изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:44 EEST
Президентът Румен Радев: От Свищов започва пътят към Свободата на България (ОБЗОР)    
Новини Свищов. От тук, от вашия град започва пътят към свободата на България. Това каза в официалното си слово по повод 140-годишнината от Освобождението на Свищов президентът на Република България Румен Радев, където той прие почетния строй на представителни части на Българската армия. Държавният глава посочи, че на 27 юни се отдава почит към подвига на войните на Царя Освободител император Александър Втори.

"През юни 1877 година те донесоха свободата на един вече възроден духом народ, но преди това бяха "априлци" със своя подвиг, епопеята на Ботевата чета, пепелищата на Батак, Клисура и Перущица“, подчерта президентът. Според него форсирането на Дунава край Свищов остава пример за една блестящо планирана и изпълнена операция. Румен Радев подчерта, че историята отваря Свищов като порта към свободата, защото това е град на просветени хора на брега европейската река.
От своя страна кметът на града Генчо Генчев призова гражданите заедно и обединени да направят Свищов модерен и проспериращ град, какъвто е бил през Възраждането. „Ние, българите, винаги сме успявали тогава, когато сме били не само свободни, но и обединени. Ето защо е важно да успяваме и днес“, заяви Генчев. Според него трябва да помним историята си, да бъдем единни и да носим в сърцата с гордия български дух. „Дълбок поклон пред величието на всички знайни и незнайни герои загинали за свободата на България!", каза Генчо Генчев.
Поздравителен адрес по повод 140-годишнината от Освобождението на Свищов бе изпратен от премиерът Бойко Борисов. В него министър-председателят изразява увереност, че община Свищов ще продължава да бъде място за успешен и спокоен живот.
Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов се включи в празничната програма и се разходи из централния площад "Алеко", където разговаря с жители и гости на Свищов. Цветанов бе придружаван от председателя на НСОРБ, областен председател на ГЕРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов, областния управител проф. Любомира Попова и народния представител от партията Станислава Стоянова. По-рано стана ясно, че те не са били допуснати на срещата между президента Румен Радев и кмета на Свищов Генчо Генчев. „Останахме изненадани“, заяви председателят на Общинския съвет Кристиян Кирилов и уточни, че като председател на съвета е участвал на срещата, а на нея са били обсъждани проблеми на община Свищов, които касаят града и общината – пътна инфраструктура, болнични заведения и др.
От своя страна Цветан Цветанов коментира, че това е решение на екип на президентската институция. „Нека днешният ден да даде повече тържественост, а не да влизаме в подобни нелицеприятни решения, които по никакъв начин не говорят за единение, обединение“, заяви Цветанов.
След церемонията кметът на Свищов Генчо Генчев връчи юбилеен плакет по повод 140-та годишнина от Освобождението на Свищов на Президента Румен Радев, както и картина с изображение на часовниковата кула в града.  http://www.focus-news.net/
 


Сходни връзки

Президентът Румен Радев: От Свищов започва пътят към Свободата на България (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди