изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 06:59 EEST
УВЕЛИЧАВАТ СЕ ХОРАТА, КОИТО СЕ ХРАНЯТ ЗДРАВОСЛОВНО    
НовиниС всеки изминал ден българинът си дава сметка и си променя значително навиците, като се наблюдава тенденция на увеличаване на хората, които се хранят здравословно. Това съобщи собственикът и изпълнителен директор на „Добруджански хляб” Енчо Малев. Според него,  тази тенденция се наблюдава особено при младите хора. Новият хит на пазара е камут, който е сорт египетска пшеница, по-стара и от лимеца, каза Малев.

Според него, стопанската година е изключително добра, както по отношение на реколтата, така и по отношение на качеството, в сравнение с предходните години. Наблюдават се случаи, в които земеделските производители предпочитат да сеят фуражна пшеница, която е с  изключително висок добив. Оттам резултатът на декар и печалбата се увеличава.
В България има доста сериозни количества хлебна пшеница, каквато е  и в световен мащаб. В момента няма износ и цената се задържа и пада. Цената е 270-280 лева за тон. В сравнение с миналата година е с 10-15 лева по-висока.
Малев отчита като проблем отглеждането на ръж в България. „Добруджански хляб” компенсира недостига на ръж у нас с внос от Унгария.
„При нас се влага 100 процента ръж”, категоричен е Малев. По думите му, причината у нас да се сее малко пшеница, е, че тази култура вирее в терени, където не могат да виреят другите технически култури, добивът е по-нисък отколкото на пшеницата и рентабилността е по-ниска.
Като култура с изключително модерен с голям маркетинг Малев определи лимеца.
„Цената на хляба ще се задържи по няколко причини. На много места тя е паднала, благодарение на конкуренцията. От друга страна нашите цени към магазините са все такива или са паднали, но ние не можем да гарантираме цените в магазините. Освен това, всяка една верига има собствен бранд”, каза още Малев.
Той посочи, че на пазара има палитра от разновидности хляб с много ниски до много високи цени, в зависимост от качеството. Според него, не е задължително щом падне цената на пшеницата, да се понижи и цената на хляба. Но, относителния дял на пшеницата в себестойността не е толкова голям, колкото преди, защото има други разходи – опаковки, подобрители, други разходи, каза Енчо Малев.   Той очаква цената на пшеницата да започне да поскъпва след нова година, както и цената на брашното. НДТ


 


Сходни връзки

УВЕЛИЧАВАТ СЕ ХОРАТА, КОИТО СЕ ХРАНЯТ ЗДРАВОСЛОВНО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди