изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 03:27 EEST
СИГУРНИ СА ПЕТИМА ОТ ДЕПУТАТИТЕ ОТ ДОБРИЧ, ШЕСТОТО МЯСТО Е СПОРНО    
НовиниРазпределението на шестте депутатски мандата в област Добрич ще бъде обявено до 48 часа от  ЦИК, съобщи председателят на Районната избирателна комисия Добромир Добрев. Това ще може да стане едва след като се обработят и протоколите от секциите в чужбина.


Кои ще са депутатите ще зависи и от преференциалния вот.  Прави впечатление, че налице е силен мажоритарен вот за някои от кандидатите на основните партии. Продължава да го има обаче и феномена „Любимец 15%, при който много преференции получават кандидатите, които са в листата под същия номер, под който е политическата сила в бюлетината.
Така при ДПС, която се яви на изборите под №9, най-много преференции е получил деветият в листата Пламен Петров от с. Божурово, общински съветник в Община Добричка.

В БСП, която бе с №10 в бюлетината, принципът 10/10 е донесъл 1913 преференции на десетия в листата Боян Саркизов. С най-силен преференциален вот при социалистите обаче е третият в листата – Даниел Петков, с 2094 гласа за мажоритарния вот.
В листата на ГЕРБ с №11 в бюлетината, „любимец 11/11” е Живко Желязков от Община Добричка, който е получил 1601 преференциални гласа. С най-много преференции обаче е вторият в листата – общинският лидер в Добрич и бивш депутат Живко Мартинов – 2283 п,еференции.
При „Обединени патриоти” преференциалния вот е за водача Йордан Йорданов, получил 1044 гласа, при „ВОЛЯ” – също, 515 преференции.
Петима от народни представители от област Добрич в 44-ото Народно събрание изглеждат сигурни, според получените гласове вчера.
От местната централа на БСП вече заявиха категорично, че имат двама депутати в следващия парламент и това са водачът Красимир Янков и третият в листата Даниел Йорданов, който, благодарение на преференциалния вот измества втория.
Сигурен депутат има коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, Атака, ВМРО“, която е  трета политическа сила в област Добрич с 11,28% от гласовете. В парламента влиза водачът на листата и областен лидер на ВМРО Йордан Йорданов, който е зам.-директор на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“. От партийната централа на ДПС заявиха, че също имат гарантиран народен представител – водачът и бивш социален министър д-р Хасан Адемов. Движението спечели 10,15 на сто от гласовете.
Големият въпрос е дали ГЕРБ,която остана втора политическа сила в областта с вот от 25,87%, ще има двама депутати в следващия парламент. Засега сигурно е, че областта ще бъде представлявана от вицеадмирал Пламен Манушев, който бе първи в листата. Не е сигурно влизането в парламента на втория Живко Мартинов. Дали досегашният депутат ще продължи работата си в Народното събрание ще зависи от разпределението на гласовете от чужбина, обясняват от партийните централи в града. Шестото място, най-вероятно, ще е за Мартинов или за първата в листата на „ВОЛЯ“ - Кръстина Таскова.
Очаква се тази вечер ЦИК да обяви разпределението на мандатите в Осми Добрички многомандатен избирателен район.  НДТ



 


Сходни връзки

СИГУРНИ СА ПЕТИМА ОТ ДЕПУТАТИТЕ ОТ ДОБРИЧ, ШЕСТОТО МЯСТО Е СПОРНО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди