изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 06:45 EEST
„ДВОРЕЦА” ОТКРИ СВАТБЕНИЯ СЕЗОН    
НовиниСезонът на сватбите в архитектурно-парковия комплекс Двореца в Балчик тази година стартира по-рано от обичайното, съобщиха от държавния културен институт. Първата церемония е проведена през втората половина на април. Все още не може да се каже кога ще е последното за 2017 година тържество, тъй като ежедневно се получават запитвания за организиране на сватбен ритуал. През миналата година сезонът на сватбите е бил закрит в средата на октомври.

Вече 40 двойки са потвърдили желанието си тази година да се врекат във вярност сред уникалната обстановка на бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария. Постъпили са и 5 заявления за следващата 2018 г.
През 2016 година в Двореца е имало 72 сватби, при 65 през 2015 г. и 58 през 2014-а година. В огромната си част, сватбените ритуали са били на смесени двойки. Процента на българските сватби е бил около 30%, изцяло чуждите сватбени тържества - около 20%, като от тях водещи са на британски и румънски граждани.  Това се обяснява с факта, че кралица Мария е внучка на английската кралица Виктория, a съпругът й  Фердинанд I става крал на Румъния.
Романтиката на Нимфеума, където младоженците  най-често изричат своите клетви на вярност, безспорно е главния фактор за организиране на сватба в "Двореца". Това е едно от най-знаковите места на територията на културния център.  Именно тук кралица Мария е празнувала свои рождени и именни дни, посрещала е множество значими гости, делегации и шествия по различни официални поводи.
 "Двореца" вече предлага и нова услуга - сватба през зимата в личната вила на кралицата  - "Тихото гнездо". Влюбените могат да кажат своето "да" в историческата сграда, където се съхраняват експонати от времето на кралица Мария, археологически находки от района на Балчишкия залив и икони от 17 и 18 век.
Извършват се и църковни ритуали в реставрирания неотдавна параклис "Успение Богородично". Като подарък гостите на всяко сватбено тържество получават екскурзоводната беседа, съобщават още от културния институт.
Бившата кралска резиденция позволява на младото семейство да запечата първите си спомени чрез сватбена фотосесия сред неповторимата красота на "Нимфеума", в "Градина на плачещите дървета", в "Розариума", в "Градината на граф Томислав" (Градина английски двор), на мраморния трон на кралицата, пред личната ѝ вила "Тихото гнездо", на "Сребърния кладенец".
Сватби в Двореца са вдигали младоженци от различни краища на света, сред които- Малайзия, Монако, Перу, Китай, Южна Корея, Канада, Сингапур, Полша, САЩ, Дубай, Италия, Англия.
През юни Двореца  ще посрещне гости от Малайзия и Сингапур, които идват за сватбата на младоженци, установили се да живеят в Канада. НДТ
 


Сходни връзки

„ДВОРЕЦА” ОТКРИ СВАТБЕНИЯ СЕЗОН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди