изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:46 EEST
ИСТОРИЯТА НА БАЛЧИК ОЖИВЯВА НА ФАСАДАТА НА МЕЛНИЦАТА С 3D ФИЛМИ    
Култура Исторически и културни забележителности в Балчик "оживяват" в 3D филми, които през туристически сезон са прожектирани всяка вечер върху фасадата на Голямата мелница. Десетте клипа със субтитри и на чужди езици са част от проект на община Балчик и румънската община Мангалия.


Общата инициатива за популяризиране на културното наследство черпи финансов ресурс от близо 1 482 000 евро по програмата за трансгранично сътрудничество "Interreg V-A Румъния-България 2014-2020 г.", посочват от общината.
Целта на новата атракция е да се привлекат повече туристи и сезонът да бъде удължен. След края на лятото филмите ще бъдат показвани в една от залите на Голямата мелница, която е туристически и културно-информационен център.



Компютърни технологии пресъздават на необичайния екран най-ярките следи от седемте цивилизации в миналото на Балчик. В триизмерните кадри са запечатани храмът на Великата майка на боговете - Кибела, късноантичната и средновековна крепост "Дионисополис" - една от най-мащабните във Византийския свят, охранявала пътя от Константинопол до делата на Дунав, манастирът "Текето", в който мюсюлмани и християни си подават ръка на общ събор. Филмите представят и "Двореца" - бивша резиденция на румънската кралица Мария, Ботаническата градина, белите хълмове на Балчик, каменни чешми и други архитектурни и природни забележителности в региона.
Известната мелница в Балчик е построена през далечната 1909 г. от анонимно индустриално дружество от Германия, специализирало се изпълнението на едни от най-големите европейски силози и мелници в цяла Европа. Само за една година дружеството построява в Балчик най-голямата и модерна мелница на Балканите, където са поставени и първите стоманено-бетнови силози в България.
Мелницата е разполагала с високотехнологично за онова време оборудване, благодарение на което капацитетът на мелницата е бил 75 тона на денонощие при 15 човека работници на смяна. Taка за кратко време благодарение на голямата и модерна мелница, складовете за зърно и пристанището Балчик се утвърждава като важен търговски център в южна Добруджа. Голямата мелница е запазена и до днес, като символ на разцвета и модернизацията на Балчик.

Реконструирането и консервирането на превръщащата се в туристически и културно-информационен център мелница в „Белия град“ е по проект на архитектите Владимир Попов и Велин Нейчев. Построен през 1909 г., за онези години пететажният паметник на културата и индустрията е бил една от най-модерните сгради на Балканския полуостров, използвана за културно-творческо общуване и оползотворяване на свободното време.
Основните материали при изграждането на зданието са били желязото и циментът. Строежът е бил издигнат само за 1 година и на негов терен са се произвеждали най-качественото за България брашно, грис и макарони, а благодарение на продукцията българската армия е била изхранвана по време на една от най-тежките войни в човешката история – I Световна война. НДТ


 


Сходни връзки

ИСТОРИЯТА НА БАЛЧИК ОЖИВЯВА НА ФАСАДАТА НА МЕЛНИЦАТА С 3D ФИЛМИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.76 секунди