изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:09 EEST
ПРОФЕСИЯТА НА ПОЖАРНИКАРЯ Е НЕЛЕКА, ТЯ НЕ ТЪРПИ КОЛЕБАНИЯ И КОМПРОМИСИ    
Интервюта Кристияна Енчева - младши инспектор в районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в Шабла, носител на отличието "Пожарникар на годината" в категория "Контролна дейност", пред НДТ


- Бихте ли се представили за читателите на в. „Нова добруджанска трибуна”?

- Казвам се Кристиана Пламенова Енчева. От както съм родена до настоящия момент съм живяла в град Шабла. Завърших средното си образование в СОУ „Асен Златаров” в Шабла през 1997 година, икономически профил. През 2003 година завърших курс за компютърна грамотност, през следващите години се явих на обучение за държавни служители по английски език. Имам двама сина - Георги и Велизар.

- Разкажете, ако обичате, за церемонията по награждаването Ви в конкурса „Пожарникар на годината”. Очаквахте ли това отличие? Какво бе чувството, когато се наредихте сред най-добрите огнеборци в страната?
- Както Ви казах и по-рано за мен беше истинска изненада.  Участието ми в ежегодния национален конкурс „Пожарникар на годината”стана след предложение от началника на районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в Шабла инспектор Стефан Петков до директора на регионална дирекция "ПБЗН" в Добрич комисар Дарин Димитров. Последва номинация за участието ми от страна на комисар Димитров до главна дирекция "ПБЗН" в София. В края на предходната работна седмица получих заповед на главният комисар за определяне на победителите в двадесет и втория национален конкурс „Пожарникар на годината”-2016 г. Не мога с думи да опиша вълнението, което изпитах когато видях името си сред най- добрите пожарникари на България. Награждаването се проведе във Централния военен клуб в София на 30 януари. Статуетката ми беше връчена от главен комисар Николай Николов – директор на главна дирекция "ПБЗН" в София. На събитието, което премина в много тържествена обстановка,  присъстваха служебният министър на МВР Пламен Узунов,  главният секретар на МВР Георги  Костов, директори на регионални дирекции и други. От регионална дирекция "ПБЗН", Добрич, бях подкрепена от директора комисар Дарин Димитров и началник сектор "Държавен противопожарен контрол" инспектор Стоян Георгиев. Това признание е много важно за мен, накара ме да се чувствам горда и значима в професионалния ми път.



- Какви резултати постигнахте през 2016 година?
- През 2016 година съм извършила близо 450 тематични и контролни проверки; участвала съм в 5 комплексни проверки. В резултат на проверките връчих 58 противопожарни разпореждания, 25 акта за установяване на административни нарушения, 12 пожаро административни мерки, 18 констативни протокола, 7 уведомителни писма, подписани от началника на районна служба ”ПБЗН” в Шабла. Участвала съм в обучението по пожарна безопасност на 330 човека. Работих по линия на превантивната дейност и ежемесечно публикувах материали в местни печатни медии.

- Говорейки за контролна и превантивна дейност какво е мнението Ви – спазват ли се противопожарните изисквания у нас? Станахме ли по-отговорни като граждани в това отношение?
- Една голяма част от работата ми е в насока „Превантивна дейност”. Ежемесечно публикувах материали в местния вестник „Изгрев” на актуални теми. Много често участвах в занятия с подрастващото поколение в училища и детски градини. Подготвях сама материалите си, като ги съобразявах с възрастта на участниците. Активно работих и  при подготовката на мероприятията през традиционната Седмица по пожарна безопасност и запознаването с естеството на пожарникарската професия. С всичко това целях сформиране на противопожарната култура в подрастващите. Според мен е много важно правилното поведение на всеки от нас в определена ситуация, която заплашва живота и здравето ни. Понякога е много трудно да убедиш някой, че спазването на правилата и нормите по пожарна безопасност са задължителни. Това в последните години като че ли все по-рядко се случва. Изгради се едно доверие в българският пожарникар. Разбира се, че винаги има какво да се желае, а това ме мотивира да работя в тази насока.



- Съпругът Ви Тодор Енчев загина при инцидент при пожар в Рибарското селище на Шабла през юли 2006 година. Каква подкрепа получихте след загубата от колегите му, от регионална дирекция „ПБЗН”, от МВР?
- След този злополучен инцидент, първи, които ми протегнаха ръка, бяха главна дирекция "ПБЗН", София, и регионална дирекция "ПБЗН", Добрич. Предложиха ми  достойна работа, с която да успея да отгледам децата си.
Вече десет години работя в районна служба "ПБЗН", Шабла, и се старая да оправдая оказаното ми доверие.

- Какво е за Вас професията на огнебореца? Трудно ли е на една жена в тази професия?
- Чест е за мен да нося пагона. Моята професия е нелека. Тя не търпи колебания и компромиси. Не ми е трудно да работя за престижа на пожарникарската професия. Приемам го като моя мисия.

- Кои са най-тежките моменти в работата Ви?
Мой личен най-тежък момент беше да взема решението да се слея в пожарникарските редици, защото ми предстоеше да замина на обучение във Варна, а някой трябваше и да се грижи за децата ми. Сега съм убедена, че въпреки трудностите, аз взех правилното решение. Това за моите лични моменти и колебания. Най-тежките моменти в работата ми са били, когато видиш човешката трагедия от първо лице. Потресаващо е, когато видиш целия живот на човек в руини и пепел, а той стои с големи уплашени очи само с дрехите на гърба си. Тези моменти никога не се забравят, защото преди да съм пожарникар сам човешко същество .

- Живеейки в селскостопански район, където земеделските земи са много, може ли да се каже, че лятото, и по-точно прибирането на реколтата са едни от най-натоварените периоди за огнеборците в Шабла?
- Действително летният сезон ми е най-натоварен, защото едновременно с жътвената кампания тече и туристическият сезон. Тогава контролът е завишен и по двете кампании. Трудно е и за колегите ми, но нашата работа е свързана. Ако аз упражнявам ефективен контрол, това означава и по–малко пожари. Разчитам и на отговорността от страна на хората.

- От няколко години „Гражданска защита” е в структурата на „Пожарна безопасност и защита на населението”. Смятате ли, че това е правилно? Предвид на влошената метеорологична обстановка през януари в Добричка област как службата, в която работите, се справи?
- Според мен, когато определени оперативни действия  се ръководят, контролират и координират от една държавна институция се постигат по–добри резултати при справянето със сложни ситуации. Колкото до усложнената зимна обстановка на територията на община Шабла премина в рамките на нормалното. В началото на есенно–зимния сезон противопожарната техника премина сезонно техническо обслужване и се подготви за работа при зимни условия. На личния състав беше извършен инструктаж за работа при тежки зимни условия. Към настоящия момент не сме имали тежки зимни инциденти.

- Не мога да не Ви попитам за трагичния инцидент в Хитрино. Беше съобщено, че колегите Ви огнеборци рискуват живота си, за да се справят със ситуацията. Какво е мнението Ви? Как се чувствахте покрай събитията в Хитрино?
- Да, безспорно това, което се случи в Хитрино, е трагедия, която съпреживя цяла България. Моите колеги рискуват живота и здравето си ежедневно, но това е един премерен риск, съпроводен преди това с много обучения и тренировки. Не се и съмнявам в техния професионализъм и от сърце се радвам, че всички се прибраха живи и здрави от тази тежка битка. Поздравявам ги и им желая здраве и дълголетие.

- Имате двама сина, големият е в 11 клас. Смятат ли да последват баща си и Вас и да станат пожарникари? Какво бихте им казали, ако са решили да последват пътя на родителите си?
- Големият ми син Георги през 2018 година ще бъде абитуриент. Неговите насоки са в областите на селското стопанство. Малкият ми син Велизар е в четвърти клас и сега за него на дневен ред са предстоящите матури. Бих подкрепила техните решения в професионалното им развитие, щом е за тяхно добро.

Разговаря Мариела БОНЧЕВА
 


Сходни връзки

ПРОФЕСИЯТА НА ПОЖАРНИКАРЯ Е НЕЛЕКА, ТЯ НЕ ТЪРПИ КОЛЕБАНИЯ И КОМПРОМИСИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди