изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 13:39 EEST
ПРОКУРАТУРАТА НЕ ОТКРИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, ДОВЕЛО ДО ФИНАНСОВАТА КОРЕКЦИЯ ЗА СМЕТИЩЕТО    
ОбразованиеНа 16 август миналата година кметът на Добрич Йордан Йорданов е подал в Окръжна прокуратура сигнал да се извърши проверка за процедурата, свързана с изграждането на регионалното депо за твърди битови отпадъци в село Стожер. „Всички мои действия бяха въз основа на окончателния доклад от Одит на средствата от Европейския съюз /ОСЕС/, който констатира определени пропуски в процедурите за възлагане на обществените поръчки“, посочи той.



Корекцията е в размер на 25 процента от стойността на проекта или около 4 млн. лв. Тя е наложена поради съкращаване на сроковете в рамките на тръжната процедура.
Има официално прокурорско постановление.
В него е посочено следното: „Безспорно е, че при извършения одит Община Добрич е санкционирана за това, че при проведена открита процедура по Закона за обществените поръчки са били нарушени разпоредбите на чл. 64 и чл. 28 от ЗОП. От друга страна в хода на проверките не се установи наличие на умисъл в действията на членовете на комисията, провела обществената поръчка. Предвид на което деянията им в случая са наказателно несъставомерни. Това е така, тъй като, за да е осъществен престъпен състав на длъжностните престъпления, е необходимо да е налице специална цел в действията на съответното длъжностно лице. А, именно да набави облага за себе си или за другиго, както и да нанесе някому вреда. В конкретния случай, предвид колективния характер на проведената процедура по ЗОП, както и осъществения строг контрол от страна на АОП, не би могло с категоричност да се приеме, че от страна на някое от длъжностните лица, както и контролиращите е налице умишлено нарушаване на разпоредбите на специален закон, което да е сторено със специална цел да набави за себе си облага или да нанесе съответната за общината вреда“.
Към момента с постановлението се отказва да се образува дело и да има по-нататъшни действия. 
Вярвам на прокуратурата, заяви кметът.
Той увери, че продължава работа с надеждата голяма част от корекцията да бъде поета от Министерството на финансите или да бъде опростена.
Новата регионална система за управление на отпадъците е изградена с ресурс от близо 39 000 000 лева с подкрепата на оперативната програма "Околна среда - 2007-2013 г.". Съоръжението обслужва 226 селища със 190 000 жители в добруджанските общини и шуменската Никола Козлево.


 


Сходни връзки

ПРОКУРАТУРАТА НЕ ОТКРИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, ДОВЕЛО ДО ФИНАНСОВАТА КОРЕКЦИЯ ЗА СМЕТИЩЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди