изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:07 EEST
РИБАРИ ТЪЖНО СПОДЕЛЯТ: ПЛЕТЕНЕТО НА МРЕЖИ Е МАЙСТОРЛЪК, НО ЗАНАЯТЪТ ОТМИРА    
Лов и риболов Една от атракциите на Бургас на Никулден бе старият рибар Сталин Илиев. Той показва как се плетат мрежи и с тъга споделя, че занаятът отмира. Никой не знае защо в Рибарското селище наричат родения край морето рибар - Шопа. И той не си спомня откъде идва прозвището му, но иначе разказва, че е рибар от 40 години и е известен с разказите си за премеждията в морето.


"Имал съм случай например със Змийския остров като ни намери шквалът и лодката не ще да запали, защото вълните скачат, моторът се намокри, на лопати тръгвам да се прибирам, но къде ще отидеш… и се случи така сякаш с Божията помощ някаква сила поде лодката и ме изхвърли на подходящ бряг", разказа Илиев.
Рибарят казва, че тази година морето е било щедро към морските вълци и уловът е бил богат.
"Тази година беше интересно като хванахме към 1500 паламуда, че и мрежите потънаха, не можем да ги извадим от водата", похвали се той.
Сталин Илиев обяснява, че плетенето на мрежи е майсторлък, но занаятът вече отмира. Рибарят днес си намери усърден ученик - младият Никола.
"Ето срам, не знам как се плете мрежа, не знам как се връзва мрежа. Това са неща, които според мен бургазлиите трябва да ги знаем. Има поверие, че когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Св. Николай", каза ученикът на рибаря Никола Парашкевов.
Сталин Илиев винаги носи икона на светеца в себе си, когато влиза в морето.
"Аз се моля по-скоро на себе си да се оправя, а Господ ми помага за такива неща", заяви рибарят.
 


Сходни връзки

РИБАРИ ТЪЖНО СПОДЕЛЯТ: ПЛЕТЕНЕТО НА МРЕЖИ Е МАЙСТОРЛЪК, НО ЗАНАЯТЪТ ОТМИРА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди