изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-09-26 @ 04:57 EEST
Румен Иванов, ГЕРБ: Режим на тока няма да има, енергийната система е стабилна    
Политика Добрич. Не е вярно, че ни очаква режим на тока, както твърдят от БСП. Въпреки студа и тежката зима, енергийната система е стабилна. Това заяви депутатът от ГЕРБ Румен Иванов, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ - Добрич. Той припомни, че в средата на 2016 година Българският енергиен холдинг получи рейтинг Ba1 със стабилна перспектива. „Това показва доверието на международните институции в българския енергиен сектор.

Системата е стабилна, но когато „наследихме“ правителството на БСП и започна управлението на второто правителство на ГЕРБ през 2014г. дружеството имаше 404 млн. лв., а към края на 2016 г. дружествата от държавната енергетика имаха наличност от над 1 млрд. лв.“, каза още той.
„Правителството на ГЕРБ работи активно за реализацията на междусистемните газови връзки с Румъния, Гърция, Сърбия и Турция. Проекти, които бяха забавени с години. Беше изграден първият интерконектор с Румъния, който влезе в експлоатация през ноември 2016 г . Ускорена е работата по газовата връзка Гърция-България, за да може страната ни да има реална диверсификация на източника на природен газ“, коментира Иванов. „Интерконекторът Гърция-България е основна част от Южния газов коридор. Строителството на междусистемната връзка следва да стартира през 2017 г. и да бъде въведена в експлоатация през 2019 година, което опровергава напълно твърденията на БСП, че страната ни е заобиколена от всички големи енергийни проекти“, заяви той и добави, че междувременно съвместно с ЕК е разработена концепцията за изграждане на газоразпределителен център в България (Хъб "Балкан"). „Не е истина и твърдението, че липсва стратегия в тази сфера. В края на 2013 г. България достигна националната си цел - енергия от ВЕИ 16% от потреблението на страната и затова бяха спрени преференциалните цени за нови ВЕИ. Така се спря трупането на финансов дефицит в системата“, обясни депутатът.  http://www.focus-news.net/

 


Сходни връзки

Румен Иванов, ГЕРБ: Режим на тока няма да има, енергийната система е стабилна | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Режим на тока няма да има, енергийната система е стабилна
Автор: Anonymous да 2017-01-26 @ 00:18 EET
https://news.bg/politics/tsvetanov-sazdal-energien-kartel.html
Цветанов създал енергиен картел
Автор:
Ина Друмева
12.11.2010 16:23:07
12.11.2010 18:03:55
Председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Дамян Лазаров и зам.-председателят на комисията Огнян Варадинов в съучастие с вътрешният министър Цветан Цветанов и общински съветници от Шабла и Каварна са изградили енергиен картел. Това съобщиха по време на пресконференция в централата на партията Лидерът на РЗС Яне Янев и Емил Василев.
Василев разказа, че двамата са били преназначени като им е удължен мандатът в ръководството на КЗП с решение на вътрешният министър и вицепремиер в отсъствието на премиера Бойко Борисов.
От РЗС разказаха, че „лявата ръка на Цветан Цветанов" - Дамян Лазаров има 2 дъщери - Елена и Любов, които са съответно около 29 и 25-годишни. Двете имат обща фирма „Е и Л", която е съдружник в общо 18 търговски дружества. Любов е собственик на други 38 търговски дружества. Двете сестри имат общо 56 търговски дружества, които са с предмет на дейност енергетика, обясни Емил Василев.
В 37 от тях съдружник е Живко Мартинов, който е приближен на вътрешният министър Цветан Цветанов и е общински съветник от ГЕРБ в Добрич. Той е собственик на конгломерат от фирми „Жизел", съобщиха от РЗС.
Зам.-председателят на КЗП Огнян Варадинов е собственик на 11 дружества, които се занимават с енергетика и на други фирми. Общият брой на неговите фирми е 25, съобщиха от РЗС.
От партията изчислиха, че ръководството на КЗП има общо 81 активни търговски дружества, 61 от които работят в сферата на енергетиката. Тези дружества имат закупена земя на територията на общините Шабла и Каварна, която е около 2 500 000 кв. м.
Първоначално земята е купена като земеделска, но с т.нар. териториално устройствен план (ТУП) статута на земята е променен и в момента тя е с предназначение за изграждане на вятърни генератори. Има разрешение за изграждане на 93 вятърни генератора с инсталирана мощност 2 мегавата за всеки.
От РЗС посочиха, че общата мощност на 93-те съоръжения излиза около 180 мегавата, което е една пета от мощността на един реактор в АЕЦ „Козлодуй".Инвестицията е от порядъка на над 360 млн. лв.
„Имаме основателно съмнение, че е създаден картел с цел да се измамят някои български институции, както и органи от ЕС", коментира Емил Василев от РЗС. Той посочи, че всяка една от фирмите има право да кандидатства индивидуално за финансиране със средства по европейски програми.
Връзката с вътрешният министър Цветан Цветанов според РЗС е повече от очевидна. Като аргументи за това от партията изтъкват два основни факта - Цветанов е назначил двамата в ръководството на КЗП, без знанието на премиера, като освен това двамата имат връзка и с Живко Мартинов.
Лидерът на РЗС Яне Янев подчерта, че Дамян Лазаров и Огнян Варадинов са търговци с влияние, злоупотребяват с власт и са се облагодетелствали с милиони на гърба на държавата. „Цветан Цветанов ги събира двамата и ги кръстосва в комисията с енергийни фирми", категоричен е Янев.
От РЗС са изпратили сигнал до Парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, която трябва да провери общо 105 страници с информация за двамата ръководители на КЗП.
От РЗС задават и няколко конкретни въпроса: „Има ли конфликт на интереси в този абсурден случай?"; „Кандидатствала ли е някоя от фирмите за финансиране по програми на ЕС?"; „Има ли данни за извършени престъпления по Наказателния кодекс?"; „Знае ли премиерът Бойко Борисов по какъв начин са били назначени двамата ръководители на КЗП?" и др.
Яне Янев посочи, че в РЗС постъпват и данни за това, че ръководни фигури на различни комисии, избрани при предишното правителство, дават по около 500 хил. евро, за да останат на постовете си. „Става въпрос за най-гигантския конфликт на интереси", категоричен е Емил Василев.
От РЗС изразиха надежда, че премиерът ще отговори дали е знаел за решението на Цветан Цветанов да преназначи двамата ръководители на КЗП. „Става въпрос за много едри бизнесмени", коментира още Василев. От РЗС се надяват, че комисията ще изпрати сигнала до прокуратурата, където фактите ще бъдат подробно разследвани.
Емил Василев посочи, че председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов се опитва хлъзгаво и йезуитски да се измъкне от атаките срещу себе си. От РЗС готвят още данни, които уличават Иванов в престъпления и които доказват невероятната му наглост.
Василев посочи, че другата седмица от партията ще представят данни за това, че през 2002 г. Андрей Иванов е заплашвал лекари от бившите 12-то и 26-то ДКЦ в „Люлин". Иванов е отправял заплахи и за живота на лекарите, посочиха от РЗС.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди