изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 14:35 EEST
АНТИСПИН ПРОЯВИ ОРГАНИЗИРА РЗИ ЗА ДЕНЯ НА ВЛЮБЕНИТЕ    
ЗдравеПо повод 14 февруари - Деня на влюбените и виното, стартира вторият етап на Националната АНТИСПИН кампания. Регионалната инспекция в Добрич е организирала и провежда 4 регионални кампании в партньорство с общините Добрич, Каварна, Балчик и Тервел и общински младежки център „Захари Стоянов”.

През целия месец февруари се предвижда провеждане на лекции, обучения и викторини на теми: “Превенция на ХИВ/ СПИН и СПИ”, “Превенция на рисково сексуално поведение”  в учебните заведения на областта, съвместно с Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни. От 9 до 15 февруари в Балчик, Тервел и Каварна протичат общоградски кампании, включващи конкурси за най-оригинално любовно послание и награди за най-добре представилите се. До края на месец февруари медицинските специалисти изнасят лекции и беседи в училищата на областта. Всяко училище ще отбележи 14 февруари с разнообразни форми и прояви по избор на учениците – изработка на рисунки, колажи, пана, „Валентинки” с оригинални послания, подреждане на табла с материали за СПИН. От 6 до 14 февруари се провеждат Дни на отворени врати на Кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН при РЗИ. Желаещите да проверят своя ХИВ статус могат да го направят в КАБКИС, който работи всеки ден от понеделник до петък от 8.30 до 17 часа. 
Националната АНТИСПИН кампания се провежда за четиринадесета поредна година от програма „Превенция и контрол на ХИВ/ СПИН” на Министерството на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, в партньорство с регионалните здравни инспекции, общини, неправителствени организации, училища и медии.
По данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/ СПИН” към Министерството на здравеопазването от началото на годината до 1 февруари са открити нови 13 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната  официално са 2 487 лица.
 
И през миналата година се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над четири пъти по-голям от броя на жените. Приблизително 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция в България през 2016 година са инфектирани по сексуален път. През 2016 г. над 336 000 изследвания за ХИВ (по различни поводи) са направени в Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН в РЗИ, НПО, лаборатории и лечебни и здравни заведения в страната. НДТ
 


Сходни връзки

АНТИСПИН ПРОЯВИ ОРГАНИЗИРА РЗИ ЗА ДЕНЯ НА ВЛЮБЕНИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди