изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:57 EEST
МИНИСТЪР НАНКОВ: В СЪБОТА СТАРТИРА ПРОЕКТЪТ ЗА ПЪТЯ ДОБРИЧ-ВАРНА    
НовиниМинистърът на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ Николай Нанков откри в Пловдив работен семинар на тема "Интелигентни градове". На форума, който ще продължи и днес, се обсъжда ролята на градовете в политиката на сближаване и възможностите за инвестиции от страна на Европейския съюз в областта на устойчивото градско развитие в България.

Семинарът се организира от Европейската комисия /ЕК/, Генерална дирекция "Регионална и градска политика", в сътрудничество с МРРБ и Мрежата за градско развитие. В дискусията участват представители на институциите и експерти от 39-те града в България, подпомагани със средства на ЕС за интегрирано и устойчиво градско развитие през периода 2014-2020. В рамките на форума е предвидено представителите на ЕК да посетят реализирани обекти с европейско финансиране по ОП "Регионално развитие" 2007-2013 г. в Пловдив и Асеновград.
Понятието "интелигентен град" съчетава и търси баланс между различните видове растеж в социално, икономическо, културно и екологично развитие, следвайки всички съвременни тенденции по намаляване на емисии на вредни парникови газове. Това каза пред журналисти министър Нанков. Той уточни, че то включва и подобряване на мобилността в градската среда и качеството на живот. По думите на Нанков това е динамична категория и трудно би могло да се каже кой точно град отговаря на дефиницията, но добави, че големите градове, сред които и Пловдив, са добри примери за това.
По отношение на ОП "Региони в растеж" министър Нанков каза, че тя е една от програмите със сериозен напредък по изпълнението. Към момента 58 на сто от средствата вече са договорени, което е над милиард и 700 милиона лева, 12 процента от тях са разплатени и в момента се изплащат аванси към договори с общините. Той посочи, че има проблеми с някои бенифициенти, които определи като разнопосочни. Като пример даде Министерството на здравеопазването, където има забавяне на проекта за Спешната помощ, който е на стойност от 63 милиона лева, както и част от проектите на АПИ за регионалните пътища, които се бавят заради обжалване на тръжните процедури. В събота стартират три проекта от общо 15 - отсечките Разград - Търговище, Добрич - Варна и Старо Оряхово - Гроздево, съобщи министърът.
МРРБ има готовност с шест милиона лева за преасфалтиране на активната лента на АМ "Тракия" в района на област Стара Загора, каза още министър Нанков. Той обаче бе категоричен, че това ще стане през септември, тъй като през активния летен сезон няма да се правят ремонти по автомагистралата. НДТ


 


Сходни връзки

МИНИСТЪР НАНКОВ: В СЪБОТА СТАРТИРА ПРОЕКТЪТ ЗА ПЪТЯ ДОБРИЧ-ВАРНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди