изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:35 EEST
ПРЕДЛАГАТ ПРОМЕНИ В НАРЕДБА ЗА ОБЩИНСКИТЕ ДРУЖЕСТВА    
НовиниПублично обсъждане на промени в Наредбата за упражняване на правата върху общинската част от капитала на търговските дружества, гражданските дружества по ЗЗД и Сдружения по ЗЮЛНЦ, обяви Община Добрич.

Предложението е внесено от общинския съветник Атанас Атанасов. Той посочва, че, според сега действащите текстове на наредбата, Кметът на общината сключва договори за управление с управителите/директорите на общински еднолични търговски дружества, в които общината има еднолично/пълно участие в капитала на дружествата. Договорът за управление по правната си същност е граждански, а не трудов договор, по смисъла на Кодекса на труда. Правоотношението, което се създава между управителя/директора и управляваното от него търговско дружество, не е трудово, а има мандатен характер и се регламентира от нормите на гражданското и търговското право. Следователно и освобождаването от работа на това лице, не става на основание разпоредбите на Кодекса на труда, а съгласно записаното в договора за управление във връзка с прекратяването на договора. Така то няма право на обезщетения по реда на Кодекса на труда.
С промените се цели постигане на по–голяма социална справедливост и стимулиране на управителите/директорите на общински търговски дружества да работят с по–голямо усърдие, упоритост и винаги стопанската дейност на дружеството да приключва с печалба.
Промените предвиждат в договор за възлагане на управление на ЕООД с общинско имущество, да се предвидят неустойки. Според тях,   пенсиониране управителят има право на обезщетение в размер на 6 месечни възнаграждения, ако е работил в същото дружество през последните 10 години. При прекратяване на договора на управителя се изплаща обезщетение, съответстващо на неползвания от него платен годишен отпуск, правото за който не е погасено по давност и дължимото възнаграждение по този договор за месеца на прекратяването, съобразно броя отработени дни. НДТ
 


Сходни връзки

ПРЕДЛАГАТ ПРОМЕНИ В НАРЕДБА ЗА ОБЩИНСКИТЕ ДРУЖЕСТВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди