изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:46 EEST
ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ПОИСКА ИМУНИТЕТА НА ЖИВКО МАРТИНОВ    
Ред и сигурност Предстои да му бъдат повдигнати пет групи обвинения. Едното за поискани 4 тона суджук от името на Бойко Борисов. Депутатът от Добрич сам се отказа от имунитета си. Обяви, че хора от левия спектър от няколко месеца пишат жалби срещу него

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в петък искане за снемане имунитета на народния представител Живко Мартинов от ГЕРБ в Народното събрание, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. Искането се основава на данни, събрани лично от прокурор на Специализирано звено „Антикорупция“ – СГП и потвърдени при проверка, извършена от ДАНС.
Сигнал срещу Живко Мартинов е получен от гражданин, който е бивши служител на МВР и като такъв е разполагал с факти и обстоятелства около действията на народния представител от Добричкия избирателен район. Ден след получения сигнал, на 19 април тази година, започва проверка, водена лично от прокурор от СГП. Три месеца по-късно, на 17 юли, независимо, от проверката на прокуратурата до министър-председателя постъпва справка от ДАНС за вероятни злоупотреби от народен представител, който много активно е използвал името на Борисов. Премиерът е изпратил справката на главния прокурор, а на 19 юли, вследствие на събраните доказателства, наблюдаващият прокурор е отправил предложение за снемане на имунитета на депутата от ГЕРБ, което в петък бе входирано в Народното събрание.
Според събраните доказателства и свидетелски показания Живко Мартинов на няколко пъти е поискал от търговец да му бъдат предоставени общо 4 тона суджук, 60 кг кайма и филе „Елена”, като го е заставял за това под претекст, че е включен в списък с лица, които трябва да подпомагат политическата дейност и, ако не го направи, ще понесе неблагоприятни последици. Главният прокурор уточни, че на 4 пъти Мартинов е поискал от съответния търговец да му бъде предаден по 1 тон суджук, на обща стойност 45 хиляди лева, като по думите на народния представител стоката е била предназначена лично за министър-председателя. Проверката обаче е установила, че нито 1 суджук не е достигнала до премиера. Върху същия търговец е упражняван натиск и за това да мебелира с мека мебел офиса на политическата партия в града, като и да постави климатична стена, отново за нуждите на партията. Те обаче са се оказали в офиса на народния представител. По думите на главния прокурор има данни, че Живко Мартинов е упражнявал и принуда по отношение на ръководен служител от страна на МВР, който е бил заместник-началник на Областна дирекция. Върху него е оказвана принуда, както по отношение на съвсем дребни случаи, като анулиране на фиш на депутата, така и за освобождаване на задържани от служители на полицията товарни автомобили, натоварени с пясък, незаконно добит от плажа на село Кранево и предназначен за частен хотел, както и за извършване на полицейска проверка спрямо определени лица – търговци, които са закупили пшеница от народния представител, но не са му я заплатили. Лицата са твърдели, че искат хлебна пшеница, а Мартинов им е предоставил фуражна, но е настоявал да му платят. След като това не се е случило, той е принудил съответния служител на МВР полицията незабавно да започне действия за натиск върху посочените търговци, докато те си платят дълга към него. Установени са и данни за друго престъпление, извършено от Мартинов, свързано с пътнотранспортно произшествие на територията на област Добрич, настъпило през 2014 година. То е извършено по непредпазливост, но са загинали двама души. Виновният водач е бивш заместник-министър. Върху длъжности лица от ръководния и експертния състав на полицията, както и лично върху окръжния прокурор на Добрич е бил осъществен натиск с цел оневиняване на подсъдимия. Опитът не е успял. Лицето е с невлязла в сила присъда 4 години лишаване от свобода. По думите на главния прокурор са налице също така и данни за упражняване на принуда спрямо управител на държавно дружество за това да бъдат уволнявани и назначавани определени хора.
На Живко Мартинов ще бъдат повдигнати 5 групи обвинения, които касаят изнудване, принуда, опит за лично укривателство, принуда спрямо орган на властта да извърши нещо по служба, принуда по отношение на физическо лице.Всички тези обвинения ще бъдат повдигнати, ако Народното събрание ни даде разрешение за образуване на наказателно преследване. 
Живко Мартинов се отказа от имунитета си доброволно. Депутатът съобщи решението си пред журналисти в парламента. "Има група хора от левия спектър, които от няколко месеца пишат жалби срещу мен, понеже 11 години губят в Добрич и имат към мен една неприязън. Това е в основата. Към част от тези хора, които ме клеветят, имам завеждани дела, друга част ми дължат неразплатени наеми, защото съм 28 години в частния бизнес. Дори фирмите са продадени на хора в неравностойно положение. Това е предпоставката", коментира Мартинов. По-късно през деня той е информирал председателя на Народното събрание, че дава съгласие за възбуждане на наказателно преследване по постъпилото искане на главния прокурор.
НДТ
 


Сходни връзки

ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ПОИСКА ИМУНИТЕТА НА ЖИВКО МАРТИНОВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди