изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:17 EEST
САУДИТСКА АРАБИЯ ЗАПЛАШИ ДА УНИЩОЖИ САМО ЗА 3 ДНИ АРМИЯТА НА РУСИЯ В СИРИЯ    
КоментариАдолф Хитлер е последният държавен глава, който е заплашвал да унищожи Русия /разбирай СССР/ през 1941 г. И руснаците му „отидоха на гости“ в Берлин. Разбира се, заедно със САЩ, Великобритания и техни приятели от антихитлеристката коалиция в началото на май 1945 г.
Тъжен урок получи СССР от войната в Афганистан. САЩ пък носят товара на войните си в Корея, Виетнам, после в Ирак и Либия, както и в Афганистан.
Днес Сирия е бомбата, която може да възпламени целия свят, а дори и да изпепели човешките достижения. Фитилът като че ли се опитва да запали Саудитска Арабия.


Преди три дни новоизбраният за престолонаследник на Саудитска Арабия 31-годишен принц Мохамед бин Салман ал Сауд отправи тежка заплаха срещу Русия и президента й Владимир Путин: „Русия трябва да знае и помни, че нашите военни възможности са достатъчни, за да унищожим руските войски в Сирия за 3 дни”.
Заплахата дойде след сключване на договор със САЩ за доставка на военна техника за 12 милиарда долара. Говори се, че симпатиите на президента на САЩ Доналд Тръмп са повлияли за неочаквания кадрил в Саудитска Арабия и за избиране на принц Мохамед бин Салман ал Сауд за престолонаследник. Тя идва и в момент на опит Саудитска Арабия да диктува на Катар външна и вътрешна политика, както и още по-голямо изостряне на отношенията с Иран. Освен това САЩ отново предупреди, че официален Дамаск подготвя нова химическа атака. А Турция пък изцяло подкрепя Катар и гарантира сигурността му със своя военна база в малката, но изключително богата държавица.
Официална Москва вече трети ден не е реагирала на заплахата на принца. Но социалните мрежи изобилстват от коментари. Един от тях носи голям заряд сарказъм: „И при вас ще дойде демокрацията!“ Има и коментари на военни експерти, които твърдят, че Саудитска Арабия изобщо не е в състояние да води печеливша война срещу Русия и това показвали военните й действия срещу Йемен, където тя съсредоточавала ударите си най-вече срещу цивилните - било сватби, погребения или религиозни поклонения.
Експертите повече знаят!
Саудитска Арабия има печална слава в историята на тероризма. Ще припомня само Осама бин Ладен и организацията му Ал-Кайда, както и ударът на 11 септември 2001 г. срещу двете кули на Световния търговски център в Ню Йорк.
Интересен факт и е споразумение между Рияд и Москва по добива на петрол само отпреди месец, което експерти смятат за край на неуспешната война на Саудитска Арабия да срине икономически Русия. Разсекретени бяха и документи, които доказват участието на Рияд в заговор за сваляне на Башар Асад като държавен глава на Сирия и финансиране на антиправителствените сирийски групировки. Изобщо змийският възел в Сирия се заплита все повече. В него ярко се откроява амбицията на Саудитска Арабия да диктува процесите в Близкия Изток. Има ли участие на Европейския съюз и САЩ тази амбицията да се използва за отваряне на действащ военен фронт срещу Русия, Китай, Иран, Турция, вече и Катар, тепърва предстои да видим. Очевидна е повишаваща се динамика на процесите и това напомня на събитията преди Втората световна война.
Някой ще каже малко ли са проблемите в България, та ни занимаваш с Русия и Саудитска Арабия, със Сирия?...
Не са ни малко проблемите. Но при един по-мащабен конфликт в Близкия Изток проблемите ни ще станат далеч, далеч повече. Толкова повече, че ще бъдем в невъзможност да ги разрешим.
Изпивали сме горчивата чаша на войните толкова пъти от Имеон /днес Хиндукуш, Памир и Тяншан/ до Биляр, Плиска, Преслав, Търновград и София, та може да ни е и за последно.
Не дай, Боже!
Такъв е животът!

Димитър ДУКОВ

 


Сходни връзки

САУДИТСКА АРАБИЯ ЗАПЛАШИ ДА УНИЩОЖИ САМО ЗА 3 ДНИ АРМИЯТА НА РУСИЯ В СИРИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.21 секунди