изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 14:28 EEST
Сензационно откритие направиха учени от Йоханесбург    
Новини Учени откриха под остров Мавриций, разположен в югозападната част на Индийския океан, останки от земни пластове, които са на възраст над 3 млрд. години, съобщава profit.bg. В светлината на това откритие те смятат, че под острова се намира най-древният континент на планетата, съобщава списание Nature Communications.


Геолозите от университета Витватерсранд в Йоханесбург са намерили кристали, за които смятат, че са част от древен мегаконтинент.
Според тях той се е формирал в началото на тектоничните процеси във вътрешността на Земята. Предполага се, че се е намирал на мястото на днешния Индийски океан, но впоследствие се е разцепил.

През 2015 г. учени от същия университет откриха неизвестен на науката праисторически човешки вид. Костите бяха намерени в пещера в Южна Африка.

Остров Мавриций е открит през 1507 г. от португалски мореплаватели, като никога преди това не е бил населен с хора. Днес той е част от държава със същото име, която включва множество малки островчета – всичките с вулканичен произход.

Теорията за мегаконтинентите не е нова. Учените дори предполагат, че в бъдеще е възможно днес съществуващите континенти на Земята да се обединят и отново да образуват суперконтинент, наречен Пангея Ултима.    http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Сензационно откритие направиха учени от Йоханесбург | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди