изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 04:51 EEST
ВАС ОТМЕНИ СКАНДАЛНОТО РАЗРЕШЕНИЕ АМЕРИКАНЦИ ДА ДУПЧАТ ДОБРУДЖА ЗА ГАЗ    
Ред и сигурност След 2 години и половина съдебни дела гражданите спечелиха на първа инстанция делото срещу решението на бившия служебен министър Светлана Жекова, разрешила с лека ръка да се търси газ в района на село Вранино


"След 2 години и половина съдебни дела, гражданите спечелихме на първа инстанция делото срещу решението на временния министър Светлана Жекова, с което разрешаваше на компанията Парк Плейс Енерджи Корпорейшън да търси газ в Добруджа, въпреки, че за целта може да се ползва единствено и само неконвенционална технология, която у нас е забранена с Мораториум“, съобщи в социалната мрежа Марияна Христова – един от гражданите, които водиха делото.
Синтия Недялкова от Добрич, която първа алармира за намеренията на американската компания да добива въглищен газ в региона и опасността от него, написа: „На вниманието на всички Добруджанци! Приятели, помните ли я онази министър Светлана Жекова от служебният кабинет на Близнашки? Помните ли какво сътвори тя преди повече от две години? Даде разрешение на Парк Плейс Енерджи да дълбаят за газ край село Вранино, Каварна, чрез фракинг или въглищна газификация.И слава на Бога доста граждански сдружения, отделни граждани и съвестни българи успяха в двуседмичния срок за обжалване да направят това. И да благодарим на всички тези хора, които повече от две години водиха дела срещу мощната и богата корпорация. Един помагаше с активности, друг със знания, трети и четвърти - с компетенции или дребни финансови сумички. Кой с каквото можеше. Битката беше трудна и съвсем несъразмерна, но гражданите успяхме! Аз, като силно заинтересован от тези процеси човек, искам да благодаря на Мариана, Ваня, Катя, Павката, адвокат Коджабашев, на някои добричлии, които не споменавам, защото не съм ги питала, и още няколко човека за волята и упоритостта им да доведат нещата до край! И знаете ли? Има смисъл! Има смисъл и надежда в това малкият човек да се опълчи срещу алчен великан! Споделете това в мрежата, за да се знае! Още веднъж благодаря и стискаме палци за успех, ако онези обжалват!!!“, написа Синтия Недялкова.
Със свое решение Върховният административен съд отмени разрешението за проучване на нефт и газ в блок Блок 1-11 Вранино край Каварна на американската компания „Парк плейс Енерджи Корп”. То бе издадено от министъра на околната среда и водите Светлана Жекова от служебния кабинет на Георги Близнашки.
През август 2014 г. тя издаде решение за съгласуване на внесените от американската компания цялостен проект ( за периода 2014 г. - 2019 г.) и годишен работен проект за 2014 г. за търсене и проучване на нефт и природен газ в границите на Блок 1-11 Вранино.
Приетата от съда по делото комплексна експертиза посочва, че цел на търсещо-проучвателните работи са дълбоко залягащите въглищни пластове на Добруджанския въглищен басейн, за които се предполага, че съдържат значително количество газ метан. В цялостния работен проект се предвиждат дейности по търсене и проучване на суров нефт и природен газ от въглищните хоризонти. В проекта не се предвиждат дейности по търсене и проучване на шистов газ. Според вещите лица, нито една от дейностите не включва технологии, попадащи под забраната на решение от 18 януари 2012 г. на Народното събрание на Република България за прилагане на технологията "хидравлично разбиване" при проучване и/или добив на газ и нефт на територията на Република България и решение от 14 юни 2012 г. за изменение на решението от 18 януари 2012 г. Предвижда се отварянето на стари сондажи и провеждането на нови сондажи, но техният брой, местоположение и дълбочина не са посочени. В цялостния проект не са посочени и технологиите и методите на търсене и проучване. Предполага се, че те ще бъдат приложени след изработването на проекти за съответните дейности. Всички дейности, свързани с теренни проучвания-сеизмика и сондиране, подлежат на оценка по Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие.
Според съда, решението на министъра не съответства на изискванията, тъй като не съдържа мотиви, направени са общи, повърхностни констатации за липса на отрицателно въздействие върху местообитанията, предмет на опазване в защитените зони. Магистратите считат, че трябва задължително провеждане на процедурата по екологична оценка/оценка на въздействието върху околната среда.
Според ВАС, цялостният работен проект, разработен от „Парк плейс Енерджи Корп.” незаконосъобразно е бил оценен, вместо да се проведе процедура по екологична оценка, съответно процедура по оценка на въздействието върху околната среда. Затова решението на министъра се отменя изцяло.
Съдът изпраща на министъра за ново разглеждане преписката по уведомлението, подадено от дружеството. Осъжда  Министерството на околната среда и водите да заплати разноските, които природозащитници са направили по делото.
Решението може да се обжалва пред петчленен състав на Върховния административен съд. НДТ

ВСИЧКО ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ,

 


Сходни връзки

ВАС ОТМЕНИ СКАНДАЛНОТО РАЗРЕШЕНИЕ АМЕРИКАНЦИ ДА ДУПЧАТ ДОБРУДЖА ЗА ГАЗ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди