изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-12-09 @ 08:46 EET
СЪБОРЪТ В ДЕБРЕНЕ - ПРАЗНИК НА УНИКАЛНИТЕ НИ ФОЛКЛОРНИ ТРАДИЦИИ    
Култура 3-годишната Дея бе най-малкият измежду 2300 изпълнители на  празника на Община Добричка „Песни и танци от слънчева Добруджа“


За 49-и път съборът край село Дебрене се превърна в празник на уникалните, вечно живи и неизчерпаеми в многообразието си фолклорни традиции. Сред безценните богатства на нашия благословен край е негаснещата народна традиция, пропътувала през вековете, за да достигне до нас с послания за добруване между хората, стремежа към красотата и светла надежда за утрешния ден. Тази традиция е жива, защото жителите на Община Добричка я носят в сърцата си, споделиха организаторите.

„Щастлив съм, че Общината ни е домакин на събор с 49-годишна традиция, който за поредна година е включен в Националния културен календар на България. Всяка поредна година съборът „Песни и танци от слънчева Добруджа“ печели все повече почитатели, защото е и прекрасна възможност за артистична изява и досег до безценното ни фолклорно наследство“, каза в словото си за откриване на събора кметът на Община Добричка инж.Тошко Петков.

Той поздрави самодейците за това, че не угасва ентусиазмът им, че е неизчерпаема енергията, с която правят по-красив и ведър делника на хората от община Добричка с танц, песен и музика. Пожела успех на всички участници и весело настроение на гостите на събора. И ги покани на 50-ото юбилейно издание догодина.
На петте естради в местността „Славната канара“ в събота се представиха над 2300 изпълнители от областите Русе, Шумен, Силистра, Бургас, Търговище, Ямбол и Варна, както и от общините в област Добрич.  

Организатори, участници и гости в събора бяха поздравени и от президента Румен Радев, който изпрати поздравителен адрес.  „Убеден съм, че съборът „Песни и танци от слънчева Добруджа” ще възроди интереса от нашата автентична фолклорна палитра. Вярвам, че и тази година емблематичната местност Славната канара ще събере най-добрите изпълнители, които да напомнят за уникалността на това наследство”, се посочва в поздравлението. Президентът заяви, че цени грижата на инж. Тошко Петков и екипа му за грижата за читалищата в общината, които имат благородната мисия да опазват българските обичаи и традиции и да ги предават на бъдещите поколения.

Гости на празника бяха народните представители Живко Мартинов, д-р Хасан Адемов, Даниел Петков, Йордан Апостолов, заместник-областният управител Красимир Николов, председателят на Общинския съвет Донко Марев. Празникът посрещна и гости от Украйна – вокален ансамбъл „Българска роза“ от село Бановка, Болградски район, област Одеса в Украйна. Дарина Калчева – зам.-кмет на село Бановка, Татяна Кириленко – общински съветник и Николай Иванов –председател на Измаилска българска община „Света София“.
Народната певица Галина Дурмушлийска, която е председател на журито на първа естрада, сподели, че най-ценното на този събор е, че музиката кара хората да бъдат живи. „Ние, добруджанци, сме различни. И организаторите, и журито, държим стилът да бъде запазен“, каза тя. И добави, че най-хубавото е, че днес ще бъдат събрани много хора заедно и ще се събере красива позитивна енергия.

Най-възрастният участник бе Йорданка Петкова на 84 години от село Царевец. Най-малката участничка бе 3-годишната Дея Иванова от с. Бранище. Тя е в първа група в детската градина в селото. Заедно с децата от детското заведение  изпълниха ръченица. Децата ежедневно танцуват в детската градина и това ги прави много щастливи, сподели Павлина Ковачева – директор на детското заведение и ръководител на малките танцьори. Стана ясно, че това съвсем не е първата им изява на голяма сцена и винаги печелят симпатиите и аплодисментите на публика и жури. 
Сред изпълнителките от женската певческа група към читалището в село Стефаново срещнахме Джосан Деншъм е от Великобритания. Била секретарка в градската управа в Девън в родината си. Вече пенсионерка, тя от 12 години живее в село Стефаново. Казва, че в добруджанското село много й харесва, има много приятели. От почти десет години пее във фолклорния състав. За нея българските песни не са трудни. Учи ги с помощта на жените от селото и многобройните репетиции. Казва, че е увлечена от красотата на българския фолклор, обича българските традиции, мелодиите на фолклора ни и танците. Не може да посочи коя е любимата й песен, защото са много. С ентусиазъм се учи от жените в селото как се меси баница и вари лютеница. Женската певческа група в село Стефаново е сформирана през 1997 г. Тя се състои от 13 жени, участвали успешно в много национални и международни фестивали. Пеят предимно автентичен фолклор. Репертоарът й включва над 40 автентични песни, писани специално за село Стефаново, сподели читалищният секретар Николинка Радушева. Голяма част от песните научили от най-възрастната самодейка, починала преди година на 87 години.

За тъгата към Майка България изплакват българските песни в Бесарабия, сподели Жанна Пундева – един от ръководители на ансамбъл „Българска роза“ от бесарабското село Бановка, където се е родил героят от Добричката епопея 1916 г. ген. Иван Колев. Ансамбълът съществува от 25 години. В него участват 16 жени.
Много сме взискателни към творческите характеристики, външния вид и сценичното поведение, сподели Жанна Пундева. Участничките са с различни занимания и професии – домакини, счетоводителки, преподавателки и др. Репертоарът им включва песни на три езика – български, руски и украински. „Естествено, пеем български песни, защото ги обичаме и без тях не можем да си представим нашия живот. Българските народни песни, които се пеят в Бесарабия,  са по-тъжни. В тях се разказва как преди много години нашите прабаби и прадядовци са пристигнали в Бесарабия и как са започнали да създават своя живот, своето стопанство и бит. И как са тъжили за Майка България“, сподели Пундева. Сами измислят дизайна на облеклата си, които шие жена от селото.

Певиците запяха "Овчар през гора вървеше, "Сине Стояне","Мома Яница". Всички песни ги учим от нашите баби в селото, каза ръководителката на състава. Певиците добавиха, че в "Славната канара" ги води българската кръв и на събора се чувстват сред братя и сестри.
Във фолклорната проява се представиха 84 певчески групи, 14 танцови състави, три групи за автентичен фолклор и обичаи, над 100 индивидуални изпълнители и 7 индивидуални инструменталисти. За първи път тази година масово участие вземат и най-малки жители на Община Добричка от детските градини в с. Стожер и с. Бранище. Те се представиха танци, които са научили в детските танцови ателиета по проект „Детска академия за толерантност в Община Добричка“.
Празникът продължи целия ден с много музика, песни и добро настроение, огласящи Славната канара край село Дебрене.
НДТ
 


Сходни връзки

СЪБОРЪТ В ДЕБРЕНЕ - ПРАЗНИК НА УНИКАЛНИТЕ НИ ФОЛКЛОРНИ ТРАДИЦИИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди