изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 22:51 EEST
Д-Р ХАСАН АДЕМОВ: РЪСТЪТ НА МИНИМАЛНИТЕ ПЕНСИИ ЩЕ УВЕЛИЧИ БЮДЖЕТНИЯ ДЕФИЦИТ    
Политика През тази седмица предстои парламентът да разгледа предложението на Министерски съвет за увеличаване с две стъпки на минималния размер на пенсиите за осигурителен стаж и възраст и свързаните с нея трудови пенсии – за инвалидност поради общо заболяване, за трудова злополука и професионално заболяване, както и наследствените пенсии, съобщи на пресконференция народният представител от ДПС и председател на парламентарната комисия по труда, социалната и демографска политики д-р Хасан Адемов .


Проектът беше внесен от Министерски съвет, беше разгледан от комисията за тристранно сътрудничество. На първо четене бе разгледан от парламентарните комисии по труда, социалната и демографска политики и по бюджет. „Естествено, че бе приет с консенсус, което не означава, че няма и различни мнения. Не на неподкрепа, а от гледна тока на това откъде ще се осигури допълнителният финансов ресурс, защото тези пари не са предвидени в бюджета на Държавното обществено осигуряване“, посочи д-р Адемов.
Съгласно действащия Закон за бюджета на ДОО, размерът на минималната пенсия за стаж и възраст трябваше да стане 165,25 лева.  Това, което предлага правителството, е от 1 юли минималната пенсия за стаж и възраст да бъде 180 лева, което означава увеличение с 11,5% или с 14,75 лева. От 1 октомври до края на годината се предвижда минималният размер на пенсията за стаж и възраст да стане 200 лева или увеличение с 11,1 %.
С увеличението минимални пенсии ще получават 668 000 от всички 2 175 703 пенсионери т.е. 31,5% от всички пенсии стават на минимален размер от 180 лева.  От 1 октомври 132 000 пенсионери ще получават по-висок размер на пенсията при увеличението от 180 на 200 лева.  Тогава минимална пенсия от 200 рева ще получават 800 000 пенсионери.
В област Добрич в момента пенсиите на минимален размер са 14 498. При първото увеличение от 1 юли минимална пенсия от 180 лева щ получават 17 102, а от 1 октомври – 20 580 добруджанци.
„Вносителите твърдят, че за увеличаването на минималната пенсия за стаж и възраст са необходими около 100 млн. лева до края на годината. А, преизпълнението на приходната част на бюджета за осигурителни вноски е с около 104 млн. лева т.е. твърди се, че това увеличение покрива ръста на пенсиите, което не изисква актуализация на бюджета на ДОО. Това обаче е прогнозно увеличение и никой не може да каже какво ще се случи до края на годината“, каза д-р Адемов.
Той припомни, че увеличението на минималния размер на пенсиите бе заложено в предизборната програма на „Обединени патриоти“, но 300 лева, а не 200 лева. „Това означава, че тези две стъпки на практика не изпълняват предизборните обещания. Аз съм убеден, че ще се намерят народни представители, които ще предложат увеличение от 300 лева, както беше обещано в предизборната платформа на „Обединени патриоти“. От нашата парламентарна група колеги искат да предложат увеличение, каквото ПП „Атака“ многократно е предлагала  през годините – 500 лева.
„Това не означава, че ние от ДПС сме против търсене на възможности за увеличаване на пенсиите, включително и на минималния размер. Но, трябва да има спазване на принципите, а не само да се залага на политически решения, които загърбват принципите на социалното осигуряване. Българските пенсионери заслужават уважение, а не експериментиране на техен гръб. Защото,предлагането на 200 лева пенсия е политическо решение“.
ДПС ще подкрепи това предложение, но ще предложи и други решения,     които са в изпълнение на предизборните обещания. Излиза, че политически партии, които обещават в предизборната кампания експертно неиздържани и несъгласувани предложения, печелят политически дивиденти, а тези, които са стъпили на база реалности, експертиза, губят гласове, защото съблюдават националния интерес.  Това трябва да има политическа цена, а тя се плаща на избори. Аз съм  убеден, че избирателите ще оценят по достойнство предложенията и изпълненията на тези предложения в зависимост от това доколко са реализирани те. Що се отнася до финансовите параметри, ние от ПГ ДПС ще изискаме сериозни финансови разчети, за да излезе истината. А, тя е, че на база увеличението на дефицита на бюджета на ДОО, се предлага сега увеличение на размера на минималните пенсии за стаж и възраст т.е. тези 104 млн. лева ще бъдат за сметка на дефицита. НДТ


 


Сходни връзки

Д-Р ХАСАН АДЕМОВ: РЪСТЪТ НА МИНИМАЛНИТЕ ПЕНСИИ ЩЕ УВЕЛИЧИ БЮДЖЕТНИЯ ДЕФИЦИТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.27 секунди