изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:12 EEST
ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ И ПРЕВОЗВАЧИ СЕ ОБЕДИНИХА ОКОЛО 300 ЛЕВА ДАНЪК ЗА ТАКСИТАТА    
НовиниПредложението на кмета Йордан Йорданов данъкът за такситата в Добрич да бъде намален от гласуваните през юни 590 лева  почти наполовина – на 300 лева, ще подкрепят две от постоянните комисии към местния парламент – по бюджет и финанси и по транспорт.   Вчера те проведоха изнесено съвместно заседание, на което присъстваха и десетки превозвачи от града.








Местните парламентаристи се спряха на минимума, предвиден в закона за този налог, независимо че таксиметровите превозвачи заявиха, че приемат той да е и 350 лева.
Председателят на Общинския съвет Иво Пенчев подчерта, че след въвеждането на новия данък е патентен данък, което означава, че таксиметровите шофьори са освободени от плащане на корпоративен данък или на подоходен данък. Освен него, те не плащат други данъци.
Той изрази мнение, че такава среща е трябвало да се проведе преди да се гласува първото решение за определяне на данъка за таксиметровия превоз, а не пост фактум. Когато ни се наложи да променим данъка през септември, ние не бяхме запознати с разговорите, които сте водили с кмета на общината. „Кметът е изключително добронамерен, но, имайте предвид, че кметът предлага на Общински съвет, а ОбС взема финалното решение. Вашите консултации с кмета до една голяма част от общинските съветници не бяха стигнали. Отсега нататък, ако искате промяна в ставки, в данъци и т.н. , това трябва да става изключително със знанието и решението на ОбС“, подчерта Пенчев.
Кметът Йордан Йорданов обаче заяви, че информация за срещата му през август с част от таксиметровите шофьори, бе оповестена още същия ден. Освен това, предложението му за намаление на данъка от 590 на 300 лева е било обявено и на сайта на общината, което означава, че е било доста публично. Той припомни, че преди първото разглеждане на проблема в Общински съвет никой от превозвачите не е взел участие или отношение по проблема, докато не бе взето решението за данък от 590 лева. Той подчерта, че продължава да стои зд думите си и настоява данъкът да бъде намален на 300 лева.
Венелин Златев, един от таксиметровите шофьори, представи разчети за приходите и разходите на работещите в бранша в Добрич. Според тях, средният пробег на ден е 70-100 км, от които две трети е платен. При цена от 0,85 лева за км средният оборот на ден е 44 – 45 лева или 12 600 лева за година с работни 280 дни. В същото време разходите са 9178 лева – за осигуровки, счетоводство, автомивка, заверка на пътна книжка, закупуване на пътна книжка, смяна на консумативи, гориво, акумулатор, гуми и др. Така той изчислява, че печалбата им е 3 422 лева за година или по 285,16 лева на месец. За нашия квалифициран труд получаваме по-малко от половин работна заплата, подчерта той.
Според Красимир Димитров, нормалният размер на данъка за град с размерите и населението на Добрич е 300-350 лева.
Началникът на ДАИ, който е и член на комисията по транспорт Стефан Милев, заяви, че  за последните осем години се отчита спад на приходите на таксиметровите фирми с 209-27 %. „За мен данък от 300 лева е основателен, още повече, че през последните години има и увеличение на данъци, осигуровки, винетки. Той трябва да е поносим за фирмите, които ще извършват тази дейност. В резултат на това превозвачите ще излязат „на светло“, каза Милев. И допълни, че данъкът трябва да е такъв, че да не се отразява на цената.
Превозвачите  настояха поне половината от събраните суми от този налог да се използват за подобряване на пътната инфраструктура – за ремонт на улиците, на тротоарите.
Председателят на Общинския съвет пое ангажимент да провери възможността данъкът да се плаща на вноски, както и според времето, през което се упражнява таксиметрова дейност.
Превозвачите поставиха въпросите за качеството на ремонтите на улиците, за нелегалните таксита и др.  НДТ
 


Сходни връзки

ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ И ПРЕВОЗВАЧИ СЕ ОБЕДИНИХА ОКОЛО 300 ЛЕВА ДАНЪК ЗА ТАКСИТАТА | 3 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ И ПРЕВОЗВАЧИ СЕ ОБЕДИНИХА ОКОЛО 300 ЛЕВА ДАНЪК ЗА ТАКСИТАТА
Автор: Anonymous да 2016-10-18 @ 08:44 EEST

ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ И ПРЕВОЗВАЧИ СЕ ОБЕДИНИХА ОКОЛО 300 ЛЕВА ДАНЪК ЗА ТАКСИТАТА
Автор: Anonymous да 2016-10-18 @ 08:45 EEST
В Чикаго е $120 на ден!?
ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ И ПРЕВОЗВАЧИ СЕ ОБЕДИНИХА ОКОЛО 300 ЛЕВА ДАНЪК ЗА ТАКСИТАТА
Автор: Anonymous да 2016-10-18 @ 08:52 EEST
Много пъти съм се возил в такси и никога не са ми издавали касов бон! А услугите /разнасяне на разни пакети /?



Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди