изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:21 EEST
Подписан бе договорът за най-мащабния проект на Община Добрич    
Новини В присъствието на премиера Бойко Борисов министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът Йордан Йорданов подписаха договора за проекта за воден цикъл на Добрич, който е на стойност 114,9 млн. лева. „Днес е  един изключителен ден в историята на нашия град, тъй като подписваме на най-големия договор, за който през последните 10 години цялата администрация, целият град се бори, каза кметът Йордан Йорданов. Той благодари на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и на експертите от министерството. Благодари на премиера Бойко Борисов, който задава политиката и рамката, в която трябва да се работи, като държава и местна власт.


„Особено удоволствие и чест за мен е да положа подписа си под договора, с който започваме реалния старт на един дълго чакан проект от всички добричлии. Най-мащабния проект, реализиран някога от Община Добрич. Проект с дълга история, която е повече от десетгодишна. Историята му започва още от 2004 г., когато Европейската комисия се съгласява да започне подготовката и да осигури финансиране па ИСПА за реализацията на водния цикъл на град Добрич. Доста драматична история има проектът с няколко представяния, с спиране на оценката, с дългия период на анализи и подготовка. През 2012 г. проектът бе подготвен и представен пред Европейската комисия. За жалост, спирането на програмата през 2013-2014 г. по време на правителството Орешарски и отказа на ЕК да го финансира, доведе дотам, че в началото на програмния период ние, заедно с Общината, трябваше да мобилизираме всички усилия и да убедим Европейската комисия, че това трябва да бъде един от първите ранни проекти по новия програмен период“, обясни министър Василева. Тя припомни, че проектното предложение беше подготвено, приключи оценката и вече стартира реалното изпълнение.
Общата стойност на проекта е 114,9 млн. лева. От тях 86,2 млн. лева са безвъзмездно финансиране. Общината дава своя принос с финансово участие в размер на 9,6 млн. лева. Останалата част е ДДС, който се води недопустим разход и се възстановява на общината.
Проектът включва три много важни компонента. Най-значим е водоснабдяването на града. „Всички знаем колко тежко е положението. Добрич, за жалост, води черната статистика като процент загуби на вода. Те достигат до близо 86%. Водоснабдителната мрежа в града в голямата си част е изградена от азбесто-циментови тръби, положени в периода 1950-1970 г. Това води до често спиране на водата, аварии и проблеми и за хората, и за ВиК оператора, който трудно се справя с поддържането на тази система. Чрез реализацията на този проект ще бъде обхванат целият град, ще бъдат модернизирани  системите, положени нови тръби и ще бъдат намалени загубите на вода. Освен това ще бъде рехаблитирана част от канализационната мрежа, включваща и главните колектори, които водят до пречиствателната станция за отпадъчни води. Ще бъде изцяло модернизирана и разширена пречиствателната станция. Ще бъде осигурено и биологично пречистване с отстраняване  на азот и фосфор, с което ще изпълним ангажимента си да не допускаме каквото и да било замърсяване и водите, които се заустват в река Добричка, да отговарят на всички норми и стандарти. Голямата полза от този проект е за здравето на хората“, подчерта министър Василева. По думите й,по този начин се създава възможност да се поддържа базисна инфраструктура, която от своя страна създава предпоставки и за благоустрояване на града, и за привличане на инвестиции и за създаване на работни места. Тя благодари на кмета Йордан Йорданов за ангажимента и мотивацията да работят за този проект, на Детелина Николова, която дълги години се бори за този проект и също подкрепя проекта и като областен управител и председател на Асоциацията по ВиК, благодари на водоснабдителната компания.



Ивелина Василева благодари и на премиера Бойко Борисов за подкрепата за тези, инвестиции, които бяха направени през изминалия период – за здравето на хората. Успяхме да изградим 51 пречиствателни съоръжения за отпадъчни води. Успяхме да изградим съоръжения за обработка на отпадъците, които обслужват близо 4 милиона жители на страната ни. Това е знак за високия приоритет, който даваме за опазване на околната среда, за създаването на добри, здравословни условия на живот на хората в България. Това продължава. В момента в ход е модернизацията на  още десет пречиствателни станции. Никога досега в България не е имало толкова мащабно инвестиране в екологична инфраструктура, но това е инвестиция в бъдещето на децата ни, подчерта министърът. Тя посочи, че в навечерието на новата година започваме с добър старт. Пожела успешно изпълнение на проекта, който трябва да приключи до края на 2019 г. 
„Направихме невъзможното през последната една година. Заедно с много страни, включително Вик, Асоциацията по  ВиК, обединихме се, направихме ново проектно предложение. Истината е, че за една година направихме невъзможното, благодарение на министър Василева, на експертите, които бяха ангажирани, благодарение на политиката, която се води от държавата в лицето на министър-председателя“, посочи кметът Йорданов.
„За всички нас това е много отговорна задача, изключително важна за града“, посочи още той. И подчерта, че през следващите 24-30 месеца ще бъде за хубаво, ще вървим в кал и вода, но след като се завърши водният цикъл всичко ще придобие модерен, европейски завършен вид. Надявам се така да остане и занапред. Това е правилната политика, която държавата трябва да провежда. Да работи в тясно сътрудничество с местната власт, за да можем да достигнем до всеки един дом, до всеки един човек и да бъде усетено от тях“, каза още кметът.
Премиерът Борисов благодари на Европейската комисия, която отчете за един срамен период управлението на България, като припомни „експеримента Орешарски“. „С изключителните усилия на кмета, на обществеността, на областния управител, експертите, с цялото разбиране отстрана на Европейската комисия, положиха огромни усилия, за да направят този проект“, каза министър-председателят.
Той визуализира с две чаши вода ефекта от проекта за водния цикъл. Посочи, че сега в земята изтича 86 на сто от водата, която се плаща от хората и остават 14 % за ползване от Добрич. „Защо е така, вие си дайте обяснение. Обещах навремето на Детелина, направихме всичко възможно. Кметът е идвал поне 20 пъти при мен. Действително с министерството положихме огромни усилия за Добрич, тъй като рекордьорите за България по разхищаване на вода са Добрич. Винаги се оплакваме, че сме болна нация. Има етернитови водопроводи от 50-те години. Пречиствателната станция е от 1986 г. Тя пречиства само грубите неща. Всичко останало отива в река Добричка, в полето и оттам – в нас. Как няма да сме болни? Огромни пари, благодарение на Европа и тези, които събрахме повече от контрабандистите, индиректно и, според мен, дори повече от здравеопазването влияят на здравето на хората. Защото това, което пием, дишаме, с което се храним, определя до голяма степен нашето здраве. А, тук имаме претенциите да сме житницата на България, да имаме огромен ръст на туризма. Това е задължително да се направи“, каза Борисов.
Той призна, че никой не обича водните цикли, тъй като се копае под земята. И посочи, че булевард „Добричка епопея“ спокойно може да кандидатства за книгата на Гинес по брой кръпки на квадратен метър. Всъщност, той е път от кръпки. Не го направихме, защото чакахме водния цикъл. Щеше да е грешно да го асфалтираме и след това да го разбутаме. Но, фактически и той ще бъде направен с проекта.“, каза премиерът. Той посъветва кмета много добре да обясни на хората какво ще се прави. Припомни опита от София, където гражданите в началото много са се ядосвали, когато започне нещо да се строи. „Сега са много търпеливи, с разбиране, но всеки ден трябва да те виждат там и багерите да работя. Ако видят един-два дни, че не работят, имаш проблем. Виждат ли хората, че се работи, изтърпяват, защото знаят, че след това ще има пълна чаша на масата с чиста вода. Те знаят, че това е за тяхното здраве, за тяхно добро и ще изтърпят“, препоръча той на кмета. И пожела търпение. „Весело да посрещнете 87 млн. лева от бюджета, които идват в Добрич, за да може да ви стане водния цикъл. Мисля, че това е добър завършек на годината“, каза министър-председателят.
Детелина Николова като председател на Асоциацията по ВиК заяви, че се радва, че кабинетът на Бойко Борисов направи всичко възможно с екипа си, както и УО та ОПОС, за да се увенчае с успех този договор за безвъзмездната помощ. Желая от душа и сърце проектът да се случи, да бъде успешно изпълнението му и нашите жители наистина до почувстват грижата за това, което прави държавата.  НДТ


 


Сходни връзки

Подписан бе договорът за най-мащабния проект на Община Добрич | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.19 секунди