изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:33 EEST
ИНЖ. ТОШКО ПЕТКОВ: ПРЕДЛАГАМЕ БАЛАНСИРАН И ИЗПЪЛНИМ, НО НАПРЕГНАТ БЮДЖЕТ    
ОбществоКметът на Община Добричка инж. Тошко Петков пред НДТ


- Г-н Петков, кои са основните цели, които си поставя проектобюджетът на Община Добричка за настоящата година?
- Основната цел, която си поставихме с този проект за бюджет, е да запазим финансовата стабилност и устойчивост на Общината в тези трудни и несигурни времена, които са в момента и ни предстоят. На второ място, извършихме точен анализ на необходимите средства да обезпечаване на всички дейности, възложени на Общината в държавните и местни дейности по различните закони на Република България. На трето място, взели сме предвид мнението и предложенията на хората от Общината, на кметовете и кметските наместници, на общинските съветници и в рамките на парите, с които можем да оперираме, за строително-монтажни работи през 2017 година. На четвърто място, постарали сме се справедливо да разпределим средствата между селата, като сме взели предвид няколко фактора - брой на населението по настоящ адрес, наличието на брой сгради в административната, образователната и социалната инфраструктура, необходимостта от завършване на обекти, започнати през 2016 година. Взели сме предвид и другия фактор - какви средства са били заделяни назад в годините за различните населени места.
- Какъв ще бъде бюджетът на Общината за годината, по Ваше мнение?
- Предлагаме един напълно балансиран бюджет, изпълним, но напрегнат. Напрегнат от гледна точка на ограничените резерви, които залагаме в различните дейности. По отношение на приходната част бюджетът също ще бъде напрегнат и неговото изпълнение ще зависи не само от служителите в администрацията, тук, в седалището на Общината, а и от всички ония, които са оторизирани да събират местните данъци и такси на територията на нашите села. Това изисква и голяма ангажираност на всички, които имат отношение по приходната част на бюджета. Напрегнат ще бъде и по отношение на разходите. Ние трябва да вземем и да имаме отношение към по-малко неприсъщи разходи на Общината, по-често да ги анализираме и да даваме становище. Това, разбира се, зависи най-много от мен - кои разходи са присъщи и кои биха могли да изчакат назад във времето. На последното за 2016 година заседание на ОбС ние приехме план-сметка за дейност "Чистота", в която са предвидени средства за всички дейности, за да бъдат нашите села да са приветливи, да извършим нашите ангажименти по сметосъбирането, сметоизвозването, обработката и депонирането на отпадъците, както и да поддържаме териториите за обществено ползване, а така също и чистотата в нашите населени места. Имаме традиции в това отношение. И тази година ще заделим средства за назначаването за 9 месеца на 36, 5 щатни бройки както дейност по озеленяване и поддържане на чистотата в населените места.
- Споделихте по време на публичното обсъждане на проекта за бюджет за 2017 година, че големият проблем е неодобряването на трите проекта на Община Добричка по Програмата за развитие на селските райони? Бихте ли припомнили какво предвиждаха те и какви действия ще предприемете?
- Трите проекта са свързани с инфраструктурата на общината. Заложихме на рехабилитация на един общински път. Това е Росеново-Божурово-границата с община Крушари. Втрият проект, с който кандидатствахме, беше за рехабилитация на улици в 18 населени места в общината. По него не сме получили заложения от нас брой точки и сме го обжалвали пред държавен фонд "Земеделие" и пред министъра на земеделието и храните. Третият проект беше за рехабилитация на водопровода в село Плачидол и на компрометирани участъци в Бранище и Стефаново. Този проект също не е оценен със заложените от нас точки по допълнително възложени критерии и също сме го обжалвали. Надяваме се да бъдем допуснати за преразглеждане на тези два проекта. За общинския път нямаме възможност да обжалваме, защото това е пътят, с който ние сме кандидатствали, за него сме получили толкова точки, колкото ние сме заложили. Направихме една рекапитулация дали имаме един общински тъп, който би могъл по тази критерии да достигне, примерно, 100 или около 100 точки. Е, нямаме такъв път. Аз считам, че слагането на всичките общини по тези инфраструктурни проекти на Програмата за развитие на селските райони заедно не е правилно, мисля, че трябва да има някаква диференциация.

Разговаря Мариела БОНЧЕВА 
 


Сходни връзки

ИНЖ. ТОШКО ПЕТКОВ: ПРЕДЛАГАМЕ БАЛАНСИРАН И ИЗПЪЛНИМ, НО НАПРЕГНАТ БЮДЖЕТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди