изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 11:01 EEST
ЛЮБОПИТНА СТАТИЯ ПРЕДЛАГА В СВОЯ РУБРИКА РБ "ДОРА"    
КултураВ рубриката „Да съхраним историята на Добруджа”, сектор краезнание на регионална библиотека „Дора Габе” ви предлага любопитна статия, свързана със стремежа на добричлии да съхранят историческата памет на града. Тя е публикувана на днешната дата 12 януари преди 81 години във вестник „Добруджански глас”, бр. 123 от 12 януари 1936 г. Ето какво пише в статията "Старите паметници изчезват":
HPIM5605 Настоятелството на църковния храм "Св. Георги" Църковният храм "Свети Георги" Църковният храм "Свети Георги"

 "Катедралната църква „Св. Георги” от Базарджик е построена в 1865 г. по частна инициатива на няколко българи от Добруджа и изключително с изждивенията на жителите българи. От тогава над придворните двери стои славянобългарски надпис, който показва кога е бил осветен храма и от кого. Напоследък църквата беше пребоядисана и българския надпис заличен. Това е предизвикало енергичен протест на енорийския съветник г. Н. Друмев, който си подава оставката и от епитропския съвет. Когато европейците завладяха Нова Каледония сбраха и съхраниха най-елементарните следи на цивилизация на диваците.
А у нас божите служители!..." НДТ
 


Сходни връзки

ЛЮБОПИТНА СТАТИЯ ПРЕДЛАГА В СВОЯ РУБРИКА РБ "ДОРА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.17 секунди