изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:22 EEST
СИРИЯ: ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ТАЗИ СУТРИН ДА Е ЗАПОЧНАЛА ТРЕТАТА СВЕТОВНА ВОЙНА? /ПОРЕДИЦА ИНФОРМАЦИИ/ ОБНОВЯВА СЕ    
Новини СИРИЯ: ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ТАЗИ СУТРИН ДА Е ЗАПОЧНАЛА ТРЕТАТА СВЕТОВНА ВОЙНА? /ПОРЕДИЦА ИНФОРМАЦИИ/



Москва. От руското външно министерство съобщиха, че обвиненията по адрес на Дамаск, че е използвал химическо оръжие, целят прекратяването на полетите на сирийската авиация, предаде ТАСС. „Целите на такива непроверени информации е очевидна: по всякакъв начин да се приземи сирийската авиация и така правителствената войска да се лиши от основното ѝ преимущество пред опозицията – въздушната поддръжка“, посочиха от министерството. „От същата серия са и нееднократните опити да се създадат под различни хуманитарни предлози безполетни зони по аналог на тези в Либия“, добавиха от институцията.

Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е призовал към по-нататъшни действия срещу сирийския режим, предаде Anadolu Agency. По време на митинг в турската южна провинция Хатай Ердоган заяви, че е време „да се предприемат ориентирани към резултат действия в защитата на народа на Сирия“. Той приветства ракетните удари на САЩ и ги определи като „значими“, но добави, че не са достатъчни. „След всичко това е неизбежно преразглеждането на позициите от страна на всички“, добави турският президент.

София. България приема въздушните удари на въоръжените сили на САЩ по летище на сирийските ВВС като част от усилията за решаване на проблема с химическите оръжия в Сирия. Това се посочва в позиция на МВнР във връзка с ограничения ракетен удар по военното летище Шайрат в Сирия. Агенция "Фокус" публикува позицията на Министерство на външните работи без редакторска намеса:
В отговор на химическата атака в Сирия от 4 април т.г., на 7 април САЩ осъществиха ограничен ракетен удар по военното летище Шайрат, Сирия. Във връзка с това, на същата дата, Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Могерини публикува декларация от името на ЕС, която потвърждава нашата последователна обща политика по конфликта в Сирия. В допълнение към изразената на 6 април от МВнР позиция, подчертаваме, че България приема въздушните удари на въоръжените сили на САЩ по летище на сирийските ВВС като част от усилията за решаване на проблема с химическите оръжия в Сирия, чието използване категорично трябва да бъде прекратено. Още веднъж подчертаваме необходимостта от възможно най-бързо разкриване и наказване на виновниците за варварския акт извършен на 4 април т.г. в град Хан Шейхун. България подкрепя всички международни усилия, насочени към постигането на мир и намиране на политическо решение в Сирия. Необходима е безусловна и пълна подкрепа от страна на международната общност за между-сирийските преговори под егидата на ООН с цел провеждането на ефективни политически преговори съгласно резолюция 2254 на СС на ООН и на Женевското комюнике от 2012 година.

Дамаск. Според базираната в Лондон Сирийска обсерватория за правата на човека два бойни самолета са излетели от сирийската военновъздушна база „Шайрат“, часове след като тя е била ударена от ракети на САЩ, предаде AFP. Обсерваторията посочи, че самолетите „са излетели от база „Шайрат“, която е частично отново в действие и са поразили цели край град Палмира“.

Москва. Прес-секретарят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков заяви, че институцията от 8 април преустановява дейността на предвидената с Меморандума за взаимно разбиране гореща линия с Пентагона. На американското военно аташе в Москва му е връчена съответната нота, предаде ТАСС. „Преди около час в руското военно министерство бе извикано военното аташе към посолството на САЩ в Москва, на което му бе връчена официална нота за преустановяване от руска страна от полунощ на 8 април 2017 г. на изпълняването на задълженията по Меморандума за взаимно разбиране между министерството на отбраната на Русия и Пентагона за предотвратяване на инциденти и осигуряване на сигурност на полетите на авиацията по време на операциите в Сирия“, заяви Конашенков.
Генералът опроверга съобщенията в американските медии, че Русия запазва горещата линия.

Ню Йорк. По време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН, свикано в петък за обсъждане на американския ракетен обстрел на авиобаза в Сирия, представителят на САЩ обяви, че страната може да предприеме последващи военни действия, предава AFP. „САЩ предприеха много премерена стъпка предишната нощ“, заяви представителят на страната в организацията Ники Хейли пред Съвета за сигурност. „Ние сме готови да предприемем още действия, но се надяваме, че това няма да е необходимо“, допълни тя.

Ню Йорк. По време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН в петък, представителят на Русия Владимир Сафронков обвини САЩ, че чрез техните действия способстват за укрепването на тероризма.„Агресията на САЩ по отношение на Сирия единствено способства за укрепването на тероризма“, заяви Сафронков. По-рано днес Русия поиска спешно свикване на Съвета за сигурност, след като определи американския ракетен обстрел на сирийска авиобаза като „агресия срещу суверенна държава“.

Вашингтон. Пентагонът е излязъл с детайли относно ракетния удар на Сирия в четвъртък през нощта, определяйки ги за "пропорционален отговор" спрямо химическото нападение, за което се смята, че е нанесено от президента на Сирия Башар Асад, пише The Hill. "В посока на президента на Сирия силите на САЩ изстреляха 59 ракети "Томахоук" от разрушителите "Портър" и "Рос" в източната част на Средиземно море", съобщи прессекретарят на Пентагона Джеф Дейвис. Ударът, нанесен в 5 часа сутринта местно време, е бил насочен към въздушна база "Шайрат". "Ракетите са насочени срещу самолети, хангар, складове за логистика и гориво, бункери за припаси и радари", пише в писмено заявление на американското министерство на отбраната. "Както винаги САЩ предприеха извънредни мерки, за да се избегнат цивилни жертви", добави Дейвис. "Ударът бе пропорционален отговор на коварното дело на Асад", посочи той. "Ударите целят възпирането на режима от използването на химическо оръжие отново", заключи прес-секретарят.

Дамаск. По данни на сирийската държавна агенция SANA в резултат на американската ракетна атака от нощта на петък са загинали девет цивилни лица, като четири от тях са деца, предава AFP. Пет от жертвите са загинали в Шайрат – малко село, което носи същото име като поразената военновъздушна база. Останалите четирима са убити в две близко разположени населени места. Военнослужещите на Вашингтон изстреляха общо 59 ракети „Томахоук“. По данни на Москва едва 23 от тях са достигнали набелязаната цел. Останалите 36 крилати ракети са паднали на неизвестни места.

Брюксел. Сирия е виновна за ударите, които САЩ нанесоха след предполагаемата смъртоносна химическа атака по-рано тази седмица. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в петък, предава AFP. „Сирийския режим носи пълната отговорност за това развитие“, се казва в изявление на Столтенберг. „Всяка употреба на химически оръжия е неприемлива, не може да бъде оставена без отговор и тези, които отговарят, трябва да бъдат подведени под отговорност", допълни норвежкият политик.

Дамаск. След атаката, която американските военнослужещи извършиха в ранните часове на петък срещу авиобаза в сирийската провинция Хомс, няма постъпили данни за нито една прихваната „Томахоук“ от общо 59 изстреляни ракети, пише изданието The Aviationist. Смята се, че С-400, най-модерната руска система за противовъздушна отбрана, е в състояние да прихване всички видове въздушни цели, включително самолети, безпилотни летателни апарати, балистични и крилати ракети в обхват от 250 мили и височина от 19 мили. Системата е оборудвана с три вида ракети, а радарът на С-400 може да проследява до 300 цели в обхват от 370 мили.

Дамаск. Най-малко 10 души са станали жертви на ракетната атака, която военнослужещи на САЩ извършиха в ранните часове на петък срещу авиобаза в западната сирийска провинция Хомс, контролирана от силите на Дамаск, предава руската информационна агенция TACC, като се позовава на данни от телевизионния канал Sky News Arabia. По-рано днес Въоръжените сили на Сирия потвърдиха смъртта на шестима души.

Анкара. Американските удари срещу авиобаза на сирийския режим в провинция Хомс са „позитивен отговор“ на „военните престъпления“, извършени от Дамаск. Това заяви Ибрахим Калън, говорител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, предава AFP. „За да се предотвратят подобни кланета, е необходимо да бъде наложена забрана за полети и да бъдат създадени безопасни зони в Сирия без отлагане“, се казва още в изявлението.

Париж/Берлин. Сирийският президент Башар Асад носи „цялата отговорност“ за ракетната атака, която военнослужещите на САЩ извършиха в ранните часове на петък срещу авиобаза в западната провинция Хомс. Това се казва в съвместно изявление на германския канцлер Ангела Меркел и френския държавен глава Франсоа Оланд, предава AFP. „След зверството с химически оръжия от 4 април срещу Хан Шейхун в Северозападна Сирия, миналата нощ военно съоръжение на сирийския режим бе унищожено от американски удар. Президентът Башар Асад носи цялата отговорност за това развитие“ на ситуацията, твърдят лидерите на двете европейски държави.

Москва. След американската ракетна атака в западната провинция Хомс Русия преустановява действието на меморандума за предотвратяване на инциденти и гарантиране на сигурността на полетите на авиацията при изпълнение на операции в Сирия, сключен по-рано със САЩ. Това съобщават от Министерството на външните работи на Руската федерация, предава TACC. „Руската страна преустановява действието на меморандума за предотвратяване на инциденти и гарантиране на сигурността на полетите на авиацията при изпълнение на операции в Сирия, сключен със САЩ“, се казва в съобщението от външнополитическото ведомство в Москва.
Същевременно Москва призовава за свикването на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, за да бъде обсъдена ситуацията след американските удари в Сирия. „Призоваваме Съвета за сигурност на ООН да проведе извънредно заседание за обсъждане на ситуацията“, подчертаха от външното министерство.

Дамаск. Джейсън Ралф, британски професор по международни отношения и международно право от Университета в Лийдс, графство Западен Йоркшър, коментира новината за американския ракетен удар в Сирия, търсейки паралел на ситуацията с подобна от Босна и Херцеговина преди повече от две десетилетия, пише белградският вестник Blic. В социалната мрежа „Туитър“ професорът пише: „Помните ли Босна? Американската атака след Сребреница доведе до мирни преговори с военнопрестъпници. Дали това е стратегия или режимът се е променил?“
В ранните часове на петък американските военнослужещи изстреляха 59 ракети „Томахоук“ срещу една-единствена цел – авиобаза на сирийския режим, разположена в западната провинция Хомс. Вашингтон предполага, че именно от нея е извършена атаката с химически оръжия, при която по-рано тази седмица загинаха 86 души.

Анкара. Турция гледа положително на ракетните удари, които военнослужещите на Вашингтон нанесоха в ранните часове на петък срещу военновъздушна база в Сирия, контролирана от правителствените сили на Башар Асад. Това заяви вицепремиерът Нуман Куртулмуш, подчертавайки, че международната общност трябва да запази своята позиция срещу „варварството“ на Дамаск, пише вестник Hurryet.
„Както нашият президент изясни, ние не само искаме да чуем думи, но ние искаме да видим действия. В тази връзка ударите на САЩ срещу военната база са съществени и значими. Въпреки това, международната общност трябва ясно да поддържа позицията си срещу варварството на режима на Асад, докато той вече не в състояние да навреди на собствения си народ. Ето защо приветстваме тези действия“, подчерта Куртулмуш.

Техеран. Иран „осъжда строго“ ракетната атака, която американски военни извършиха в ранните часове на петък срещу военновъздушна база в сирийската провинция Хомс в отговор на предполагаемото нападение с химически оръжия на правителствените сили на Дамаск, предава AFP.
„Осъждаме строго едностранните военни действия и ракетните удари от американските военни кораби срещу авиобазата край Ал Шайрат под предлог предполагаемата атака от вторник срещу Хан Шейхун“, заяви говорителят на външното министерство на Техеран.

Москва. Държавният глава на Руската федерация определя атаката на САЩ срещу обекти в Сирия за агресия срещу суверенна държава. Това съобщи пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предава TACC. „Президентът Путин счита американските удари в Сирия като агресия срещу суверенна държава в нарушение на международното право, при това под измислен предлог“, подчерта Песков. Съгласно думите му, руският държавен глава третира ракетната атака на САЩ като опит за отвличане на вниманието от многобройните жертви сред цивилното население в хода на операцията в Ирак. „Путин също така вижда в ударите в Сирия от страната на САЩ опит за отвличане на внимание на световната общност от многобройните жертви сред цивилното население в Ирак“, допълни говорителят на Кремъл.

Лондон. Великобритания подкрепя изцяло ракетната атака, която САЩ нанесоха в ранните часове на петък срещу военновъздушна база в западната сирийска провинция Хомс, предава Reuters. „Правителството на Великобритания подкрепя изцяло американските действия, които ние вярваме, че са подходящ отговор на варварската атака с химически оръжия, извършена от сирийския режим, и имат за цел да възпрат бъдещи нападения“, заяви говорител на Лондон.

Тел Авив. Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху и опозиционният лидер Исаак Херцог приветстваха „силното“ и „важно“ послание, което САЩ отправиха към сирийския режим с ракетната атака срещу военновъздушна база в провинция Хомс, пише вестник The Times of Israel. „Израел напълно подкрепя решението на (американския) президент (Доналд) Тръмп и се надява, че това послание на решителност пред лицето на ужасяващите действия на режима на Асад няма да резонира само в Дамаск, но в Техеран, Пхенян и на други места", се казва в изявление на министър-председателя Бенямин Нетаняху. Американските удари се разглеждат като отговор на атаката на сирийските правителствени сили с химически оръжия в провинция Идлиб, която отне живота на 86 души.

Бейрут.
В петък опозиционната сирийска „Национална коалиция“ приветства американските удари срещу сирийската военна база и призова САЩ да продължат с действията срещу военните възможности на сирийския президент Башар Асад, предава AFP.  „Коалицията приветства атаката и призовава Вашингтон да неутрализира възможностите на Асад за извършване на въздушни удари“, заявиха от коалицията. „Ние се надяваме на повече удари... и че тези ще бъдат само началото“, допълниха от опозицията.

Вашингтон. САЩ са предупредили Русия преди големия военен удар срещу военновъздушната база на сирийския режим, съобщиха от Пентагона, предава AFP. „Руските сили бяха уведомени предварително за удара чрез установената линия за избягване на конфликти“, заяви капитанът от флота Джеф Дейвис. „Американските военни стратези взеха мерки да минимизират риск за руския и сирийския персонал, намиращ се на летището“, допълни Дейвис.

Дамаск. В петък от сирийската държавна телевизия заявиха, че американските военни удари срещу военновъздушната база на режима в провинция Хомс са акт на „агресия“, предава AFP. „САЩ извършиха акт на агресия срещу сирийски военни обекти, използвайки няколко ракети“, отбелязаха от телевизията.

Вашингтон. В четвъртък вечерта САЩ са изстреляли десетки крилати ракети срещу сирийско летище в отговор на предполагаемата химическа атака на правителството на Башар Асад, при която поне 100 души загинаха, предава NBC News. Американските военни са изстреляли поне 50 ракети „Томахоук“, като тяхната цел е била летище в провинция Хомс, намираща се в западната част на Сирия. Това е летището, от което САЩ смятат, че сирийският режим е изстрелял забранените оръжия. По-рано от администрацията на президента Доналд Тръмп намекнаха, че се планират военни действия срещу Сирия в отговор на химическата атака.  http://www.focus-news.net/
 


Сходни връзки

СИРИЯ: ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ТАЗИ СУТРИН ДА Е ЗАПОЧНАЛА ТРЕТАТА СВЕТОВНА ВОЙНА? /ПОРЕДИЦА ИНФОРМАЦИИ/ ОБНОВЯВА СЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди