изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 22:23 EEST
КОНФЛИКТ: КОСТАДИН КОСТАДИНОВ ВЕЧЕ НЕ Е ДИРЕКТОР НА МУЗЕЯ    
Новини Костадин Костадинов вече не е директор на Регионалния исторически музей в Добрич, информираха от Общината. Поводът за съобщението бе отправена покана за пресконференция от Костадинов. От кметството съобщиха, че със заявление с вх. № 45-01-2/30.01.2017 г. Костадин Костадинов е поискал да бъде освободен от заеманата длъжност директор на Регионален исторически музей – град Добрич в Община град Добрич.

На база на отправеното предизвестие, със Заповед №2/01.02.2017 г. на кмета на Община град Добрич е прекратено трудовото правоотношение с него на основание чл. 326, ал. 1 от Кодекса на труда, считано от 02.02.2017 г. В заповедта е разпоредено на лицето да се изплати обезщетение за неспазения срок на предизвестието“, се казваше в прессъобщението от Общината. В него бе посочено, че Костадинов няма право да дава пресконференции в качеството си на директор на Регионален исторически музей.“

По-късно Костадин Костадинов все пак даде пресконференция. Нейната първоначална цел бе да се изнесе информация за два нови проекта на музея. Той коментира и казуса с освобождаването му.

„Подадох на 30 януари предизвестие по моя договор. Имам договор за управление с петгодишен мандат, съгласно Закона за културното наследство. Той изтичаше през февруари догодина“, обясни Костадинов. Мотивите да напусне поста той аргументира с това, че „една година стана изключително трудно и, на практика, невъзможно да се работи в музея заради поредица от спънки, абсолютно недопустими, груби и съвсем непрофесионални намеси във вътрешната работа на нашия музей. И заради това, че така или иначе на мен ми беше заявено, че няма как да продължа да работя вече тук. Имаше директни заплахи за уволнение и всичко останало в арсенала, за което можете да се сетите. Разбира се, на мен не ми правеше впечатление, защото за нас миналата година беше изключително успешна. За мен беше важно годината да свърши, да приключим това, което сме планирали, да направим плана за следващата година. Още веднъж ще кажа: няма незаменими хора. Нещата, които съм направил в музея съм ги направил с моите колеги, на които много благодаря. Аз вече имах възможност да ги събера и да им изразя своите благодарности. Лошото обаче е, че този изключително неефикасен, некадърен, некомпетентен  безхаберен стил на управление в Общината, наложен от новия кмет, пролича и при приключване на взаимоотношенията ни“, заяви Костадинов.

Той съобщи, че ще обжалва заповедта за прекратяване на трудовите му правоотношения. „И, ще го направя просто, защото справедливостта го изисква. В момента съм в болничен. Няма как да ми бъде прекратен трудовият ми договор. Аз съм пуснал предизвестие за три месеца по чл. 326 от Кодекса на труда. Същевременно този срок от три месеца кметът съвсем самоволно го намаля на три дни. Макар че, аз съм в болничен, трябваше да дойдат снощи до вкъщи, забележете, с нотариална покана, за да може да ми бъде връчена заповедта за освобождаване. И по едното, и по другото направление, това ще падне в съда. Но, какво ще се случи? Този срок, който е предвиден в Закона да е три месеца, е толкова, защото в крайна сметка аз не съм един обикновен уредник, аз съм материално отговорното лице в музей. Предвидил съм някои неща, които  трябва да се случват. Идеята е в този тримесечен период да има прехвърляне и лека полека встъпване в правомощия на хората, които ще дойдат след това. Трябва да се разхвърлят малко повече правомощия, които преди това съм имал аз, върху отделните звена в музея. В един момент това не се случва, хората са в безтегловност. Сега ще назначат изпълняващ длъжността. След няколко месеца, предполагам, че между 4-5-6 месеца ще трае трудовото дело, съдът ще ме възстанови отново. И какво се случва през това време? Как работят хората в музея през това време?“, коментира Костадинов.

Обясни, че винаги е смятал, че не трябва да се вадят наяве проблеми, които са вътре в институцията, защото трябва да се решават вътре в колектива. „Тази груба и абсолютно недопустима намеса отстрана на лицето Йордан Йорданов доведе до безпрецедентна подписка. Колегите се организираха и направиха подписка, в която се подписаха почти всички, без двама души, с която искаха да се спре този натиск срещу мен персонално. Не заради друго, а, за да можем да работим спокойно. В един момент се получи така, че аз не идвах да работя, а пишех обяснения. А, не е приятно. Имаше среща с кмета, на която не съм бил. Тя бе изцяло по инициатива на колегите. Имаше преди това съвещание на Дирекционния съвет, който излезе със специална декларация.  Беше подписана от всички членове на дирекционния съвет, водещите главни уредници. Занесоха я в Общината. Нямаше резултат. Направиха подписка втори път всички колеги, подписаха се, занесоха я. Втори път среща с кмета, отново никакъв резултат. Така че, стана ясно, и то, в крайна сметка, ние не сме глупави хора, че има директива да бъда отстранен и махнат. В крайна сметка, аз не съм венчан за този пост“, каза Костадинов.

И посочи, че музеят е бил първото звено на Общината, в което е започнал одит след като Йордан Йорданов е станал кмет. „Дори още бях в творчески отпуск, за да работя върху дисертацията си. Оттам насетне – проверки, обяснения. Имаше сигнал, който беше откровен донос, пълен с неверни неща и фалшификации. След като написах обяснението, защото аз съм длъжен да дам обяснение, независимо дали е последния донос, поисках да ми бъде даден този сигнал, за да мога да заведа дело за клевета. Беше ми отказано“, разказа Костадинов. Той сподели и друго: „Миналата година издадохме книга за 53-и Пехотен полк на колегата Ангел Джонев. Издадохме я ние, защото направих от РИМ-Добрич и издателство. Половината финанси ги дадохме ние, другата половина – Община Кюстендил. Дойде време книгата да се представя, след като излезе на бял свят. Поканиха ме от Българския културен център в Босилеград, Западните покрайнини, да отида да представя книгата като директор на музея. Кметът отказа да ме командирова. И, за да не става скандал, защото щеше да е изключително срамно, се принудих да изляза в отпуск и да отида там. Междувременно един от нашите колеги бе поканен на конференция в Кюстендил и аз го командировах със служебния автомобил. Мислех да карам аз. За да не командировам нашия шофьор, който има проблем с очите, догодина ще се пенсионира и не иска да пътува много дълги пътища, а и да спестим едни 150 лева на нашия пършив бюджетец, реших да вляза в ролята на шофьор, закарах го до Кюстендил, оставих го там. Дойдоха да ме вземат от Босилеград и продължих нататък. След това се върнахме обратно. След това ме караха да пиша обяснения защо съм ползвал колата във време, докато съм бил в отпуск. Значи, аз вземам отпуск, за да свърша работа на музея. След това ми се държи сметка защо съм отишъл да свърша тази работа. Давам го просто като един пример. Много други такива мога да дам, но мисля, че е достатъчно показателно. Винаги съм казвал, че работя в музея за удоволствие. Защото заплатата не е нещо, което мотивира хората в музея. Хората, които работят тук, са мотивирани от кауза. Обаче новият кмет направи така, че удоволствието вече го няма. В крайна сметка, насила хубост не става“, каза Костадин Костадинов.

Той обясни, че ще продължи да работи в сферата на опазването на културно-историческото наследство. Имал достатъчно предложения, като една част са от София.

Обясни, че ще продължи да се занимава с  някои от начинанията, с които се е занимавал, докато е бил директор на музея. „Най-вече, защото, освен мен, няма кой друг да ги свърши. Като, да кажем, неща, свързани с опазването на културно историческото наследство зад граница, заради които също съм имал проблеми. Имаше моменти, в които съм имал забележки за това, че съм писал нещо във фейсбук, защо съм говорил против министър-председателя /бившия/. Общо взето, гледаш календара и се чудиш 1986 година ли е или 2016 година“, каза вече бившият директор на Регионалния исторически музей в Добрич. НДТ

 


Сходни връзки

КОНФЛИКТ: КОСТАДИН КОСТАДИНОВ ВЕЧЕ НЕ Е ДИРЕКТОР НА МУЗЕЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди