изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:21 EEST
ЦАЦАТА ОСТАВА НАЙ-ЕВТИНАТА И НАЙ-ТЪРСЕНАТА РИБА ПО ЗАВЕДЕНИЯТА КРАЙ МОРЕТО    
Лов и риболов Цацата остава най-евтината и най-търсената риба по заведенията край морето, установи проверка на НДТ. Една порция се предлага от 3.50 до 5 лв., в зависимост от категорията на кръчмата. Цацата обаче е замразена, твърдят рибарите. Същата е и цената на хамсията /чатал куйрук/, която държи второто място по търсене от туристите.

Некоректни кръчмари край морето пробутват гръцки лефер на цени като черноморския. Черноморският цар на рибите се отличава твърде много от гръцкия и истинските познавачи бързо разбират измамата. Килограм лефер в Гърция струва 5 лв., а  в България – 30 лв. В Черно море лефер има само 1 месец през пролетта и през есента – само през септември. В момента кръчмарите купуват охладени лефер, лаврак и ципура, внос от Гърция и го предлагат на туристите на баснословни цени. Порция от 400 г истински черноморски лефер е от 26 до 35 лева. На такива цени се предлага и гръцкият, който е с по-лоши вкусови качества. Порция ципура е около 15 лева, а порция лаврак - 16 - 18 лв. Единствената прясна риба в момента е сафридът. Всички останали морски вкусотии, които се продават по кръчмите, са замразени, категорични са рибарите. Цената на сафрида надхвърли свинските пържоли. Матрапазите купуват сафрида от рибарите за 7 – 8 лева, а го продават го за 10 лв. Порция пресен пържен сафрид е на цени от 7.50-8.50 лв. Според рибарите, пресен сафрид има до средата на юли. Някои ресторантьори прилагат така наречения метод на шоковото замразяване на сафрида, за да запазят вкусовите му качества. Без да се почиства, рибата се слага заедно с морска вода във фризера и може да бъде пробутана и през август за прясна.
От замразените средиземноморски риби най-изгодна за джоба на туриста е скумрията – само по 6 – 7 лв. порцията. Сьомгата пък варира от 18 до 30 лв., в зависимост от това, как е приготвена.
Много често кръчмари некоректно предлагат средиземноморска сардина, вместо черноморска. Порция средиземноморска сардина не трябва да е повече от 3 лв., защото е с по-лоши вкусови качества от черноморската, която пък струва от 6 до 8 лв.
Калканът е начело по търсене на рибите от висок клас. Порция истински черноморски калкан е от 28 до 40 лв. През последните години се предлага балтийски калкан, който е абсолютно менте, защото доставната му цена е с 30 процента по-ниска от черноморския.  НДТ
 


Сходни връзки

ЦАЦАТА ОСТАВА НАЙ-ЕВТИНАТА И НАЙ-ТЪРСЕНАТА РИБА ПО ЗАВЕДЕНИЯТА КРАЙ МОРЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди