изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 13:45 EEST
ОСЪДИХА ШОФЬОР НА КАМИОН, ПРИЧИНИЛ СМЪРТТА НА ПЕШЕХОДКА    
Ред и сигурностОкръжен съд - Добрич постанови 3-годишна условна присъда с 5 години изпитателен срок за 34-годишен шофьор на камион, нapyшил пpaвилaтa зa движeниe пo пътищaтa и по непредпазливост пpичинил cмъpттa нa  пешеходка. Мъжът бе лишен и от право да управлява МПС за срок от 4 години.

Тежкият инцидент е станал около 6.30 часа на 21 октомври 2015 г.на пешеходна пътека по ул. „Димитър Благоев“  в  Генерал Тошево.  Подсъдимият Петър Й. от Варна извършвал превоз на товар към Констанца, Румъния. Когато наближил мястото на произшествието, той решил да изпревари спиращ след пешеходната пътека пътнически автобус и при тази маневра  блъснал жената, която пресичала, за да се качи на автобуса. Веднага след инцидента подсъдимият и свидетели на произшествието сигнализирали на телефон 112.  Пострадалата жена незабавно била откарана в болница, но въпреки проведеното лечение починала в същия ден.
При разследването на случая е установено, че мъжът е карал  с около 69 км в час при облачно и  дъждовно време и намалена видимост, тъй като все още било тъмно. Доказано е също, че камионът му е бил в изправност. 
В съдебната зала подсъдимият призна вината си и изказа съболезнования към потърпевшите  - децата на починалата жена. Синът и дъщерята на загиналата бяха конституирани като частни обвинители и поискаха 34-годишният мъж да получи ефективна присъда. Наетият от тях повереник  - адвокат подчерта, че произшествието е станало на пешеходна пътека, която е била маркирана и с пътни знаци. По думите му налагането на адекватни наказания при такива случаи е един от начините да се спре „войната по пътищата“.
Защитникът на подсъдимия заяви, че пострадалата жена е била трудно забележима, тъй като е била облечена с тъмни дрехи, и освен това е предприела  пресичане без да се съобрази с ограничената видимост, както и с разстоянието и скоростта на приближаващия камион. Прокурорът по делото остро възрази срещу това твърдение, като подчерта, че в случая категорично няма данни за внезапно пресичане на жената.
След като се оттегли на тайно съвещание, Окръжният съд прецени, че подсъдимият Петър Й. е  нарушил няколко разпоредби от Закона за движение по пътищата  и по непредпазливост е причинил смъртта на пешеходката. 
Присъдата на Окръжен съд - Добрич беше постановена в процедура на съкратено съдебно следствие, като първоначално определеното наказание на подсъдимия от 4 години и 6 месеца бе редуцирано с една трета. Мъжът е с чисто съдебно минало и няма висящи наказателни производства.
Постановеният днес съдебен акт подлежи на обжалване или протест пред  Апелативен съд -  Варна в 15 - дневен срок. НДТ
 


Сходни връзки

ОСЪДИХА ШОФЬОР НА КАМИОН, ПРИЧИНИЛ СМЪРТТА НА ПЕШЕХОДКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди