изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 07:10 EEST
КВАЛИФИЦИРАНИТЕ КАДРИ В СТРОИТЕЛСТВО СА СЪС СИГУРНА РЕАЛИЗАЦИЯ И ДОБРИ ЗАПЛАТИ    
Новини Камарата на строителите в България подкрепя Гимназията по техника и строителство „М. В. Ломоносов“ и засилва сътрудничеството с нея


Едно общество винаги има нужда от строителство и ремонт на сгради и  инфраструктура. В последните години се наблюдава  оптимистично  възстановяване на строителния сектор и поемане на плавен ръст на растеж. Поради това Камарата на строителите в България категорично подкрепя Гимназията по техника и строителство „М. В. Ломоносов“ в Добрич, посочват от браншовата организация. 
Оттам подчертават, че сериозна пречка за мащабния ръст в бранша е липсата на квалифицирани и опитни кадри за управлението и изпълнението на строителните проекти, както и проектите в областта на инфраструктурата.
Опасенията на членовете на Камарата на строителите в България, са, че заради сериозен дефицит от квалифицирани и неквалифицирани кадри има опасност от забавяне на европроекти и национални програми,  застрашено е и качеството на изпълнението им.  
    Тенденциите в национален мащаб не са изключение и за Добрич.
В областта са регистрирани 102 строителни фирми с около 1800 работници. Предстои реализация на сериозни строителни обекти и недостигът на квалифицирани кадри става все по голям, посочват от Камарата.
Въпреки дефицитът на кадри в строителството, през последните години  се наблюдава  отлив  на ученици   от  професионално обучение  в строителни специалности, което доведе и до закриване на Професионалната гимназия по строителство и архитектура в нашия град. 
Все пак  една от най-старите професионални гимназии в града ни – Професионална гимназия по механотехника и електротехника „М. В. Ломоносов“ стана приемник на обучението  по строителни специалности,  а в последната година се приеха  и  нови стратегии и закони в областта на професионалното образование и обучение, което поражда оптимизъм. Приемникът  е гимназия с традиции в професионалното обучение и  педагогическата колегия полага усилия за съхраняване на опита  на Професионална гимназия по строителство и архитектура „Пеньо Пенев“.
МОН одобри и промяна в наименованието на училището, което от новата учебна година ще се нарича Гимназия по техника и строителство „М. В. Ломоносов“. Но, това е само началото на движението в правилна посока, защото за нас е важно  да  се възстанови и престижа на професионалното обучение в строителните специалности, посочват от Камарата на строителите в България.
     През 2017 година в гимназията се дипломираха ученици, които бяха приети за обучение през 2015 година. Всички положиха успешно държавния  зрелостен изпит, както и изпитите за професионална квалификация по теория и практика на професията. Двама ученици от специалността през април  проведоха триседмичен стаж във фирма в областта на строителството в Лондон по програма «Еразъм +».
     Приоритетно за  Камарата, като изразител на интересите на строителите е създаването на  условия  за  подобряване на обществения статус и издигане авторитета на професията строител и засилване на сътрудничеството с  Гимназията по техника и строителство „М. В. Ломоносов“.
      Обучените и квалифицирани кадри в строителния  бранш са желани, добре приети и високо заплатени във всяка  строителна фирма, подчертават от браншовата организация. НДТ


 


Сходни връзки

КВАЛИФИЦИРАНИТЕ КАДРИ В СТРОИТЕЛСТВО СА СЪС СИГУРНА РЕАЛИЗАЦИЯ И ДОБРИ ЗАПЛАТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди