изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 22:40 EEST
СПЕЦИАЛНАТА СТАТУЕТКА НА БЕРБАТОВ Е В РЪЦЕТЕ НА МОМЧИЛ ПЕТКОВ    
НовиниТалантливият шахматист от Добрич е едно от успелите деца на България и стипендиант на фондация „Бербатов“



В почивката на големия спектакъл между отборите на Димитър Бербатов и Луиш Фиго фондацията на българина, която има за цел да подпомага млади талантливи деца, раздаде наградите си за 2016 година. По три деца в различни възрастови групи бяха отличени в категориите изкуство, наука и спорт.
Спортната гордост на Добрич – шахматистът Момчил Петков, е носител на наградата на фондацията в раздел "Спорт" при децата от 5 до 8 клас. Той бе награден официално  от Димитър Бербатов пред близо 40 000 зрители по време на благотворителния футболен мач на фондациите на Бербатов и Фиго.
11-годишният Момчил е трикратен държавен шампион на България по класически шахмат за момчета до 12 години.
Момчил е шампион на България по класически шахмат момчета до 12 години през 2017 и 2016 година, шампион на България по класически шахмат момчета до 8 години през 2013 година, вицешампион на България по класически шахмат момчета до 10 години през 2015 година, шампион на България по блиц момчета до 12 години през 2017, вицешампион на България по ускорен шахмат момчета до 12 години през 2017 година, шампион на България по ускорен шахмат момчета до 10 години през 2015 година. Носител е на множество детски купи от държавния и международния календар в България и Румъния. Момчето е и шампион на Европейския съюз за 2016 година при момчетата до 12 години - през 2016 година на първенството на ЕС в Мурек, Австрия, той се класира еднолично на първо място с 9 победи от 9 изиграни партии. Освен това е бронзов медалист от Световното училищно първенство в Сочи, Русия през декември 2016 година при момчетата до 11 години с равен брой точки с класиралите се на първо и второ място. За това си класиране Момчил Петков получи звание Кандидат майстор от Световната федерация по шахмат.
Неотдавна бе отправен апел за набиране на средства, за да се осигури участието на Момчил в престижни състезания. Като настоящ държавен шампион на страната ни той има право да я представи в Световното индивидуално първенство за кадети (21-31.08.2017 – Покос де Калдас, Бразилия), Европейското младежко индивидуално първенство (04-15.09.2017 – Мамая, Румъния) и Първенството на Европейския съюз (01-10.08.2017 – Мурек, Австрия).
Ето и другите наградени. В раздел „Изкуство» отличени са Вяра Пенчева - изобразително изкуство, Виктор Владков – пиано, и Мариам Марова - поп пеене. В раздел «Наука» - Огнян Огнянов – математика, Иван Тагарев – математика, и Евгени Кайряков – математика. В раздел «Спорт» - Преслава Добрева – шотокан, и Моника Димитрова – киокушин. НДТ


 


Сходни връзки

СПЕЦИАЛНАТА СТАТУЕТКА НА БЕРБАТОВ Е В РЪЦЕТЕ НА МОМЧИЛ ПЕТКОВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.25 секунди