изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:30 EEST
БСП: УЗАКОНЯВАНЕТО НА РОМСКИТЕ КЪЩИ ЩЕ ДОНЕСЕ ПРИХОДИ НА ОБЩИНАТА    
ПолитикаКато безотговорно, общинският председател и общински съветник от БСП Мая Димитрова, определи гласуването на кредит за бъдещи несигурни събития.


Това тя заяви на пресконференция вчера,  на която общинските съветници от групата на БСП  дадоха, за да заявят позицията си по отношение на приетия бюджет за 2017 г. и поетия дългосрочен дълг до 11 млн. лв.
„Това, което се наблюдава в бюджет 2017 г. е тенденция, която е от 2011 г. насам. Всяка година бюджетът като приходна част намалява с 2-2,5 млн. лева. Миналата година приехме бюджета, макар също да имаше снижаване на приходната част, с аргумента, че бюджетът е изготвен по-рано, от друго управление. Надявахме се, че през 2017 г. ще има бюджет, в който да бъдат предприети мерки за осигуряване събираемостта. В крайна сметка, свидетели сме, че в приходната част бюджетът е намален с 2,5 млн. лева, за сметка на разходната част, в която никъде не забелязах да има заложени средства, които да съответстват на програмата за управление на кметския екип – да осигуряват работни места, да се привличат млади хора и градът да разчита на собствен потенциал“, каза Мая Димитрова. Тя подчерта, че, за сметка на това пък с много лека ръка общинските съветници гласуваха дългосрочен дълг в размер на 11 млн. лева.
Съветниците от БСП не коментират необходимостта от дълга в размер на 10 млн. лева – за проекта за водния цикъл. Но, според социалистите, е било безотговорно да се гласуват останалите 1 млн. лева, от които 600 000 лева да са за изграждане на система за видеонаблюдение и 400 000 лева – за конструктивно укрепване на детски градини. Съветниците от БСП считат, че докладна за този дълг е трябвало да се внесе допълнително и аргументиран, с конкретно изписване на средствата за конструктивно укрепване и изграждането на система за видеонаблюдение.
„Не бива да се заблуждават гражданите на Добрич, че БСП са против конструктивното укрепване на детските градини. Напротив, наясно сме, че трябва да има такова укрепване, но всички ние, като данъкоплатци трябва да сме наясно как се харчат нашите пари. За тези 400 000 лева не ни беше представена никаква количествено-стойностна сметка. Самата общинска администрация не е наясно колко точно средства са нужни. Затова нашето предложение беше 1 млн. лева да остане за следваща сесия, като ни бъде предложена докладна записка, в която подробно и конкретно бъдат изписани средствата за конструктивно укрепване и изграждането на система за видеонаблюдение“, обясни Мая Димитрова.
Тя посочи, че преди сесията е била изпратена техническа концепция, която включва интегрирана система за видеонаблюдение в реално време и контрол на събития. Общата стойност е 1 800 267,36 лева, без ДДС. в бюджета на проекта да е калкулирана стойност за изработка и монтаж на метални конструкции и за изкопни и възстановителни работи, полагане на кабелна инфраструктура и т.н. Затова, според Димитрова, видеонаблюдението няма да струва 600 000 лева, а над 2 млн. лева.
Арх. Емилия Добрева заяви, че общинската администрация поставя съветниците в ситуация, без да са гласували относно целесъобразността на съответното начинание да предприемат финансови мерки. Според съветниците от БСП, системата за видеонаблюдение трябва да е съвместен ангажимент на МВР и Общината, но сегашната формула, която Общината предлага, не ги удовлетворява.
По отношение на бюджета тя посочи, че има значителни ресурси, които обаче общинска администрация трябва да открие за нови приходоизточници. Тя посочи, че в града има обширни територии, където собствениците на сгради са с отстъпено право на строеж. Засилва се тенденцията те да пожелаят да придобият собствеността върху земята, което би било сериозен приход в общинския бюджет.
„Друг момент е позицията по отношение на кварталите, които са източно и северно от жк „Балик“, където има обширна територия, върху която е построено незаконно строителство, но нашите съграждани там живеят“, каза арх. Добрева. И подчерта, че би било справедливо по отношение на останалите граждани на Добрич живеещите в тези квартали законно да придобият земя и да строят, след което тези жилищни имоти да бъдат облагани с данък сгради и такса смет. НДТ



    
   
 


Сходни връзки

БСП: УЗАКОНЯВАНЕТО НА РОМСКИТЕ КЪЩИ ЩЕ ДОНЕСЕ ПРИХОДИ НА ОБЩИНАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди