изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:32 EEST
ПРАЗНИК НА ЧЕТЯЩИТЕ ХОРА СЕ ПРОВЕДЕ В РБ „ДОРА ГАБЕ”    
Култура Традиционния Маратон на четенето, част от Националната кампания Походът на книгите, се проведе в регионална библиотека „Дора Габе”. В него се включиха над 330 деца от детски градини, ученици от училищата в Добрич, читатели на библиотеката, граждани. Маратонът на четенето се провежда по повод 23 април - Световен ден на книгата и авторското право.


Събитието откри директорът на библиотеката Невяна Христова. Празникът започна с приветствие на Елка Димова, заместник кмет „Финанси и общинска собственост” при Община град Добрич, която връчи годишните награди на регионалната институция за поощряване на четенето. С грамоти и книги бяха наградени Владислав Ѝонков Станчев от II клас за Най-активен читател до 14 г. Гинка Щерева Димова на 64 г. - Най-активен читател, Най-четящ клас - IV а клас на СУ „Димитър Талев” с класен ръководител Росица Божилова, Най-активен партньор - СУ „Любен Каравелов”.
Посланикът на библиотеката, поетът Сашо Серафимов, сподели с  присъстващите своето отношение към тайнството на книгите и нуждата да се чете, и постави начало на Маратона с четене на приказката „Старите хора” на Ангел Каралийчев. Празникът продължи с драматизация на „Дядовата ръкавичка” от Елин Пелин с деца от IV б група „Пеперуда” на ДГ № 8 и изпълнения на вокална група „Славейче” към детската градина с ръководител Стефка Димитрова. В края на гостуването си децата получиха от директора на библиотеката своите първи читателски карти.
В Маратона на четенето се включиха ученици от първи до седми клас на добричките училища СУ „Д.Талев”, СУ „Л.Каравелов”, СУ „П.Р.Славейков”, ОУ „Христо Ботев”. Те четоха текстове на големите български писатели Емилиян Станев, Елин Пелин и Ангел Каралийчев от лични книги, други ползваха предоставените от сектор „Работа с деца”. Най-силно участие в маратона взеха учениците от СУ „Любен Каравелов” с директор Светла Иванова. Възпитаничката на училището Антония Дамбова от VIIб клас прочете свое есе на тема „Ти ставаш отговорен завинаги за всичко, което си опитомил”, отличено с първа награда на Националния конкурс на малките философи „Малкият принц”, с. Селановци. Акцент в Маратона на четенето бе представянето на I г клас на СУ „Д. Талев” с класен ръководител Красимира Хинева. Част от първокласниците сглобиха пъзели от заглавията на четири народни приказки „Неродена мома”, „Момче и вятър”, „Сливи за смет” и „Болен здрав носи”. Останалите деца получиха откъси от приказките, които прочетоха пред публика и разпознаха от коя приказка са те. В края на гостуването класът подари на своите приятели от сектор „Работа с деца” постер с текст на Карл Т. Роуън „Библиотеката е храм на знанието, а знанието е освободило повече хора, отколкото всички войни в историята на човечеството”.
Библиотеката благодари на всички преподаватели и родители, които показват пътя към библиотеката на своите деца и възпитават любов към книгите и четенето. НДТ


 


Сходни връзки

ПРАЗНИК НА ЧЕТЯЩИТЕ ХОРА СЕ ПРОВЕДЕ В РБ „ДОРА ГАБЕ” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди