изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:00 EEST
НЯМА ЖЕЛАЕЩИ ЗА ПОЧАСОВО ПОСЕЩЕНИЕ НА ДЕТСКА ГРАДИНА    
НовиниВ детските градини в Добрич от началото на тази година е дадена възможност за почасово посещение. До момента обаче има само запитвания, но не и заявления, информират от общинската администрация.
Последните промени в Закона за предучилищното и училищното образование предвиждат предучилищното образование да се осъществява при целодневна, полудневна, почасова или самостоятелна организация по избор на родителя.


Въз основа на новия Закон за предучилищното и училищното образование, на Закона за местното самоуправление и местната администрация, на заседанието си през ноември миналата година Общинският съвет на Добрич прие Наредба за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в детските градини и училищата на територията на Община град Добрич. Тя влезе в сила от 01.01.2017 г.
Почасовата организация осигурява възпитание, социализация, обучение и отглеждане в рамките на 3 последователни астрономически часа на ден. Началният час на сутрешния прием и крайният час на изпращането на децата за деня се определят с Правилника за дейността на детската градина или училището. Почасовата организация се осъществява само през учебното време - от 15 септември до 31 май.
В почасовата организация се организира основна форма, а ако продължителността на престоя на детето позволява - и допълнителни форми на педагогическо взаимодействие, като се осигуряват условия и време за игра, почивка и дейности по избор на детето, посочват от общинската администрация.
Децата, които посещават почасово забавачницата, се обучават заедно с децата в група за целодневна или за полудневна организация, като в една група може да се включват не повече от 2 деца на почасова организация.
Такса за ползване на детски градини при почасова организация на работа, в рамките на три последователни астрономически часа на ден в предиобеден режим, в учебно време, с право на подкрепителна закуска се определя, е 2,70 лева на ден за деца от първа и втора възрастова, а за тези от трета и четвърта подготвителна възрастова група не се заплаща такса.
Почасовата форма се предлага за първи път в детските градини в Добрич.  От дирекция „Хуманитарни дейности” посочват, че засега има запитвания от родители, но все още не са подадени заявления от родители за този вид организация.
„Независимо, че на този етап няма заявления от родители за почасов престой на децата в детските градини на територията на град Добрич, то  детските градини в града имат разработен механизъм и готовност да предоставят този вид организация на желаещите родители”, посочват още от Общината. НДТ
 


Сходни връзки

НЯМА ЖЕЛАЕЩИ ЗА ПОЧАСОВО ПОСЕЩЕНИЕ НА ДЕТСКА ГРАДИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди