изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:45 EEST
ЛИПСАТА НА ВОДА ВОДИ ДО СЕРИОЗНИ ЗАГУБИ ЗА ЖИВОТНОВЪДИТЕ    
Земеделие Проблема със спирането на водата в село Стожер постави пред местния парламент на последното му заседание Милка Станева, която има животновъдна ферма и мандра в селото. Тя алармира, че в началото на януари, когато ситуацията в областта бе критична заради падналия сняг, от дружеството „ВиК Добрич” не са направили никакви усилия, за да стигнат до мястото на авария, оставила Стожер пет дни без вода.

Заради жаждата кравите започнаха да късат синджирите, обясни Станева, която отглежда 100 животни.
Получила помощ от ръководството на Община Добричка в лицето на секретаря Соня Георгиева. „Когато се обадих, че положението е бедствено, с пожарната ни докараха 4 тона вода, която ни спаси”, обясни животновъдката.
Безводието в с. Стожер ни носи много пропуснати ползи, заяви Милка Станева. Тя посочи, че 300 литра вода са нужни за охлаждането на съоръженията за преработка на млякото. Когато вода няма, суровината се похабява.
„От водното дружество постоянно ни заплашват, че, ако не си платим, ще ни дадат на съдия изпълнител. А, аз какво да направя? Налага се да изхвърлям по 500 л мляко, защото нямам вода да го охладя, в резултат на което се увеличава киселинността му”, обясни Станева. Заради продължителната липса на вода през януари, шест крави са абортирали.
Проблемът е, че водата в селото постоянно спира. При това без да има никаква информация.
В началото на януари селото остана пет дни без вода поради невъзможност да се пуснат помпите и да се направи достъп, обясни кметът инж. Тошко Петков. Той посочи, че това е ангажимент на ВиК оператора. „Благодаря на отговорника на района, че е помогнал в тази ситуация”, каза кметът. И обясни, че за пропуснатите ползи може да се заведе граждански иск, доказвайки какви ползи са пропуснати.
„Когато подготвяхме бюджета на община Добричка за 2017 г., съгласно разговор с управителя на ВиК ние поехме ангажимент и сме заложили средства в бюджета да направим проектиране на водоснабдяване от линията Батово-Оброчище през село Соколник. Ние ще изпълним този наш ангажимент. Оттам нататък ВиК операторът е длъжен да намери инвестициите и да водоснабди селото по тази нова водоснабдителна система. Отчитаме важността на проблема, но селото, за съжаление, се водоснабдява само от този водоизточник, от този дълбок сондаж и няма никаква друга възможност и връзка за резервно водоподаване в ситуации, в каквато изпаднахме в началото на януари”, каза кметът.
Той обясни, че относно наличните два сондажа в село Стожер ВиК са категорични, че те са с дълбочина над 200 м, не дават достатъчно количество вода, компрометирани са, неизгодно е икономически, поради което цената на водата ще е много скъпа. „Поради което те потвърдиха, че единственият възможен начин за довеждането на вода до село Стожер е реализирането на проекта, който ние заложихме за реализиране. Ще разработим проекта, ще го предоставим на ВиК оператора и в Асоциацията по ВиК, за да търсим съдействие и бързото намиране на инвестиции за реализирането на този проект. Това е което общината е планирала да извърши през следващите няколко месеца”, заяви кметът. НДТ
 


Сходни връзки

ЛИПСАТА НА ВОДА ВОДИ ДО СЕРИОЗНИ ЗАГУБИ ЗА ЖИВОТНОВЪДИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.10 секунди