изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 04:48 EEST
КМЕТЪТ СЕ СРЕЩНА С УЧЕНИЦИ, СЛЕД ЗАВРЪЩАНЕТО ИМ ОТ ЕВРОПАРЛАМЕНТА    
НовиниУченици от ПМГ „Иван Вазов“ участваха в Страсбург в заседание на Европейския младежки парламентбрич.   НДТ



Кметът на Добрич Йордан Йорданов поздрави отбора на ПМГ „Иван Вазов“, който се представи отлично на състезанието „Евроскола“ и така осигури възможност на 24 ученици от гимназията да посетят Европейския парламент в Страсбург.
Програмата "Евроскола" има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се "включат" чрез симулирани заседания в работата му и дори да "гласуват" неговите резолюции. Чрез нея ученици от училища във всички страни-членки на ЕС прекарват 1 ден в Европейския парламент в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз в рамките на "Младежкия европейски парламент".
По време на своя парламентарен ден в Страсбург около 500 европейски ученици участват в "заседания на комисиите" и в "пленарни заседания", разискват и гласуват резолюции, като разискванията се водят основно на френски и английски език.  От мига, в който пристигнат в ЕП в Страсбург, учениците престават да представляват своето училище, а стават част от многоезичните работни групи, сблъскват се с многообразието на различните етнически и лингвистични особености. Чрез необикновения урок на този ден се подкрепя европейското гражданско образование и с дължимото уважение към културните и езиковите различия между държавите-членки, се допринася за развитието на европейско съзнание.
Отборът от ПМГ „Иван Вазов“ е в състав: Владимир Иванов - 11 клас, Елена Милева – 11 клас, Грациела Георгиева – 11 клас, Борис Каравасилев – 11 клас, Ана Дончева – 10 клас. Те спечелиха правото на 24 ученици да посетят Европарламента в Страсбург и да участват безплатно в програма му на 7 октомври. Техни ръководители бяха Живка Цветанова, Росна Лазарова и Милена Николова участва в програмата Евроскола.
Пред кмета и неговия екип десетокласници и единайсетокласници разказаха на среща с кмета на Добрич Йордан Йорданов как са изпитали на живо отговорността да са граждани на Европейския съюз, като са се включили в симулация на пленарни заседания и заседания по комисии на Европейския парламент. Доклад за промените в климата е част от изявените знания, с които отбор на гимназията е спечелил правото да посети Европейския парламент по програмата "Евроскола". В процеса на работа златен медал е завоювал Георги Кондов от 11 клас в разисквания с младежи от други пет европейски държави.
Кметът на Добрич Йордан Йорданов подари на всички значки с герба на общината и им пожела с чест и гордост да ги носят като прославят града и страната. Той изрази своята безрезервна подкрепа за спортистките и учениците, които за пореден път доказаха таланта на младите хора на Добрич. Йорданов пожела на младите надежди да преследват смело мечите си, да не се отказват, да бъдат борбени и да представят достойно родния си край. Кметът ги покани да участват в заседанията на постоянните комисии, които се провеждат тази седмица и на предстоящото заседание на Общински съвет Добрич.
В програмата Евроскола участва и отбор от Финансово стопанска гимназия. Това са Яна Димитрова, Габриела Павлинова от 11 клас, както и Полина Венциславова, Кремена Маринова и Кенан Ерджан от 12 клас. Предстои средношколниците също да получат от кмета значки с герба на Община До
 


Сходни връзки

КМЕТЪТ СЕ СРЕЩНА С УЧЕНИЦИ, СЛЕД ЗАВРЪЩАНЕТО ИМ ОТ ЕВРОПАРЛАМЕНТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди