изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:04 EEST
СМЪРТТА НА ПЕНСИОНЕРА – ВИСША СТЕПЕН НА… ПАТРИОТИЗЪМ В БЪЛГАРИЯ    
Коментари Моето поколение започна да склерозира. А пенсионерът, когато няма с кого да се скара у дома, започва да кори младите. В един виц дори се казва, че младежите били безпаметни, защото се любели по три-четири пъти на ден. А той, бай Иван, помнел как любил баба Иванка преди 10 години на 70-годишния си юбилей.
Такъв е животът!
Любима тема на пенсионерите е да наричат младите безродници, без капка патриотизъм в сърцето си. И разказват надълго и нашироко как Александър Матросов закрил с гърди, и с живота си, амбразурата на фашистки бункер. И за българските фронтоваци разказват как са умирали геройски в името на България. Прехвърлят се чак в световните битки на персите, на спартанците… И, разбира се, на победите на хан Тервел, на хан Крум, на цар Колоян…



И накрая пак копаят темата за мизерните си пенсии.
Такъв е животът!
Гениалният Христо Ботев, който сини анални политици искаха да затрият от литературата и историята ни и дори смеят да наричат терорист, взел, та написал едно стихотворение, което озаглавил „Патриот“. А то започва:
„Патриот е - душа дава
за наука, за свобода;
но не свойта душа, братя,
а душата на народа!“
В съвременен вариант /не смея да се изразя в стих, ще го изпиша простичко/ мисълта на гения би звучала като така: „Патриот е, душата си дава за България, но не своята душа, не своето сърце, не своята заплата на депутат или министър, а душата на пенсионера!“
Зловещо звучи.
Тежат им на нашите управници парите за мизерни пенсии. И тайно се надяват все повече и повече пенсионери да измират, даже ако може да измират ден след пенсионирането си. Имам чувството, че вече са готови да внесат в Народното събрание проектозакон за награждаване с ордени и медали на политици и държавници, допринесли за по-скорошното ликвидиране на пенсионерите. Дори са в състояние критериите да имат реално цифрово изражение: В еди коя си област са умрели за година 2000 пенсионери. Да им сложим дори по 200 лв. пенсия – това прави за година икономия от 4 800 000 лева. Напълно достатъчно пари да се разпределят за увеличаване на заплатите на депутати, министри, висши чиновници и дори да се дадат бонуси на хора от долните етажи на властта и здравеопазването, допринесли за преселването на пенсионерите при Свети Петър.
А може да се приеме и законопроект, с които да се създаде патриотично движение за самоубийство /не, не звучи по европейски/, по-скоро за саможертва в името на България. В областните градове да се издигнат братски могили на пенсионерите, отдали живота си за държавни икономии, да се напиши химн на жертвалите се пенсионери, да се гласува национален празничен ден за държавната и общинските администрации, подпомогнали пенсионерите във високохуманното им дело да освободят държавата и общините от грижи за възрастните хора. В законопроекта могат да залегнат дори отстъпки за погребенията, а на пенсионерите с по-високи пенсии да се дава дари безплатно гробищно място. Впрочем, това ще излезе скъпо и безперспективно. По-икономично ще бъде пенсионерите да се кремират, а прахът им да се използва за наторяване на екологични зеленчукови градини и оранжерии в резиденциите на правителството и почивните станции на висшите държавни чиновници.
Такъв е животът!
Някога ни възпитаваха да работим, за да имаме силна държава и добри пенсии. Да имаме заводи, електроцентрали, пътища, курорти, боеспособна армия… Сега възпитаваме деца и внуци да крият доходите си и да спестяват скритото за старост, защото и на идващите патриоти няма да им се дават пари за достойни старини на българите, а кой пък ти мисли за силна държава?... Те държавата са отписали, ние се тревожим за пенсии!... Те държавата са превърнали в бащиния, ние се чувстваме престъпници, че сме доживели да се пенсионираме.
И се питаме като склерозирали тъпаци дали е патриотично, или не да се жертваме и да облекчим бюджета на властимащите!...
Българино, пий си ракията, носи си новите дрехи, гледай турски сериали, американски екшъни и чети стиховете и фейлетоните на Христо Ботев. Там е казано всичко.
Такъв е животът!

Димитър ДУКОВ

 


Сходни връзки

СМЪРТТА НА ПЕНСИОНЕРА – ВИСША СТЕПЕН НА… ПАТРИОТИЗЪМ В БЪЛГАРИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди