изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:44 EEST
ВЕЛИКДЕН – ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО    
Коментари Днес е Велики четвъртък. По многовековна християнска традиция на този ден, може и в събота, се боядисват великденските яйца. Първото яйце трябва да бъде червено.
Поне две легенди свързват великденското яйце с Мария Магдалена и император Тиберий.



Според първата, смятана за официална, Мария Магдалена поднесла в Рим кошница с яйца на император Тиберий и му съобщила за възкръсването на Исус Христос. Императорът казал, че това е невъзможно, а ако е истина, то яйцето от кокошка, което държи в ръка, трябва да стане червено. И чудото станало, яйцето почервеняло.
Според втората легенда, дева Мария Магдалена – светица, последователка на Христос, свидетелка на неговото възкръсване, се явила пред император Тиберий, поднесла му червено яйце и му казала: „Христос възкръсна!”
Така червеното яйце става символ на възкръсването на Христос.
Като деца за нас беше изключително забавно заедно с майките си да боядисваме яйцата за Великден. И сега е така. Някаква сила кара децата да захвърлят компютърните игри, да изоставят телевизора и да участват в магията на великденските яйца.
Бил съм във Ватикана. В базиликата „Свети Петър”. В сърцето на католическия свят. Оставаш без думи пред величието на творбите на човешкия дух.
На запалването на Благодатния огън в събота срещу Великден съм бил в Йерусалим. В храма „Възкресение Христово”, построен над Божи гроб. Стълпотворение на богомолци, на журналисти, на свещеници от цял свят… Хиляди и хиляди хора… Дошли да станат съпричастни с пламването на Благодатния огън… На православния Божи огън, едно от най-големите чудеса на човечеството. И всеки с вярата за изцеление, за божия помощ, за един по-добър живот за деца, за внуци, за майки и бащи, за приятели… За първи път видях християни да пълзят около Божи гроб, да се кръстят и да целуват пода. Да припалват един от друг свещи… И да ги отнесат тук и там по цял свят за добро. Да отнесат Божите очи, Божия дух, Божата повеля за помощ…
Може и грехота да е, но базиликата „Свети Петър” във Ватикана ми стори нещо като съвременен мол спрямо неподправената истинност на църквата „Възкресение Христово” и Божи гроб. Може и грехота да е…
Такъв е животът!
Днес боядисваме великденските яйца. Първото яйце е червено. Божието яйце! Останалите – жълти, зелени, сини, пъстри, украсени с ваденки, изрисувани… Като дъгата на живота! И всички с пролетното настроение на възраждането. На възкръсването! На вярата, че там горе има нещо чисто, справедливо, велико, всемогъщо… Господ Бог!
Всеки народ си има своя вяра в Бог. Всеки човек пази грижливо в сърцето и душата си свой Бог. И никой няма право със сила и лъжа да му налага своя Бог! Своята вяра!
За православните българи Христос възкръсва в събота срещу Великден.
Възкръсва и вярата ни!
Без вяра човек е като обрулен есенен лист. Вятър го вее насам и натам… Нагоре. Надолу. Докато го повали някъде си… Незнаен. И ненужен.
Всеки вярващ човек е нужен някому. На дете… На майка и баща… На приятели и роднини… На безпомощни хора…
Вярвайте, бъдете силни, помагайте, творете добро!...
Такъв е животът!

Димитър ДУКОВ
 


Сходни връзки

ВЕЛИКДЕН – ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди