изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 20:51 EEST
ПРОЕКТ ЦЕЛИ ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА СОЦИАЛНАТА ИЗОЛАЦИЯ НА ХОРА В НЕРАВНОСТОЙНО ПОЛОЖЕНИЕ    
НовиниПроект “Създаване на Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността и в домашна среда в Община Добричка” бе представен вчера на пресконференция. Присъстваха зам.-кметът на Общината Иван Иванов, Даниела Тодорова – ръководител на проекта, Добринка Петрова – координатор, и други.


Проектът се осъществява чрез процедура на директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M9ОP001-2.002 „Независим живот" по оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” 2014-2020, съфинансирана от Европейски социален фонд на Европейския съюз. Общата стойност е 499 656,37 лева, размерът на европейското съфинансиране е 424 707,91 лева /85%/, размерът на националното съфинансиране е  74 948,46 лева/15%/. Периодът на изпълнение е от 14 юни м. г. до 14 февруари 2018 година, а периодът на предоставяне на услугата - 18 месеца, 15.08.2016 – 14.02.2018 г.
Проектът бе представен от Даниела Тодорова. Тя посочи, че общата му цел е подобряване качеството на живот на лица в неравностойно положение в Община Добричка, давайки им право на избор, независимост и достойнство, посредством разнообразни почасови услуги за социално включване в общността и в домашна среда. До момента по проекта са обгрижени общо 89 лица, в т. ч. 7 деца. В зависимост от индивидуалния план и след подаване на заявка до Центъра в периода 18 месеца на всеки потребител ще бъдат предоставяни някои от следните почасови услуги: услуги за лична помощ - поддържане на лична хигиена, помощ при хранене, помощ при вземане на лекарства, предписани от лекар, помощ при извършване на рехабилитационни или други специализирани услуги, в дома на потребителя, и др., услуги за комунално-битови дейности - пазаруване, поддържане на хигиената в жилищните помещения, обитавани от потребителите, извършване и/и ли съдействие за дребни битови ремонти и др., здравни услуги - медицински прегледи на потребителите с цел установяване на техните здравни потребности, първа и доболнична медицинска помощ, хигиенни грижи, здравни консултации и др., услуги в подкрепа на социалното включване на потребителите – помощ в обслужването и осъществяването на социални контакти, придружаване при посещения на кино, театър, изложби, концерти и др. По една от дейностите е закупено специализираното транспортно средство, което е ново и оборудвано да транспортира хора с увреждания.
"Много съм благодарна на Общината и на Общинската администрация за социалната дейност, която провежда и за този проект, в който сме включени", сподели Величка Кирова от село Славеево, майка на младеж в инвалидна количка. Тя разказа, че синът й също е много доволен, защото е участвал в екскурзия до Балчик и е видял морето и "Двореца". НДТ


 


Сходни връзки

ПРОЕКТ ЦЕЛИ ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА СОЦИАЛНАТА ИЗОЛАЦИЯ НА ХОРА В НЕРАВНОСТОЙНО ПОЛОЖЕНИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди