изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:59 EEST
ИСКАТ ОСТАВКИ И ПРОКУРОРСКА ПРОВЕРКА ЗАРАДИ ИЗЧЕЗНАЛИТЕ РИБАРИ ОТ ДУРАНКУЛАК    
НовиниШефът на Главна дирекция „Аварийно—спасителна дейност“ Георги Мотев да бъде освободен от заеманата длъжност поради груба некомпетентност, проявена при последния морски инцидент с изчезналите рибари от Дуранкулак, настояват от сдружението за търсене и спасяване на море БУЛСАР. Оттам искат да бъде потърсена отговорност и от по-горните етажи в Министерсството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, защото там е „заровено кучето”. Организацията подготвя обществено разследване по случая и смята, че е наложителна намесата на прокуратурата, съобщи дългогодишният й шеф к.д.п. Никифор Герчев.




Според него изчезването на рибарите в морето е бедствие, не по-маловажно от катастрофата в Хитрино или 5-дневното планинско издирване на Т. Александров. То обаче е отразено слабо и неточно от медиите, с банално поднасяна суха служебна информация.
„Никъде от медиите не се разбра, че конституционалната и конвенционална отговорност за защита на човешкия живот по море се носи от МТИТС, респективно Изпълнителна агенция „Морска администрация“ и по-точно от Главната й дирекция „Аварийно-спасителна дейност” (ГД АСД).  Нито дума от националния координатор, от спасителния координационен център, от координатора на спасителната операция и т.н. Обикновеният читател или слушател остана с впечатление, че ВМС и Гранична полиция са натоварени със споменатите функции, а това не е вярно. Ресурсът на ВМС и на морския граничнополицейски отряд всъщност свършиха по-голямата част от работата на ГД АСД, а този ресурс се ползва, когато бъде изрично поискан. Но трябва да се знае, че планирането и ръководството на спасителните действия са отговорност на главния директор на тази дирекция, в подчинение на която има още специализирани отдели: „Морски спасително-координационен център” (МСКЦ), както и отдел „Спасителни средства - Черно море“ (СС-ЧМ)“, се казва в анализа по случая, подготвен от екип на БУЛСАР.
Според анализа на БУЛСАР, ако лодката е била в плаващо състояние, вероятността за откриването й от вертолета на 19-и през нощта е била над 95%. На следващия ден рискът за екипажа на вертолета нараства сериозно, а вероятността за намиране на бедстващите в нормално физическо състояние в морска среда вече спада до 40%. Разбира се, тези прогнози изключват сценарий, при който лодката да е потопена или обърната от преминаващ кораб – допустим и твърде възможен, като се има предвид неочакваното и внезапно отсъствие на телефонен контакт.
„Забавянето на операцията първоначално с 5 часа и стартирането й едва на другия ден в 9,20 ч., т.е. след още 13 часа, или общо 18 часа, е безобразие и няма нужда от какъвто и да е коментар. Ако линейка закъснее с 20-ина минути, е цяло произшествие със сериозни последствия, а за това безобразие дори не се говори и се приема от медиите и обществото спокойно, без коментар.
Пропуснат е много сериозен шанс за откриването и спасяването на рибарите. Виновните за това състояние се знаят, ние сме го заявявали неведнъж, но безглаголното мълчание най-вече на крайбрежното общество е недопустимо и реално ние всичките ставаме съучастници в едно садистично убийство поради безотговорност“, коментира кап. Герчев.
В писмото се подчертава, че са нужни радикални мерки за изчистване на конфликтите на интереси, на корупционни практики, защото проблемът с морското хуманитарно и имуществено спасяване е елемент на системата за национална сигурност и морска безопасност и не може да се допускат корупционни практики, намеса на чужди корпоративни интереси. НДТ
 


Сходни връзки

ИСКАТ ОСТАВКИ И ПРОКУРОРСКА ПРОВЕРКА ЗАРАДИ ИЗЧЕЗНАЛИТЕ РИБАРИ ОТ ДУРАНКУЛАК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди