изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 04:22 EEST
ОТ СПЕШНО ЛЕЧЕНИЕ В ТУРЦИЯ СЕ НУЖДАЕ 7-ГОДИШНИЯТ МАРТИ    
Общество Мартин Петров е едно чудесно 7-годишно дете. Посещава детска градина №20 „Радост”, а наесен предстои да прекрачи за първи път училищния праг. Детето обаче страда от сериозното заболяване мускулна дистрофия тип Дюшен, за което има лечение в Турция. Сумата, необходима за него – 32 000 долара, е непосилна за семейството му.

Всичко започна, когато Марти беше на 3 години, разказа майка му Емилия Илиева. Това детето пада в къщи и си чупи бедрото, престоява два месеца в гипс. Наложило се след това родителите му да го учат да ходи отново, като бебе. Въпреки че времето минава, състоянието на детето не се подобрява. Следват две рехабилитации, от които няма никакъв ефект. Лекарите се хващат за счупването на крачето и постоянно повтарят, че е малък и с времето ще се оправи. „Марти може да кляка, но не може да стане сам – трябва или някой да му помогне, или да се подпре някъде. Бяга, но не като другите деца, по-тромаво, по-бавно. Трудно му да се изкачва по-стълби – търси да се хване с двете ръце или някой да го хване за ръка”, описва състоянието му Емилия. По съвет на лекар от ДКЦ 2 правят консултация с невролог, който идва веднъж месечно в Добрич от София. Специалистът предполага, че става дума за сериозното заболяване и ги насочва към „София мед” в столицата. Там постъпват в края на март и след седмичен престой диагнозата мускулна дистрофия тип Дюшен е поставена. Болестта води до атрофия на мускуките, диафрагмата и сърцето. Ако не се прилага лечение навреме следва инвалидност на 9-15 години, а ако не се стопира тя прогресира и води до смърт на 25-30 години. В България заболяването се лекува с кортикостероиди, но по думите на Емилия, те увреждат много органи. „Лекарите в София ме убеждаваха, че това е единственото лечение – разказва майката на Марти. - Говореха ми колко страшни неща ни очакват, че ако детето не взема тези кортикостероиди ще осакатее, дават живот 25-30 години, постоянно ми казваха, че съм длъжна да го лекувам с това”. Емилия обаче се свързва с майка на дете на същата възраст, което се лекува от болестта в Турция и има доста добри резултати. Лечението е вливане на стволови клетки, целта е да се стопира болестта. „Трябва да се действа докато е на крака, професорът от Турция ми каза – падне ли в количка или на легло връщане назад няма”, обяснява майката. Средствата в размер на 32 000 долара са за четири процедури, след това ще се прецени дали ще има нужда от още или ще се правят само поддържащи на 6 месеца. Фондът за лечение на деца не отпуска средства за това заболяване, семейството, с което майката се е свързала, е получило отказ четири пъти.
За забиране на средствата е създадена група във Фейсбук „Да помогнем на Марти”. Инициатива е вече е подела нейна приятелка в Германия, която заедно с други майки подготвя благотворителен базар. На над 40 места в Добрич са поставени кутии за набиране на средства със снимка на детето и описание на болестта. С Емилия вече са се свързали ученици от ФСГ „Васил Левски” и от танцов клуб, които инициират благотворителни концерти.
Аз няма да спра да се боря за Марти, категорична е майката. „За мен е важно да се спре болестта, нищо, че няма да бяга като другите деца, нищо, че ще е по-различен – споделя Емилия. - Професорът от Турция ми каза така – радвай се, че има шанс да спасиш детето си”.

Дарителска сметка към Юробанк-Пощенска Банка BG96BPBI79384058962002 BGN BIC:BPBIBGSF
Титуляр на сметката Емилия Илиева

 


Сходни връзки

ОТ СПЕШНО ЛЕЧЕНИЕ В ТУРЦИЯ СЕ НУЖДАЕ 7-ГОДИШНИЯТ МАРТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди