изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-08-08 @ 15:39 EEST
Избран е туристически слоган на Добрич    
НовиниСлед 15 години Добрич вече има туристически слоган. Той бе обявен на пресконференция на членовете на журито.


В него влизат Николай Мирчев – председател на дружество „24 Добрич“ при Съюза на българските журналисти, Сашо Серафимов – председател на Сдружението на писателите – Добрич, Димитър Димитров – председател на Браншова асоциация на хотелиерите и ресторантьорите регион - Североизточна България, област Добрич, Николай Радев – управител на рекламна агенция „Фоли арт“ и Галина Миткова – началник на Канцеларията на кмета.
В края на миналата година, след решение на Консултативния съвет по туризъм, който взе решение да се търси туристическия слоган на Добрич, направихме допитване за лого и за слоган, припомни Галина Миткова. Получени са 44 отговора за три конкретни питания и 20 изредени от добричлии предложения за туристически слоган. При първото обявяване на конкурса имаше 12 участника с 33 предложения.  Тогава журито реши, че няма да избере слоган. При второто обявяване има 30 участника със 79 предложения. Измежду тях журито отся три и всеки от членовете му ги е обсъдил със своя бранш и хора, чието мнение цени, за да се проучат нагласите, посочи тя.
Трите текста, измежду които журито е правило избор, са „Добрич – да докоснеш синевата“, „Добрич – небе голямо, колкото Земята“ и „Добрич – златен сноп от векове“.
Окончателното решение на журито е, че най-подходящият слоган е „Добрич – златен сноп от векове“. Според журито, той най-комплексно отразява историята, настоящето, асоциациите за Добрич и Добруджа.
В аргументите си журито заяви също, че слоганът "Златен сноп от векове" е своеобразно съчетание на поминък и история – две основни неща, които са характерни за Добрич и Добруджа.
„Златен“ символизира поминъка, златната реколта, богатството, което се добива в нашия край, своеобразното богатство на хората, които живеят тук – и като интелект, и като култура. „От векове“ е препратка към нашата история. „Сноп“ е събирателната дума, която обединява всичко в едно. Както Добрич е центърът на Добруджа, така и снопът е центърът, който обединява – сноп от пшенични класове, сноп от стрелите на хан Кубрат. Колкото повече разсъждаваме върху слогана „Златен сноп от векове“ всеки може да намери различен смисъл. Изречението е кратко, звучи поетично и добре покрива това, което ние търсихме“, обясни Николай Радев. Относно евентуални упреци, че Добрич не е многовековен град, той подчерта, че се гради история и слоганът е както за вековете назад във времето, така и за вековете напред.
Автор на предложението е Димитър Серезлиев. Той е роден през 1931 г. Завършил е Националната художествена академия. Пенсионира се като професор по плакат в НХА. Автор е и на други лога на населени места.
От програмата за туризъм са предвидени 2000 лева, с които ще бъде награден авторът на идеята, спечелила конкурса.
Димитър Димитров подчерта, че туристическият бранш чака от 15 години Добрич да има слоган, а след това и лого. Оттук нататък ние ще можем да заявим необходимите рекламни сувенири, които ще бъдат сложени в нашите туристически обекти – хотели, заведения за хранене и др. Ако се достигне до консенсус с Общината за изграждане на Туристическия информационен център, там също ще има такива рекламни материали, посочи Димитров. 
Предстои да се направи проучване в Патентното ведомство за идентичност и сходство на предложението и ще бъде обявен конкурс за туристическо лого, задължителен елемент във визуализацията на което ще бъде избраният слоган. НДТ

 


Сходни връзки

Избран е туристически слоган на Добрич | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди