изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 20:19 EEST
ИНТЕРЕСНИ ТЕМИ И МАРШРУТИ В "ЛЯТО В МУЗЕЯ"    
КултураИ тази година Регионалният исторически музей в Добрич предлага програма за занимания с деца „Лято в музея“. Заниманията ще се провеждат от понеделник до петък от 10 до 17 часа. Продължителността им е 40 – 60 минути.   


                        
В Учебен музей – Възрожденско училище, децата могат да се включат в Училище по калиграфия. Заниманията са на различни теми - Да „нарисуваме“ букви, в което научават за художествената украса в старите книги – заставка, заглавка и миниатюра, Археология на Добруджа - запознават се с историята на Добруджа, пътя на музейния експонат от местонамирането до експонирането.

Малчуганите се включват в забавни игри /откриване на предмет в експозицията; символика, орнаментика, форма и др./, обогатяват речниковия си запас с нови думи като „археология“, „експониране“, „колекция“, „съкровище“, „уникат“, „лапидариум“ и др., рисуват или изработват от глина образец на оригинал от фонда на музея, участват в занимателна игра в лапидариума.
В музея в градски парк „Св. Георги“ темата на заниманието е Природата на Добруджа. Тя включва разглеждане на експозицията и запознаване на участниците с животинския и растителния свят на Добруджа. Децата участват в занимателни игри, чрез които споделят кои животни/ растения от експозицията са ми познати, разказват и рисуват своите любими животни и растения. В Етнографската къща тема на заниманието е Добруджанецът на границата между две епохи. Децата се запознават с традиционното облекло на добруджанеца, научават повече за възрожденска къща и традиционен добруджански дом, за традиционния народен календар, рисуват къщи, носии, тъкани. В дом-паметник „Й. Йовков“ малчуганите се включват в творчески занимания и игри (езикови и литературни игри, редене на образователни пъзели, пленери и др.), имат възможността да участват в образователни пешеходни турове под наслов „Следи от миналото”. Темите са по избор: Чешмите в Добрич; Храмовете в Добрич; Паметници на възрожденската архитектура в Добрич. В маршрута Храмовете на Добрич могат да научат кои са църквите от епохата на Възраждането, запазени до днес в града ни. Предвидено е посещение на православна църква. Целта е да се научи повече за архитектурата, символиката, за някои термини като: „трикорабна базилика“, „притвор“, „амвон“, „олтарно пространство“, „царски ред“, „икони“ и много други неща. Маршрутът Чешмите в Добрич обхваща разглеждане запазените образци в нашия град. Целта е да се предизвика интересът на участниците и да се провокират към разговор за традицията в изграждането им, за пластичната украса и елементите им, за значението на водата в миналото на добруджанеца. В маршрута Паметници на възрожденската архитектура в Добрич един от най-желаните за посещение е АЕМО „Старият Добрич“. Целта е да се разбере местоположението и функцията на обектите във възрожденския град и тогавашното общество. НДТ


 


Сходни връзки

ИНТЕРЕСНИ ТЕМИ И МАРШРУТИ В "ЛЯТО В МУЗЕЯ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди