изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:56 EEST
„ТОВА НЕ Е ДЪРЖАВА – ДИПЛОМИТЕ СЕ ПРОДАВАТ ПРЕСКЪПО”    
Коментари Доживяхме го! Доживяхме възмущението: „Това не е държава, дипломите се продават прескъпо!”
Такъв е животът!
Вярно е. Тази държава е болна. Неизлечимо болна. Цели заводи се продаваха за жълти стотинки. И летища… И фабрики… И животновъдни комплекси… И санаториуми… И гари… И автогари… И детски градини… И училища… Университети раздаваха дипломи за две голи цици, за два дълги крака, за компютри, за сертификат, за включване в листата за депутати, за екскурзия до Дубай… И изведнъж… разпад. Поскъпнаха, ама много поскъпнаха, дори непосилно поскъпнаха дипломите за висше образование.
Не е честно!


Мандалото падна! Това не е държава!
Пазарът се промени. Днес евтинията е влизането в университета.
Шестиците са фантастика. Война за отличниците водят висшите учебни заведения. Кандидат-студентите с петици са божи дар. Четворките са бетон. Тройките са многобройна армия. Дори двойките са шанс, стига да си подал документи за приемане тук, там и оттатък…
А какво беше по татово време? Един долен социализъм – с 5.80 не можеш да влезеш да следваш за лекар.
Ще вчеша един брадат виц. По османско време дошъл денят да разпределят завършилите висшите школи в империята. Везирът си свършил блестящо работата и се похвалил на султана за стореното. Ала султанът се разгневил и наредил промени – завършилите за лекари да станат фермери, адвокатите - инженери, инженерите да се назначат за лекари и т.н, и т.н. Везирът се престрашил и запитал султана що така пренарежда кадрите. А той му отговорил мъдро:
-    Везире, везире… Ако лекарите станат лекари, адвокатите – адвокати, войниците – военни, ти мислиш ли, че ще ни оставят ти да си везир, а аз да съм султан?
Това е днес стратегията на управляващите образованието в България.
Отличниците, петоркаджиите, четворкаджиите са най-малка грижа. Още щом завършат висшето си образование и… дим да ги няма по чужбина. Другите, другите са опасни да не вземат властта, политическата власт да не вземат!
Колко държави по света днес могат да се похвалят, че народът им избира вече три пъти пожарникар да им бъде министър-председател?
Нито една! Затова като им лумнат пожари на главите, не могат да ги гасят. Да си горят тогава!...
Българинът днес хленчи, че килограм череши струвал сто лева. Добре бе, Ганьо Балкански, как тогава да ти продадат готова, законна диплома за педагог, за психолог, за юрист, за инженер, за  лекар, за икономист само за десет килограма череши? Че то животът ще ни стане черешова задушница!... И отидеш на лекар – гледаш как черешка те преглежда… И си вземеш счетоводителка – а то даже две черешки в пазвата й… И ти трябва съдия – пък той те брули като селска череша… Архитект ти е нужен – отсреща мустакат чиновник, а на ушите му се люлеят по две черешки на чаталче /едните бели, другите червени/… В училище класната на сина ти си друса черешките и те пита:
- Имате ли кайсии в двора си?
Черешова задушница! А дипломите се ветреят по дърветата на университетите – гледаш на бора се клатушкат банани, клоните на крушата се огънали от дини, а най-богата е реколтата от кауни, които не са нищо друго, освен едни обикновени пъпеши!
Такъв е животът!
Българското образование изживя прехода си и сега плодоноси. Днес то е едно тържище, от павилионите из което професори тъжно се надвикват:
-    Насам, насам са репичките…
-    Насам, насам са тиквите…
-    Насам, насам са мушмулите…
-    Пъпешите, пъпешите са тук…
„Това не е държава, дипломите се продават прескъпо!”
Такъв е животът!
Димитър ДУКОВ
 


Сходни връзки

„ТОВА НЕ Е ДЪРЖАВА – ДИПЛОМИТЕ СЕ ПРОДАВАТ ПРЕСКЪПО” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди