изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:55 EEST
ПО 15 ЛИЦЕНЗИОННИ ДОГОВОРА С ЧУЖБИНА РАБОТИ ДЗИ    
НовиниПрез 2016 година добруджанският земеделски институт – Генерал Тошево е работил по 15 лицензионни договора с чужди фирми от Турция, Румъния, Молдова, Украйна и др.






Това съобщи директорът на научния институт доц. д-р инж. Илия Иванов Илиев при представянето на годишния отчет за научната и стопанска дейност, представен вчера пред научния съвет на ДЗИ.
Научни работници от ДЗИ взеха участие в голям брой международни прояви в гр. Одрин, Турция;  гр. Сегед, Унгария; гр. Коня, Р. Турция; гр. Кордоба, Испания и гр. Краков, Полша.
Научната и стопанска дейност на Добруджански земеделски институт е твърде разнообразна. През 2016 г. тя се осъществява от 245 учени, работници и служители. Учените са 22-ма, от които 5 са професори, 8 – доценти, 5 – главни асистенти и 4 – асистенти. Осемнадесет от научните сътрудници са с научна степен „доктор”. През учебната 2016-2017 г. в ДЗИ са обучавани седем докторанти.
Анализът на възрастовите граници на научния състав е твърде обезпокоителен, тъй като 50% от академичния състав е над 56-годишна възраст. Необходимо е привличане на завършващи курс на обучение магистри с цел включването им в докторантски програми по специалностите, по които е акредитиран институтът.
През 2016 г. научният колектив на Добруджански земеделски институт – Генерал Тошево участва в разработване на пет научно-изследователски проекта. Основните задачи, залегнали в проектите, са свързани със селекцията и агротехниката при зърнено–житни, бобови култури и слънчоглед. Целите на селекционно–подобрителната работа са свързани с повишаването на добива и качеството при пшеница, ечемик, тритикале, фасул, леща, грах и слънчоглед, както и подобряването на реакцията им към биотични и абиотични стресови фактори. Агротехническите изследвания са насочени към изследване и усъвършенстване на технологични елементи при биологична и конвенционална система за производство на полски култури и установяване на най–ефективните параметри в технологичните звена от агротехниката при непрекъснато променящите се климатични условия
През 2016 г. ИАСАС е признала на ДЗИ - Ген. Тошево 1 сорт зимна обикновена пшеница Никодим, 1 сорт тритикале  Борислав, 1 сорт твърда пшеница Малена, 1 хибрид слънчоглед Линзи и една линия слънчоглед 99R.
През годината са издадени 5 бр. сертификати: 2 - за сортове обикновена пшеница  (Сладуна и Кристалина), 1 - за сорт тритикале (Благовест), 1 - за сорт ечемик (Пагане) и 1 - за  линия слънчоглед (3607 А).   
От новите сортове (с издадени сертификати след 2011 г.) са внедрени: сортове обикновена пшеница Стояна, Божана, ГТП Киара, ГТП Калина, Горица, Тина, ГТП Рада; ечемик ГТЕ Ахат и хибрид слънчоглед Валин.
    Сортовете с издаден сертификат за внедряване са: обикновена пшеница Косара,  Пчелина, ГТП Катаржина, ГТП Ками, Жана, Фани, Сладуна и Кристалина; твърда пшеница Мирела, Мелина и Мирабел; тритикале Ирник, Добруджанец, Ловчанец, Дони 52 и Благовест; ечемик ГТЕ Яспис, Тангра и Пагане; фасул ГТБ Устрем, ГТБ Блян и ГТБ Вежен.            
Общите приходи от реализиране на посевен материал, растениевъдна и животновъдна продукция, авторски права и др. възлиза на 4 537 710 лв.. Разходите за издръжка на института са с 3% по-ниски от тези през 2015 г.
Ръководството на ДЗИ, с подкрепата на Селскостопанска академия и МЗХ, ще предприеме мерки за осъществяване на инвестиции в съвременно лабораторно оборудване и селскостопанска техника.
Отчетната 2016 г. може да се характеризира като относително успешна, както по отношение на научните изследвания, така и по отношение производството и реализацията на посевен материал, растениевъдна и животинска продукция. Постигнатите резултати са плод на усърден труд от страна на научните работници и служители на Института, които проявиха висок професионализъм. НДТ
 


Сходни връзки

ПО 15 ЛИЦЕНЗИОННИ ДОГОВОРА С ЧУЖБИНА РАБОТИ ДЗИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди