изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 16:55 EEST
В НЕДЕЛЯ ВРЪЩАМЕ ЧАСОВНИЦИТЕ С ЕДИН ЧАС НАЗАД    
Общество В 4:00 ч. сутринта на 30 октомври 2016 г. местим стрелките на часовниците си с час назад и ще преминем към зимното часово време. Така вече ще спим с един час повече.

Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник „Парижки журнал“ през 1784 г. и предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано. За пръв път сериозно то е предложено от Уилям Уилет в „Пилеене на дневна светлина“, публикувана през 1907 г., припомня БНТ. Той не успява да убеди британския парламент да го приеме, въпреки наличието на значително лоби.
Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г. Скоро след това във Великобритания са последвали примера, като в началото въвели лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г. Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година. НДТ

Безкрайната смяна на часовото време


От въвеждането на съвременното "лятно" и "зимно" часово време в началото на XX в., много страни превъртат часовника с час напред през пролетта и го връщат обратно назад с час през есента. Това което предстои да ни се случи в ранните часове на тази неделя, 30 март.

Тази практика обаче минава за доста спорна и се обсъжда разпалено както от обикновените хора, така и от политиците по цял свят. Обясняваме накратко предимствата и недостатъците.

Предимствата на лятното часово време

Много хора се радват на допълнителния час дневна светлина следобед, защото работят до късно, правят тренировки вечер или трябва да се занимават с домакински задължения на открито - да косят тревата, да работят в градината, да поправят прозорци или покриви, да санират фасади и т.н.

Други казват, че лятното часово време е свързано с намаляване на броя катастрофи по пътищата. Съвместно изследване на Transport Research Laboratory и Лондонския колеж твърди, че по-малко хора загиват или получават травми при пътни инциденти, ако единият час дневна светлина се прехвърли от сутринта към следобеда. Изследването е свързано с въвеждането на т.нар. Single/Double Summer Time (SDST) във Великобритания, където политиците, наравно с обществеността, изразяват мнението по идеята за удължен режим на лятно часово време.

Някои хора също смятат, че допълнителният час дневна светлина през следобеда дава на децата повече време за общуване с родители, които работят или учат през деня. Според поддръжниците на лятното време, то дава на семействата повече време за социализиране или хранене навън заедно.

Други твърдят, че увеличеното време за почивка на светло им дава шанс да се отдават на хобита и спорт, като плуване, сърф или тенис, след дълъг ден на работа или учение. Според американската преса, заради лятното часово време, голфърите в Лас Крусес, Ню Мексико (САЩ) са отивали на игрището по-късно през деня и са оставали до по-късно вечерта.

Естествено, има и аргументи, че лятното часово време намалява потреблението на електричество и насърчава енергийната ефективност.

Тезата за енергийна ефективност

В страни като Канада, Куба, Чили, Аржентина, Мексико и САЩ, както и в доста европейски страни, лятното часово време се използва като начин за пестене на енергия, особено предвид нарасналото търсене на електричество и природен газ.

Медии и политици упорито повтарят, че допълнителният час следобед намалява спиранията на тока и други откази на електрическата система, които се случват най-често вечер, при голямо натоварване. Други казват, че това кара хората да прекарват повече време извън къщи, което намалява нуждата от изкуствено осветление, както и употребата на домакински електроуреди.

Лятното часово време, според официални статистики, вече е осигурило около 1-процентно намаление на енергопотреблението в Бразилия. Според доклад от 2004 на японския Център за продуктивност в социално-икономическото развитие, озаглавен "Лятното часово време като средство за структурна реформа в начина на живот", въртенето на часовника напред води до глобално намаляване на емисиите на въглероден двуокис с около 400 000 тона и до пестене на енергия - до 930 000 милиона литра изкопаеми горива - в краткосрочен план.

В дългосрочен план по-светлите вечери намалявали и джебчийските кражби с около 10 на сто. Според авторите на изследването, лятното часово време спомага за създаване на по-загрижено за околната среда общество, което повече се замисляло за пестенето на енергия.

Не е ли цялото това пестене на енергия чист мит?

Комисията по енергетика на щата Калифорния публикува доклада "Статистически анализ на ефекта от лятното часово време върху енергопотреблението". И според този доклад, удължаването в САЩ на лятното часово време (което там се въвежда още в първата седмица на март!) не е имало почти никакъв сериозен ефект върху консумацията на електроенергия в щата.

Пак от същата комисия идва и друг доклад - "Пестене на електричество от лятното часово време", публикуван през 2007. Докладът установява, че няма ясни доказателства, потвърждаващи тезата, че се използва по-малко електричество заради по-ранното започване на лятното часово време, а дори според някои данни е възможно и да има леко увеличение.

Изследване на американски университет показва още, че въвеждането на лятно часово време би струвало на домакинствата в Индиана около $8.6 млн. в сметки за електричество ежегодно. Изследването определя социалните разходи на нарасналите емисии на парникови газове - вариращи като стойност от $1.6 до $5.3 млн. годишно.

Според учените намалената стойност на осветлението през следобеда по време на лятното часово време се компенсира от по-високите разходи за климатици в горещите следобеди и увеличените разходи за отопление в студените сутрини.

Ръст на туризма

И все пак много туроператори по света вярват, че лятното часово време осигурява ръст на доходите за туристическата индустрия. Според публикация в Belfast Telegraph завъртането на часовниците, осигуряващо допълнителен час слънце вечер, носи на Северна Ирландия поне 6.34 млн. лири годишно от туризъм.

Допълнителният час в края на деня увеличава престоя на туристите на открито и носи допълнителни 2% доходи на местния бизнес. Туроператорите във Великобритания също твърдят, че лятното часово време увеличава туристите и носи допълнителни милиони лири годишно, тъй като допълнителното светло време през следобеда удължава туристическия сезон.

В Австралия щатът Нов Южен Уелс оповести, че допълнителните четири седмици лятно часово време през летния период биха имали положителен икономически ефект за град Сидни и за целия щат. Според австралийските политици така туристите биват насърчени да остават навън до по-късно, да харчат повече пари и да посещават повече туристически локации. Д

опълнителното време вечер засилва и възможностите за свързаните с туризма бизнеси като търговията, хотелиерството и транспорта, както и е от полза за фестивали и събития.

В австралийския щат Куинсланд цари същинска война между противници и поддръжници на идеята за въвеждане наново на лятното часово време. Решението то да бъде отхвърлено предизвика гняв сред лидерите на туристическата индустрия в щата, които твърдят, че това ще донесе многомилионни загуби. Щатът проведе референдум по въпроса за лятното часово време през 2007, в който мнозинството от селските региони се противопоставиха на въвеждането му.

За сметка на това 69% от жителите и 72% от компаниите в силно урбанизирания югоизточен Куинсланд, разчитащ много на туризма, подкрепиха завъртането на часовниците с час напред. Дори се разглеждаше вариант за разделяне на часовите зони в Куинсланд, но той бе отхвърлен, защото щял да отчужди селските региони от другите части на щата.

Други недостатъци

Удълженото лятно часово време в някои части на Австралия и Нова Зеландия създава проблеми с мобилните телефони, компютрите и други електронни устройства, решавани чрез ръчното им пренастройване или софтуерни ъпдейти. Русия също предизвика умерен хаос сред производителите на електроника с противоречивите решения да прекрати смяната на лятното и зимното часово време, фиксирайки за постоянно лятното време, а в момента в страната се разглежда законопроект, според който да се премине за постоянно към зимно такова.

Смесените летателни графици и неточните транспортни разписания отдавна предизвикват объркване сред пътуващите до страни с различен от глобалния режим за смяна на времето. Транспортната индустрия от години се оплаква от разходите, свързани с прехода към нови разписания и графици.

Сред другите възражения от лятното часово време са опасенията за безопасността в тъмните сутрини, особено за децата, чакащи училищни автобуси в някои райони. Точно поради такива опасения в някои страни като Гватемала бе взето решение да няма лятно часово време.

Основната грижа на правителството в страната е безопасността на хората, отиващи рано на работа или училище, като според властите ако се въведе смяната на часовниците, те биха тръгвали от къщи по тъмно, когато престъпността е най-голяма, което би ги изложило на потенциален риск.

В страни като Ирак има хора, които вярват, че животът е по-лесен без лятно часово време, което намалява объркването и притесненията за гражданите, свързани с промени на графици и приготвянето на храна.

Фермерски групи също отстояват позиции срещу лятното часово време, твърдейки, че то има сериозен негативен ефект върху свързаните със земеделието семейства, компании и общности. Има и такива, които изразяват опасения за здравето на хората, свързани със смяната на часовниците, свързани най вече с "пренастройването" на биологичния им часовник.

Въпросът за здравните проблеми

Изследването "Смяната на лятно и зимно часово време и инфарктът на миокарда", публикувано в New England Journal of Medicine през 2008 г., установява, че случаите на инфаркти нарастват силно в първите три дни след прехода към лятно часово време през пролетта. Обратно, имало е по-малко случаи на сърдечни удари при прехода от лятно към зимно време наесен. Изследователите твърдят, че най-разумното обяснение за това е негативният ефект от недоспиването върху сърдечно-съдовата система.

Друго изследване, публикувано в Current Biology през 2007, твърди, че системата за смяна на ден и нощ в човешкия организъм не се пренастройва към завъртането на часовника и сезонната адаптация към смяната на времетраенето на светлото време се нарушава от лятното часово време. Друго изследване от 2008 г. анализира връзката между лятното часово време и общото човешко здраве, особено психичното такова, като свързва завъртането на часовника напред през лятото с ръст на самоубийствата.

Независимо от всички аргументи "за" и "против", България засега си остава стабилен привърженик на завъртането на часовника през пролетта и есента - и не е спряла да го прави от 1979 г. насам.  http://www.webcafe.bg


10 любопитни факта за смяната на часа


„Мъжът се нуждае от шест часа сън, жената – от седем, а глупакът – от осем“ е заявил веднъж Наполеон. Императорът е смятал съня за загубено време и е спял само по шест часа, както и великият изобретател Едисон. Затова пък Айнщайн се е нуждаел от най-малко 10 часа, а както знаем той не е бил глупак. Нуждата от сън, също както и времето, когато човек заспива и се пробужда са много индивидуални неща и в значителна степен те са предопределени генетически. Това доказва в своята книга „Как върви нашият вътрешен часовник“, водещият германски хронобиолог Тил Рьонеберг.

Всяка година обаче много хора от най-различни точки по света са принудени да се лишат от 1 час сън, заради преминаването към лятното часово време. За пръв път то е въведено от правителството на Германия и Централните сили по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г. Идеята била да се редуцира потреблението на въглища по време на войната и явно се оказала добра, след като толкова години по-късно, над 70 страни все още следват тази практика.

clock-3В САЩ през 2008 г. Министерството на енергетиката проучва икономията на електроенергия и установява, че по време на лятното часово време използваното количество електроенергия в страната е намаляло с 0.5% на ден до 1.3 млрд. киловатчаса. Освен това, според американското министерство на транспорта този допълнителен час е в състояние да попречи на транспортните произшествия и да доведе до намаляване на престъпността.

Понякога поправянето на часа при механични или неавтоматично коригиращи се устройства представлява затруднение. Затруднението е дали да се мести стрелката един час напред или назад. Американците например използват игра на думи, за да се подсетят „дали ще спят един час повече или по-малко“ Spring – spring forward, and fall – fall back, което на български може да се преведе с кратката рима Hапролет – скок напред, наесен – крачка назад. В първия ден след въвеждането на лятното часово време ето още 10 любопитни факта за смяната на часа.

1. У нас промяната в часа два пъти всяка година е въведена на 1 април 1979 година. До 1996 година лятното време започва от 0 часа на последната неделя на март (или първата неделя на април) и продължава до 0 часа на последната неделя на септември (или първата неделя на октомври). През 1997 и 1998 година лятното време започва в 3 часа на последната неделя на март и продължава до 3 часа на последната неделя на октомври. От 1999 година лятното време започва в 3 часа на последната неделя на март и продължава до 4 часа на последната неделя на октомври, когато часовникът се връща с 1 час назад – т.е. до 3 часа астрономическо време.

clock-12. Всяко нарушение на естествения, природен ритъм, регулиращ съня, нарушава стабилността на нашия вътрешен часовник, а следователно и на целия организъм. Според учените смяната на часа се отразява отрицателно не само на самочувствието на хората, но и на тяхната продуктивност. Т.е. тази промяна е неефективна и от икономическа гледна точка.

3. Здравни експерти са на мнение, че липсата на този час предизвиква невероятен стрес за организма, в следствие на което дни наред след смяната на часа, хората са с нарушен сън. Шведски учени подчертават, че броят на инфарктите скача в периода непосредствено след смяната на времето. По данни на една от най-големите застрахователни компании на Германия DAK, в първите три дни след преминаването към лятно време в германските болници попадат средно по 40 души на ден с подозрение за инфаркт. А обичайната средна годишна „норма“ е 30 души дневно.

4. Преминаването към лятно време е опасно не само за хората, но и за животните. Лисиците, дивите глигани обикновено излизат на лов в часовете преди развиделяване. А след преминаването към лятно време именно тогава по автомагистралите и селските шосета има най-много коли. Всяка година през месец април в Германия са прегазвани най-много диви животни.

5. През март 2012 г. Грузия записа служебна загуба, тъй като никой от грузинските шахматисти не се яви за мача на отбора в неделя, 25 март. Грузинците се оправдаха с това, че не знаели за въвеждането на лятното часово време, при което часовниците се превъртат един час напред. clock-2В родината им лятно – и съответно зимно – часово време няма. Грузия се отказа от смяната на времето два пъти годишно наред с други страни от бившия Съветски съюз като Узбекистан, Таджикистан, Туркменистан, Казахстан и Киргизия.

6. През септември 1999 г. смяната на времето спасява живота на десетки хора. Терористи от Западния бряг подготвят бомби с часовников механизъм и ги вкарват в Израел. Само че терористите не отчитат смяната на времето при настройката на взривните устройства и те избухват с един час по-рано. В резултат при атентата загиват трима терористи, вместо планираните пътници в два автобуса.

7. За да се спазят публикуваните разписания, влаковете не могат да напускат гарите преди предварително обявения час. Така че при смяната на часовниците през октомври всички влакове на Amtrak в САЩ, които в 2.00 се намират на гара изчакват цял час преди да продължат своето пътуване. Много пътници с изненада установяват, че по този начин тяхното пътуване се удължава точно с един час. През пролетта пък всички влакове, които пътуват през нощта имат планово закъснение от 1 час и се опитват да го наваксат по трасето.

clock-48. Близнаци, които са родени в 11:55 и 12:05 имат различни рождени дни. Смяната на часовниците обаче може да промени и поредността на тяхното раждане. През есента едното бебе може да се роди в 1:55, а второто да се роди 10 минути по-късно в… 1:05. Пред пролетта пък се увеличава интервала между ражданията на близнаците. Така например през ноември 2007 Лаура Кириоли в щата Северна Каролина е родила своя син Питър в 1:32 местно време, а 34 минути по-късно е дарила живот на дъщеря си Алисън. Според документите обаче Алисън се е родила в 1:06 или преди своя брат-близнак.

9. Любопитно е, че дори на Антарктида има зимно и лятно часово време, въпреки че на ледения континент изобщо няма дневна светлина през зимата, а през лятото слънцето грее по 24 часа на ден. Причината за смяната на часовниците се крие в това, че учените от изследователските станции синхронизират часовниците си с Чили и Нова Зеландия, откъдето получават доставки на храна и други продукти.

10. Изследване на правозащитните органи в САЩ е показало, че престъпността спада с между 10 и 13% заради смяната на часовниците. Причината се крие в това, че повечето престъпления се извършват в тъмната част на деня, а именно смяната на времето осигурява дневна светлина до по-късно вечерта през лятото.

http://www.10te.bg

Турция ще остане на лятно часово време през цялата година

Гражданите на Турция няма да връщат часовниците с един час назад тази зима, тъй като кабинетът реши да остави в сила лятното часово време, за да даде възможност на гражданите "по-дълго да се възползват от слънчевото греене" през деня, съобщи агенция "Франс прес".

Турците преместиха стрелките на часовниците си с един час напред на 27 март – заедно с останалите европейски държави. Сега обаче лятното часово време ще продължи да действа през цялата година в съответствие с правителствено постановление, прието на заседанието на министрите в сряда.

По план Турция трябваше да се върне към астрономическото време на 30 октомври.

Но след решението на правителството, което днес бе обнародвано в държавен вестник, няма да има връщане на часовниците назад.

Указът влиза в сила веднага, а целта му е "по-добро използване на слънчевата светлина" през зимата.

Това означава, че след октомври страната ще е с два часа напред от централно европейското време.

В реч пред регионалните управници турският премиер Бинали Йълдъръм обясни: "Вече няма да има объркване. Чаосвете ще бъдат едни и същи през зимата и лятото. Вие ще трябва да се промените, а не времето".  http://www.dnevnik.bg

Сезонно връщане на стрелките на часовниците се забранява в Русия

След тригодишна пауза Русия се върна към астрономическото време и стрелките на часовниците в повечето райони на страната бяха върнати с един час назад. С това влезе в сила дългоочакваната от много граждани поправка в закона за изчисляване на времето, която бе приета от руския парламент през лятото на тази година, предаде БТА.

Сега московското време влиза в третия часови пояс в националната скала UTC /SU/ +3, докато по-рано бе UTC /SU/ +4 часа. Сезонно връщане на стрелките на часовниците се забранява, а в страната се установяват 11 часови зони, които се простират от Камчатка в Тихия океан до анклава Калининград на границата с Евросъюза.

Към най-голямата часова зона - московската, са включени новите субекти на Руската федерация Крим и Севастопол.

В пет региона часовниците няма да се местят. Това са Удмуртската и Самарската област, които влизат в новата трета часова зона, Кемеровска област (шеста зона), както и Камчатка и Чукоткския автономен окръг (в новата 11-а зона).

Зимното часово време бе отменено през есента на 2011 г. по инициатива на тогавашния президент Дмитрий Медведев.

Страната премина към постоянно лятно часово време с аргумента, че смяната му нарушава биологичния ритъм на хората.

Тогава повечето от руснаците възнегодуваха, тъй като се налагаше да стават един час по-рано в тъмните и студени зимни утрини.

Според проучване на общественото мнение една трета от руските граждани са доволни от преминаването към зимно часово време; друга една трета биха искали стрелките на часовника да се преместват два пъти в годината.

Привържениците на постоянното лятно часово време са едва 19 процента - предимно младежи и жители на големите градове, с изключение на Москва и Санкт Петербург.

Хората, които не искат да се преминава към зимно часово време, казват, че вече са свикнали да си лягат и стават по лятното.

Според 48 процента от запитаните във всички региони на Русия трябва да се въведе единна времева система, а 45 процента се обявяват за това всеки район да избере най-удобния за него вариант.  
26 октомври 2014   dir.bg


 


Сходни връзки

В НЕДЕЛЯ ВРЪЩАМЕ ЧАСОВНИЦИТЕ С ЕДИН ЧАС НАЗАД | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.27 секунди