изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 08:48 EEST
ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ ДАРЯВАТ ЗА ДОИЗГРАЖДАНЕТО НА МЕМОРИАЛА НА КАН КУБРАТ    
НовиниОбщинските съветници от местния парламент на град Добрич събраха 1340 лева за доизграждане мемориала на кан Кубрат край днешното село Мала Перешчепина в Украйна. Кметът  Йордан Йорданов обяви, че той и екипът му също ще направят дарения от месечните си възнаграждения. Съветниците от Община Добричка даряват по 50 лева от заплатите си, решиха те на последното си заседание.


През тази година се навършват 105 години от откриването на гроба на възстановителя на Старата Велика България Кан Кубрат край днешното село Мала Перешчепина в Украйна. След наложилото се почти петгодишно прекъсване, в град София бе подновена международната инициатива за традиционно отбелязване на това важно за българите историческо събитие. Както и за доизграждането на Мемориал и превръщането му в свято място за всеки българин, където и да живее той по света.
В София бе изграден Международен организационен комитет, който най-учтиво Ви кани и призовава на поредния Международен събор на българите «КЪМ ЗАВЕТА - КУБРАТ 2017», който ще се проведе на 16 и 17 септември 2017 г. в с. Мала Перешчепина, Новосанжарски район, Полтавска обл., Украйна. Предвидени са разнообразни културни прояви, екскурзии и кръгла маса.
В подкрепа на тази родолюбива идея през годините се очерта традиция. От българи, живеещи в Украйна, през 2001 г. на святото място бе поставена мемориална плоча и бе прокарана историческата пътека. По инициатива на българските общности почти всяка година на свещеното място се провеждат поклонения и местни събори.
През февруари 2012 г. по инициатива на Международния благотворителен фонд «Хан Кубрат», със съвместните усилия на различни български обществени организации и под егидата на посолството на Република България в Киев бе създаден Международен организационен комитет за празнуване на 100 годишнината от разкриването на гроба на Кан Кубрат и бе взето решение за изграждането на Мемориал.
Поканата за дарения е изпратена до председателите на общинските съвети и кметовете. НДТ


 


Сходни връзки

ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ ДАРЯВАТ ЗА ДОИЗГРАЖДАНЕТО НА МЕМОРИАЛА НА КАН КУБРАТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди