изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 08:53 EEST
НАД 2 МЛН. ЕВРО ОТКУП СА ПЛАТИЛИ БЪЛГАРСКИ ФИРМИ СЛЕД КИБЕРАТАКИ    
НовиниПовече от 2 млн. евро откупи след кибератаки са платили български фирми за година. Средният откуп, който се заплаща, за да се върнат откраднатите данни е 15 хил. евро. Това съобщи в Добрич Валентин Генев – специалист по дигитална и фискална сигурност.





Той участва в бизнес обучение за малки и средни фирми на тема „Киберсигурност – как да опазим фирмата от модерните разбойници“. Събитието беше организирано от ИАНМСП съвместно с компания Файндейс, Областен информационен център - Добрич, Enterprise Europe Network – Добрич и е част от поредица обучения, които ще се проведат в Пловдив, Добрич, Бургас, Стара Загора и Ловеч.
Проучванията са категорични – 60% от атакуваните компании фалират до 6 месеца. Най-застрашен от кибератаки е малкият бизнес. Всяка заплаха може силно да понижи конкурентоспособността. Заради един грешно отворен имейл може да доведете компанията до фалит, посочи лекторът.
Данните сочат още, че едва около 10 на сто от българските фирми взимат мерки, за да защитят базите си с данни и да използват сигурен софтуер. Изпращане на съобщения по електронна поща, които при отварянето донасят вреда. Уебсайтове, от които си сваляте пиратски софтуер, който е предварително заразен. Стари версии на операционни системи, които имат слабости и се използват от хакерите. Според статистиката фирмите броят на хакерите средно по 15 000 евро, за да си откупят откраднатите данни.
Средно по 333 души плащат откупи на хакери всеки ден, за да си върнат важна информация. Това съобщава актуалният доклад на Cisco за кибер сигурността. Жертвите са от цял свят, а хакерите печелят поне 34 млн. долара годишно. Тенденцията е все повече компании, болници и университети да падат в капана на криптовирусите, които блокират критична за дейността им информация. За хакерите е детска игра да влязат в компютри, които са със стар или пиратски софтуер, или във фирми, които не архивират важните данни, или пестят от сигурност и обучения на персонала. Експeртите на Cisco са скарирали хиляди устройства като рутери и суичове за интернет и са установили, че 90% от тях не са защитени. В България е хит разпространението на криптовируси чрез електронни фактури, които изглеждат като истински. НДТ
 


Сходни връзки

НАД 2 МЛН. ЕВРО ОТКУП СА ПЛАТИЛИ БЪЛГАРСКИ ФИРМИ СЛЕД КИБЕРАТАКИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди