, останалите губят. Състезанието за генерален секретар на ООН в никакъв случай не е като Олимпиада или световно първенство, където се раздават златни, сребърни, бронзови и окуражителни медали. Тук има един, който получи доверието на Съвета за сигурност и ще носи тази отговорност. Но, другите в никакъв случай не губят. Аз се гордея с представянето на две достойни българки. Искам да ги окуража да продължат да представят по достоен начин България на световната сцена. Да продължат да правят това, което правят. Едната – генерален директор на ЮТЕСКО, другата – вицепрезидент на Европейската комисия, финансов министър. Да продължат да работят с този хъс, професионализъм, с това себеотдаване на световната сцена, както досега”, каза още Росен Плевнелиев.
Той изрази несъгласие с тежките думи и драматизма, с които беше натоварен днешният ден, основно от политиците. „Достойното представяне на двете български кандидатури в никакъв случай не е предпоставка да се замеряме с кал, с тежки думи и обиди. Очаквам точно обратното – да се капитализира, да се използва набраната инерция от доброто представяне на двете българки. Спомнете си колко статии в реномирани международни медии казаха добро за българските кандидатури”, каза президентът. Той припомни, че много държави подкрепиха българската кандидатура. „Затова, нека бъдем не балканци, а европейци! Нека в този момент отдадем заслуженото на този, който по най-безапелационен начин спечели, но и на двете български кандидатури, които се представиха много достойно”, допълни държавният глава.
По думите му, „българското правителство не носи никаква отговорност за това, че два основополагащи принципа, на които всички ние разчитахме при избора на новия генерален секретар на ООН бяха погазени, не бяха спазени. Всички очаквахме да бъде жена и да бъде от Източна Европа. Нито едното, нито другото не се случи. За това българското правителство няма никаква вина. Нека си даваме сметка, че в крайна сметка изборът на генерален секретар на ООН очевидно не е натоварен само с прозрачност и принципност, има нещо много повече”.
Плевнелиев заяви, че е притеснен и не е съгласен по никакъв начин да се измести фокусът от предстоящите кандидат-президентски кампании. „Ако следващият президент на България ще бъде избран в една изцяло негативна кампания на изкуствено противопоставяне на две големи българки една на друга, или на ляво с дясно или на Левски с ЦСКА, българският народ не заслужава това”, заяви държавният глава.
Той се обърна към политиците с посланието: „Уважаеми политици, много ви моля – не замазвайте нещата с излишно противопоставяне, отговорете на хилядите въпроси на българските граждани – на българската политика и международния ред!”   НДТ

 


Сходни връзки

Държавният глава: Достойното представяне на двете български кандидатури в надпреварата за генерален секретар на ООН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди