изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 16:36 EEST
ПЪРВИ ЩЕ ВДИГНЕ НАЗДРАВИЦА ДЕЖУРНИЯТ НА ФАРА НА НОС ШАБЛА    
Коледа Светлината от най-стария фар на българското Черноморие - този на нос Шабла, ще извести първи на територията на страната за идването на 2017 г., при това - 18 минути по-рано от приветственото слово на президента - в 23,42 ч., въпреки че официално България е в една часова зона. Фарът, който е на повече от сто и петдесет години, е най-източната точка на географската карта на България.

Маякът - рекордьор в най-източната точка на нашите родни ширини, упътва мореплавателите вече трето столетие. Той е най-високият у нас и най-старият автентичен действащ фар не само на Черно море, но и в Средиземноморския басейн. Разположен е на 43° 32' с.ш. и 28°36' и.д.. Сигналът му е бяла светлина, просветваща 3 пъти на всеки 25 секунди.
Дежурните на шабленския фар, освен че винаги първи в България посрещат изгрева, първи ще вдигнат и новогодишната наздравица.

След усилията на общината да извоюва по-свободен достъп и отворен ден всяка седмица заради големия интерес към кулата, считана от местните за една от големите им културно-исторически забележителности, тя трябваше отново да бъде затворена.

комисия от щаба на флота е установила, че фарът е опасен за масови посещения. Основите на сградата са вградени на 3-4 метра под земята, но дали има пилони, тепърва ще се установява. Издържала на времето и на най-голямото земетресение от 7,8 по Рихтер през 1901 г., кулата в бяло и червено се нуждае вече от сериозно укрепване. От силния прибой през зимата вибрират 132-те стъпала до върха, а леки трусове се чувстват и в караулната. Последното боядисване отвън е през 2006 г. от алпинисти, сред които капитан I ранг на последната ни подводница “Слава” Камен Кукуров.

През 1983 г. позатегнали и запълнили фугите на сградата със скеле, но сериозен ремонт не е имало всъщност от 30-те години на XX век, когато този бряг е бил в границите на Румъния.

Заради абразията морето непрекъснато яде от сушата. В дневника на фара от 1949 г. е записано, че отстоянието му от водата е било 29 метра. Сега е едва 13 м., но вече има изградена буна, която спира морската инвазия. А през 70-те години са укрепвали брега с каруци

Осветява пътя на моряците от 1856 г.

Маякът в Шабла е официално открит през 1856 г.след края на Кримската война.

Свободен достъп до шабленския фар имат само президент, министър-председател, министър на отбраната, началник на отбраната, шеф на флота и началник на Хидрографска служба на флота-Варна. Досега български президент и премиер обаче не са стъпвали в кулата. Последно е идвал транспортният министър Ивайло Московски за старта на строителството на новата естакада. Половинвековният мост се срути през зимата на 2003 г. Целият обледен тогава, той не издържа на 4-5-метровите вълни.

В момента най-голямата грижа в дежурствата на фара е за 1000-ватовата халогенна крушка, която мига на 20 секунди и хвърля светлина на 17 мили в морето. Ако има авария или спре токът, маякът може да потъне в тъмнина най-много 10 минути, като при извънредната ситуация Военноморските сили трябва веднага да бъдат известени. Фараджиите не помнят досега такива инциденти. Руската електронна апаратура е инсталирана от 1987 г., а преди това е била шведска и е работила с маслен газ.  НДТ

.
 


Сходни връзки

ПЪРВИ ЩЕ ВДИГНЕ НАЗДРАВИЦА ДЕЖУРНИЯТ НА ФАРА НА НОС ШАБЛА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди