изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:10 EEST
ИНСПЕКЦИЯТА ПО ТРУДА ДАДЕ НА ПРОКУРОР ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ ДИРЕКТОР НА „ЕВРОМАНГАН“ ЕАД    
НовиниСъставени са 13 акта на концесионерите на мината, но няма на кого да бъдат връчени
Инспекцията по труда в Добрич е подала жалба до прокуратурата срещу представляващия дружеството „Евроманган“, концесионер на мина „Оброчище“ заради системния отказ от съдействие на контролните органи. Поискано е обвинението да установи дали има извършено престъпление по член 270, ал. 1 от Наказателния кодекс, а именно:


„Който противозаконно пречи на орган на властта, частен съдебен изпълнител или помощник-частен съдебен изпълнител да изпълни задълженията си, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба от петстотин до две хиляди лева“. Друг текст от НК, по който ИА ГИТ иска да бъде  разследвано лицето, е чл. 275, ал. 1 – за неоказано съдействие на орган на властта след надлежна покана.
Ще бъде образувано досъдебно производство, съобщи окръжният прокурор Пламен Николов. Ако бъде доказано, че се нарушават текстовете на Наказателния кодекс, ще бъдат повдигнати обвинения.
Мярката е предприета, след като в понеделник инспекторите по труда за пореден път не са били допуснати до мината и в частност до административната сграда, за да извършат проверка дали работодателят е изпълнил задължението си да изплати възнагражденията и ваучерите за храна за месец февруари, срокът за което изтече с края на месец март. След оказано съдействие от страна на полицията, контролните органи все пак са получили достъп до административната сграда, но там е нямало с кого да бъде осъществен контакт и от кого да бъдат изискани необходимите документи за извършване на проверката.
От 10 март 2017 г., когато миньорите обявиха протест заради неизплатените възнаграждения и ваучери за храна за месец януари, инспектори по труда ежедневно следят ситуацията или на място в мината, или чрез представители на работниците и служителите. Благодарение на този контрол работниците получиха възнагражденията си за месец януари, както и ваучерите за храна.
Служители на Инспекцията по труда са посетили предприятието на 10.03.2017 г., 13.03.2017 г., 21.03.2017 г., 22.03.2017 г., 23.03.2017 г., като при всяко посещение е бил възпрепятстван достъпът им както до административната сграда, така и до самата мина. Възпрепятства се дори събирането на сведения от работещите, които са над земята.
В рамките на проверките през месец март на работодателя са съставени 13 акта – 10 за забавени възнаграждения, един за неизплатени навреме ваучери за храна, един за неизпълнено предписание да бъде определено упълномощено лице за контакт с контролните органи и един за неоказано съдействие. Контролните органи на Инспекцията срещат огромни затруднения, за да връчат поканите, призовките и актовете на работодателя, с когото или не може да се осъществи контакт, или той отказва да ги приеме. В тази връзка е потърсено и съдействието на полицията за издирване на представляващия дружеството – концесионер на мината.
ИА ГИТ ще продължи да следи ситуацията, като използва всички свои правомощия по закон, за да защитава правата на работещите, както и ще се търси съдействие от други компетентни органи при необходимост, уверяват от инспекцията. НДТ
 


Сходни връзки

ИНСПЕКЦИЯТА ПО ТРУДА ДАДЕ НА ПРОКУРОР ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ ДИРЕКТОР НА „ЕВРОМАНГАН“ ЕАД | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди