изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-27 @ 11:05 EEST
ИСКАТ РАВНОПОСТАВЕНОСТ НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ /СНИМКА/    
ОбществоНа пресконференция, състояла се на 5 май – Международния ден за протест на хората с увреждания, председателите на неправителствени организации оповестиха обща декларация. Тя е подкрепена от Олег Темелков – Сдружение на инвалидите „Надежда, Иван Тодоров - ПО „ХобиСклуб”, Живко Бохоров - ТСО на слепите и Калинка Ковачева - ТО на слепоглухите и Петя Мирева – ТО на глухите.


„Напоследък чуваме как политиците застрашително и безсрамно заплашват, че ще посегнат към пенсиите на инвалидите – хората, които са в тази група, която не може да отреагира. Мисля, че няма никаква етика да се говори предварително за отнемане на пенсиите на незаслужили хора, намаляване на размера им“, заяви Иван Тодоров, който обяви, че е върл противник на тази идея. Той сподели огорчението си, че постоянно в общественото пространство се вменява твърдението, че хората с увреждания само получават.
Олег Темелков обаче заяви, че е съгласен с идеята да бъдат преразгледани много от ТЕЛК-овите решения. „Защото действително има много фалшиви, издадени на една голяма част от ромските общества, хора, които злоупотребяват с тези решения и източват по един или друг начин тази система. Ние виждаме, че това се случва не само в България, но те го правят и в чужбина със социалните системи на другите европейски държави и по този начин нанасят морална щета на всички останали хора с увреждания у нас“, заяви председателят на  Сдружение на инвалидите „Надежда“.
По думите му, заетостта е един от наболелите проблеми на хората с увреждания в региона. Има млади хора, които биха искали да се реализират на пазара на труда, но, поради една или друга причина не могат да го направят. Той сподели и горчиви си опит от това, че някои млади хора с увреждания не искат да започнат работа на минимална заплата. „Моите родители са ме възпитавали, че всеки лев и залък хляб, трябва да изкарам със собствените си ръце, а не да чакам на обществото, на подаянията на системата, докато много млади хора не разбират това и предпочитат лесния начин да получават нещо от държавата“, заяви Темелков.
На въпрос колко са хората с увреждания в област Добрич той обясни, че няма официална информация за това, тъй като липсва единен регистър на хората с увреждания в България. По думите му, единствената информация, която може да се почерпи, е от социалните служби, където хората с увреждания са регистрирани заради помощите, които получават.
„Не е справедливо няколко национално представителни организации на хора с увреждания да получават милиони левове държавна субсидия, а малките неправителствени организации да не получават никаква подкрепа от държавата“, заяви Олег Темелков. Затова те предлагат да се върнат предишните текстове на Закона за дарителството, които да позволяват на бизнеса да подпомага организации на хора с увреждания, като даренията бъдат приспаднати от данъците им. НДТ
 


Сходни връзки

ИСКАТ РАВНОПОСТАВЕНОСТ НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ /СНИМКА/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди