изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:00 EEST
ДЕЦА ОТ ПРОГРАМА „ЕКО ЛЯТО“ ПОСЕТИХА ОКРЪЖНИЯ СЪД    
Ред и сигурностОкръжен съд - Добрич отвори врати за децата, участващи в програмата „Еко лято“  на Младежки център „Захари Стоянов“.  Ученици, на възраст от 9 до 14 години, имаха  възможност да влязат в съдебна зала и да научат какви са правилата за поведение в съда, да получат основна информация за съдебната система и функциите на магистратите, да разберат защо са нужни законите и какви са правата и задълженията им като граждани, съобщиха от пресцентъра на съда.


Особен интерес предизвика срещата им със съдия Галатея Ханджиева, която е председател на съда и ръководител на Гражданското отделение и съдия Калиптен Алид от Наказателното отделение. На достъпен език магистратите обясниха на децата кои спорове се решават в гражданските дела и при какви нарушения се стига до наказателна отговорност.
Децата получиха възможност да задават въпроси на съдиите и отправиха многобройни питания към тях. Учениците се интересуваха за какви престъпления се влиза в затвора, какви са наказанията за притежание и разпространение на наркотици, какъв е начинът да се потърси защита при домашно насилие, дали при раздяла на родителите децата винаги остават при майката. Поставен беше и въпрос дали в съда има детектор на лъжата и използва ли се той. Магистратите отговориха, че не разполагат с такъв апарат, като обясниха, че изследването с детектор на лъжата не се приема за доказателство в българската съдебна система.
В края на срещата окръжните съдии и малките гости си направиха обща снимка. Учениците с радост се възползваха и от възможността да заемат местата на съдебния състав и да се снимат облечени в съдийски тоги.
Екипът на Младежки център „Захари Стоянов“ реализира програмата „Еко лято“ за поредна година с идеята да осмисли свободното време на децата през летните месеци, като наред със забавленията им предложи и интересни начини за повишаване на техните знания в различни области. Посещението в съда целеше децата да получат основни правни познания. Очаква се в близките дни учениците, участвали в днешната среща да пресъздадат впечатленията си от съда в разказ или рисунка. НДТ
 


Сходни връзки

ДЕЦА ОТ ПРОГРАМА „ЕКО ЛЯТО“ ПОСЕТИХА ОКРЪЖНИЯ СЪД | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди